Underligt betende. Beror problemet på M-board eller CPU?

Permalänk
Inaktiv

Underligt betende. Beror problemet på M-board eller CPU?

Moderkort, CPU och minne är AMD FX-8350@4800|Sabertooth 990FX/GEN3 R2.0|AMD Radeon 16GB 2x8GB 2133MHz.

Har nyligen slutat fungera, monitorn svartnade och jag stängde av datorn via strömbrytaren på nätagget.
Det gick inte att starta om datorn efteråt och jag har plockat bort samtliga anslutna delar från moderkortet utom CPU och försöker förstå vad som är fel.

Vid någon enstaka gång har jag lyckats starta datorn genom att kortsluta power switch stiften på systempanelen längst ner på moderkortet men oftast fungerar det inte utan datorn startar inte trots att stiften kortsluts.
Spänningen över power switch stiften på systempanelen är 5 volt när nätagget är påsläget så det finns ström på stiften iaf.

Standby Power LED på moderkortet tänds upp så fort man slår på nätagget och om man kortsluter grön och svart lina på 24-pin EATXPWR kontakten från nätagget går fläktarna igång och POST State LED ledlamporna på moderkortet tänds upp men det bildas ingen hållkrets utan allt slocknar så fort byglingen mellan grön och svart bryts.

Vad tror ni? Är det CPU eller Moderkortet som pajat. Nätaggregatet har jag testat på en annan dator och där fungerar det som det ska så den felkällan kan uteslutas.

UPPDATERAT: Efter att ha tvångsstartat en gång till genom att kortsluta grön och svart lina på 24-pin EATXPWR lyste POST State LED för defekt CPU konstant men efter att jag tog bort byglingen har jag nu upprepade gånger startat på det normala sättet genom att tillfälligt kortsluta power switch stiften på systempanelen via startknappen och nu verkar det som allt fungerar som det ska, POST State LED för defekt CPU lyser inte längre konstant utan tänds bara tillfälligt upp efter att datorn startats och slocknar sedan.
Nästa steg blir att koppla in alla diskar och grafikkort mm. för att se att allt verkligen fungerar igen.
Verkligen skummt det här.

Permalänk
Medlem

Tittat att du inte bränt Mosfet? Sitter ju under kylflänsarna runt cpu sockeln.

Reset/clear CMOS?

Annars inte tappat något inne i chassit för kortslutning? (stänger av sig för att skydda?)

Permalänk
Inaktiv

@Nighthog: Tack för tippset men allt fungerar nu sedan jag bytt till ett gammalt nätaggregat jag hade liggande.
Jag är fortfarande inte säker på vad som orsakade strulet. Efter att ha plockat bort allt från moderkortet utom CPU'n fick jag datorn att starta och gå tillsynes normalt ibland även med det gamla nätaggregatet bara för att vid nästa kontroll vara tillbakst på ruta 1 och datorn var död igen, startförsöken gjordes genom att kortvarigt kortsluta 'power on' stiften på systempanel.

I de fall när datorn inte gick igång mätte jag upp att jag hade 5 volt på 'power on' stiften på systempanel men kunde inte mäta upp någon spänning på 12 volt från nätaggregatet, det gick dock att tvångsstarta genom att bygla grön och svart på strömkontakten till moderkortet men en LED-lampa markerade fel på CPU'n vid dessa försök.

Provade också det nätaggregat jag har bytt ut nu på ett annat moderkort & cpu jag har liggande och där verkade det fungera normal, de här testerna\felsökning höll jag på med under ett par dagar så jag är rätt säker på att det INTE var kopplat till något läckage från vattenkylningen tex. eftersom inga delar från den var inkopplad under felsökningen.

mao. funkar allt bra nu men jag vet inte varför det började strula och höll på med det ett tag men jag misstänker att nätaggregatet var boven och när jag har lust och tid ska jag lägga lite krut på längre tester av det för att bla. se hur 12 volts matningen fungerar.

EDIT: Jodå, Reset/clear CMOS gjordes men det löste inte problemet.