Tips på läsplatta (med e-papper)

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2002

Tips på läsplatta (med e-papper)

Hej,

Det är så att jag hade tänkt köpa en present till min mor. Hon är en riktig bokmal och böckerna tar upp plats och staplas på hög, så jag tänkte – en läsplatta är ju en perfekt present!

Det jag tänker, om möjligt är en med lättnavigerad meny. Så enkelt och smidigt system som möjligt för att byta sida. Önskvärda features:

* Stöd för att kunna köpa/hyra böcker på svenska inne i läsplattan
* Belysning
* Någon med större skärm än 6"?

Har tittat en del på Kobo Aura H2O. Den har en 6,8"-skärm, beslyning, vattentät och verkar överlag vara väldigt uppskattad. Det som jag dock är osäker på är om jag kan köpa svenska böcker direkt över Wifi utan att behöva synka med datorn? Det går ju även att låna böcker på biblioteket - men även där verkar det som att man måste synka med datorn.

Dela gärna med er av era erfarenheter!

Intel i7 4790K | MSI GeForce GTX 980 Gaming | ASUS Z97M-PLUS | Samsung 850 Pro 256GB
8GB Corsair Vengeance Pro | Fractal Define Mini | Noctua NH-U14S | EVGA Supernova G2 750W
rickardj.se | Spotify-profil: http://open.spotify.com/user/richswe

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uddevalla
Registrerad
Feb 2010

Jag köpte en Kobo till min fru, som oxå slukar böcker, och hon är mycket nöjd. Det finns ingen svensk shop utan du är hänvisad att ladda ner till din dator och synka över med usb och Adobe Digital Edition.

Skickades från m.sweclockers.com

Windows 10 devices FTW. Surface Pro 4 i7 | Microsoft Lumia 950 | Microsoft Band 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Täby
Registrerad
Apr 2009

Jag har en Kindle Paperwhite som iofs bara är 6" men som jag tycker är mycket bra. Fungerar utmärkt i både mörker och solljus.
https://bokon.se/ebocker/ kan man köpa böcker på datorn och få dem mailade till Kindlen.
Att låna böcker på biblioteket måste gå via datorn pga DRM-skydd.
Om man hämtar gratisprogrammet Calibre https://calibre-ebook.com/ så kan man konvertera mellan de olika e-boksformaten.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lappland
Registrerad
Feb 2008

Har en kobo och tyvärr är det smidigaste att synka via datorn för svenska böcker. Både köp och låneböcker. Men det är ett enkelt drag-and-drop system iaf.

Har haft en Kindle och den var klockren om man köper alla böcker via amazon, lite bökigare annars då man ibland måste konvertera format också.

Skulle jag köpa en nu hade det blivit en pocketbook antingen http://www.webhallen.com/se-sv/ljud_och_bild/251264-pocketboo...
eller
http://www.webhallen.com/se-sv/ljud_och_bild/243524-pocketboo...

De sväljer alla vanliga fortmat och har synkning via dropbox.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Jan 2011

Köpte en Kobo Auora H2O förra året, gillar den starkt, bra belysning, byggkvalitet och batteritid. Men mjukvaran hänger sig ibland, kanske en gång per 500 sidor och behövre då en omstart. Tycker såhär i efterhand att priset var lite högt för den, gav runt 1800kr. Köpte sedan en annan Kobo till min mor i julklapp, ca 1" mindre skärm och sämre uppösning men för runt 1000kr och tyckte den var minst lika bra i mina ögon. Har inte testat några andra plattor än dessa så kan inte uttala mig så mycket om de är bättre eller sämre än annat.

Stationär:Asrock P67 Extreme 4 | i5 2500K@4.5Ghz | Asus GTX 970 black Överklockad | Samsung Evo 960 1TB, 2x WD blue 5TB | 8GB Corsair XMS3 + 8GB Hyper x Fury | EVGA Supernova G2 750W Gold | Silverstone FT02
Laptop: Dell XPS 15 2017
Mobil: Oneplus 6 128GB

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Aug 2007

Har två Kobo Aura HD, en Kobo Aura H2O och en Kobo Touch i familjen. Jag och frun har HD, min dotter har H2O och grabben Touch. Anledningen till att grabben har en Touch är för att han inte var så intresserad av en platta. För att jag inte skulle slänga pengar i sjön i onödan så köpte jag en billigare till honom.

Aura H2O är uppföljaren till Aura HD och den fick vi för att en av våra Aura HD tvärhängde och fick gå på reklamation (vi hade alltså från början tre Aura HD).

Den största skillnaden mellan Aura HD/H2O och Touch är den inbyggda belysningen som saknas i Touch. Jag skulle inte köpa en läsplatta utan belysning. Man tror att det inte är en big deal, men om man tex sitter på flyget så är det mycket smidigare att ha ljuset i plattan än att försöka rikta lampan. Samma sak på andra ställen där det är dåligt ljus.

Om man vet att man läser mycket och/eller är intresserad av en läsplatta så är det inget att gnälla över det högre priset för vissa modeller. Våra läsplattor används extremt mycket, så den extra kostnaden för större skärm, bättre upplösning, inbyggt ljus osv. sprids lätt ut över tiden man använder den.

Min fru är inte särskilt teknisk, men fixar lätt att låna böcker på biblioteket via datorn och dra över dem till plattan. Hon lånar typ två böcker i veckan, vilket är vad man får. Minnet i plattan är så stort att man egentligen inte behöver bry sig om att ta bort böckerna från den om man inte vill.

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2002

Wow, tack för alla svar! Upskattas!

Många verkar gilla både Kobo och Kindle. Pocketbooken som @Chibariku länkade hade en funktion som jag direkt tyckte va högintressant - Dropbox-synken. Genialiskt!

Blir mycket att tänka på här. Tack igen alla för era svar!

Intel i7 4790K | MSI GeForce GTX 980 Gaming | ASUS Z97M-PLUS | Samsung 850 Pro 256GB
8GB Corsair Vengeance Pro | Fractal Define Mini | Noctua NH-U14S | EVGA Supernova G2 750W
rickardj.se | Spotify-profil: http://open.spotify.com/user/richswe