Permalänk

IT Gymnasium

Hej!

Är ny här, men har revativt lång erfarenhet inom IT, särskillt Unbuntu och Centos. Det är så att det är ganska snart dags för gymnasium.

Jag vill gjärna spesifisera mig på drift, programvara och säkerthet. Någon som har några tips?

Hela Sverige fungerar egentligen, men bäst hade Skåne vart!

Permalänk
Medlem
Skrivet av BruteKung:

Hej!

Är ny här, men har revativt lång erfarenhet inom IT, särskillt Unbuntu och Centos. Det är så att det är ganska snart dags för gymnasium.

Jag vill gjärna spesifisera mig på drift, programvara och säkerthet. Någon som har några tips?

Hela Sverige fungerar egentligen, men bäst hade Skåne vart!

Frågar du mig så lär du dig bäst på fritiden om du har intresset. Vad du väljer på gymnasiet spelar faktiskt mindre roll.
Min erfarenhet av elever från gymnasiet är att de har stora kunskapsluckor fast de gick/går ett IT program.

Visa signatur

| Citera för svar! | Gilla bra inlägg! |

Permalänk
Medlem

Som förra svaret, satsa på en studieförberedande linje, typ Teknik eller liknande, och plugga IT på Högskola/universitet/KY iställlet.
Gick en yrkesinriktad IT-linje i gymnasiet. Det fanns inte en chans att få ett jobb inom branschen utan kontakter efter den. Större delen av mina kunskaper efter studenten kom från privat intresse, medan utbildningen varit en enda stor besvikelse.
Problemet var att man fick lära sig lite om allt, istället för att fokusera på en speciell inriktning.

Om du väljer en yrkesinriktad linje, står du där en dag och inser att du (troligtvis)inte får det jobb du ville ha, inte är behörig till universitetsstudier och blir tvungen att plugga komvux för att komma vidare.

Detta kanske inte stämmer i alla fall, men från de personer jag pratat med från olika yrkesförberedande linjer, är alla överens om att man bör ta något som förbereder en för studier istället.

Visa signatur

|| Chassi Fractal Design Define R3 || PSU Corsair 650W modular || MOBO MSI Z68A-GD65 (G3)|| CPU Intel® Core™ i7 2600k
|| GPU
Sapphire Nitro R9 390 || Minne 8GB Corsair XMS3 DDR3 @ 1600MHz || SSD Samsung 830 256GB|| OS Win 10 Pro || Gear Dell U2412M, Samsung 226BW || Logitech G500 || Corsair K70|| ATH-M50x <3 ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av BrusE:

Frågar du mig så lär du dig bäst på fritiden om du har intresset. Vad du väljer på gymnasiet spelar faktiskt mindre roll.
Min erfarenhet av elever från gymnasiet är att de har stora kunskapsluckor fast de gick/går ett IT program.

Fast få en vanlig undervisning på gymnasiet kan underlätta att söka vidare sen. Man får ju vanligen några extra meriter som man kan använda när man söker sig vidare.

Sen är det alltid skönt(tycker jag) att få uppgifter osv. Om man inte är väldigt bra på att studera själv utöver den vanliga utbildningen. Då kan det ju fungera att lära sig på egen hand.

Tips till TS, gå på öppet hus och liknande för att få en känsla över hur de olika gymnasiumen är nära dig. Fråga din SYV om vad som finns nära och försök gå på så många som möjligt. De brukar ha bra koll på utbildningar eller vart man kan hitta vad.

Visa signatur

Life is so wonderful, Life is so beautiful, Stay a while, No one gets out alive.
Life is so wonderful, Life is so beautiful, Just smile, No one gets out alive.

Permalänk
Medlem

@BruteKung: Gick ut IT-programmet förra året och som tidigare skriver.. Det är helt omöjligt att få något jobb inom området! Ingen i klassen hittade något "IT-jobb" efter! Jag började nyligen att studera på universitet efter att ha jobbat plus pluggat upp vissa ämnen som man inte får med sig ifrån IT-progammet. Skulle rekommendera att plugga teknik, få med dig alla kurser som du behöver och plugga vidare inom IT på universitet ifall det skulle vara något som låter intressant.

Min IT-utbildning var absolut inte så givande som jag trodde att den skulle vara, majoriteten utav alla kunskaper kommer ifrån allt labbande hemifrån.

Visa signatur

Stationär:
Bärbar: MacBook Pro 13" 2015

Permalänk
Medlem

Min rekommendation är att plugga natur/teknik för att sedan läsa på högskola.

Permalänk
Medlem

Flesta vill ha bra jobb utan altför mycket investering, men det fungerar inte så. Du kan ha tur, men kan du bygga din framtid på att du har tur när du skall söka jobb.

Studera, dina uppsatser kommer ge dig möjlighet att fördjupa dig i dina intressen, sen går du ut i arbetsmarknaden. Vissa dörrar kommer tyvärr vara stängda i början, men efter ett par år på jobb som tekniker, om du verkligen vill, så är det ganska enkelt att välja sig uppåt. Stockholm rekommenderas, eftersom du får så mycket att välja på med rätt kompetens.

Grunden att jag rekommenderar studier, är att jobb på lågt tekniskt nivå automatiseras bort. Nätverkstekniker som yrke kommer försvinna med SDN, ingen kommer springa runt och konfigurera switchar på plats, allt blir löst med pek och klick i en eller annan management software. Etc, etc.

Visa signatur

Bosna u <3

I7-6700K :-: 16gb DDR4 :-: ASUS 1080TI :-: MSI Gaming Carbon :-: NH-U14S :-: FD R5 :-: Seasonic X 760W

Permalänk

Tack för alla svar! Ska läsa igenom riktigt ordentligt nör jag kommer hem, men som det ser ut nu är det ganska värdelöst med ett "IT Inriktakt" gymnasium. Men jag tänker att det endå kan ge något att skriva på CV:t?

Jag har redan kontakt med några webhotell som har egna datacenter, tyvärr inte i Sverige. Ser inte ut spm att det är svårt att få jobb med rätt egenskaper.

Jag har lagt runt 4-5 timmar per dag i över fyra år nu när det kommer till Linux. Finns många som kan mer, men känner mig endå relativt förbredd, iallafall på ett enkelt IT jobb.

Känner endå att jag vill ha en bra utbildning, alltså en plan B.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

Jag tog själv studenten från ett IT- inriktat gymnasieprogram detta året och jag ska försöka sammanfatta min åsikt + erfarenhet + resultat.

Kort inledning/sammanfattning. Vi fick några siffror från en utav våra lärare om situationen om arbetsplatser i Sverige, siffror som jag inte har i huvudet men det står i ett utav mina anteckningsblock hemma. Men säg att det finns 600 lediga IT tjänster varje år på arbetsmarknaden. mindre än en tredjedel utav dem jobben blir satta utav svenskar med gymnasie/högskoleutbildning. Mindre än 200 utav 600!! Drygt 40% av de lediga tjänsterna blir satta utav importerad arbetskraft som större delen kommer från Finland. 40% utav 600 är 240, så ytligare 160 osatta tjänster. Give or take. Så länge du har en IT utbildning, det spelar ingen roll om du har fått den på gymnasienivå, folkhögskola eller om du har pluggat flera år på universitet. Det finns Överflödd av jobb. Men som jag sa, denna ekvationen är inte helt vatten tätt, det var mer ett exempel för att jämföra med hur många lediga tjänster som finns.

Jag läste El och energi programmet på Teknikum i Växjö med inriktning IT & Kommunikations teknik (yrkesexamen). Jag fick även möjlighet att representera min skola/mitt program i yrkes SM i våras (tredje placering). Efter det har jag kommit ut på arbetsmarknaden och jobbar för tillfället som IT tekniker.

Som sagt läste jag en elektriker utbildning i grunden så jag har grundläggande kunskap i energiteknik, mekatronik och elektromekanik. Även om man hade kunnat lägga programmet som en inriktning till teknikprogrammet och skippa elläran så tycker jag att utbildningen var bra. Jag har fått lära mig grunder i programmering, support, drift, service och nätverk. Teknikum är den enda gymnasieskola i Sverige som kan erbjuda certifiering i Ciscos Network Acadamy kurser. Utbildning är ganska grundläggande just för att IT är ett sådant brett område och det kan vara svårt att veta vad man vill jobba med innan man vet vad som finns. Men jag tycker det är bra, för vi har fått känna lite på allting och jag vet nu vad jag vill jobba med.
En annan fördel med att välja IT istället för natur/teknik är att du får lära dig alla grunder innan universitet/högskola, vilket gör det lättare för dig att komma in i djupare studier.

Även om jag just nu jobbar med support och drift så är det för att jag bra jobbar för ett år, då jag läser till kurser för att kunna fortsätta med min utbildning på universitet inom säkerhet.

Så du undrar om du verkligen ska välja en it utbildning på gymnasiet? Jag tycker att du ska det! Så länge du väljer en skola som har en bred utbildning. (inte john bauer) Det finns 3 riktigt bra IT utbildningar i Sverige. 1. Teknikum, Växjö 2. Uppsala 3. Västerås.

Visa signatur

CPU: Intel Core i5 4460 3,2 GHz, 6MB
RAM: ADATA 8GB (2x4GB) CL9 1600MHz XPG INET EDITION
GPU: EVGA GeForce GTX 750Ti SC 2GB
MB: Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3
Tagga för svar.

Permalänk
Medlem

Skulle rekommendera Teknik/Natur/Samhälle istället och sedan plugga vad du vill på högskola/universitet. It inriktande gymnasie är nästan lika illa som estet. Gick mitt första år på it gymnasiet, fan sämta skolan jag varit med om. Slöseri med tid hel klart.

Permalänk

Jag kollade lite på IT Program, ni verkar ha väldigt rätt!

http://www.ntigymnasiet.se/lund/it-programmet/poangplan/

"Du lär dig om datoruppbyggnad, support och felsökning av PC hårdvara, skrivare och tillbehör. Grundläggande om nätverkskommunikation. Installation och driftsättning av nätverk. Grundläggande förmågor för kommande kurser och yrkesliv. Ellära, mekanik samt styr och reglerteknik."

Efter två hela år med felsökning av skrivare ska man nära sig om DDoS attacker och NAT. Tänker mig att om man är seriös om IT, kan man väl redan allt det som står där. Lät väldigt ointressant.

Permalänk
Inaktiv

Som nästan alla har sagt är gymnaise en lekskola, se då till att få en bra högskoleförberedande utbildning.

Skrivet av OrthoPlacebo7:

Vi fick några siffror från en utav våra lärare om situationen om arbetsplatser i Sverige, siffror som jag inte har i huvudet men det står i ett utav mina anteckningsblock hemma. Men säg att det finns 600 lediga IT tjänster varje år på arbetsmarknaden. mindre än en tredjedel utav dem jobben blir satta utav svenskar med gymnasie/högskoleutbildning. Mindre än 200 utav 600!! Drygt 40% av de lediga tjänsterna blir satta utav importerad arbetskraft som större delen kommer från Finland. 40% utav 600 är 240, så ytligare 160 osatta tjänster. Give or take. Så länge du har en IT utbildning, det spelar ingen roll om du har fått den på gymnasienivå, folkhögskola eller om du har pluggat flera år på universitet. Det finns Överflödd av jobb. Men som jag sa, denna ekvationen är inte helt vatten tätt, det var mer ett exempel för att jämföra med hur många lediga tjänster som finns.

Även om du ej har siffrorna i huvudet så känner det som om du jobbar i en annan planet än mig.
Endast 600 IT jobb? Enbart i stockholmslän så finns det 36 000st programmerare, systemutvecklare och man till alla andra IT folk så blir det en hel del. http://computersweden.idg.se/2.9741/1.566444/sa-manga-knackar...
Nu är antal tjänster inte detsamma som antalet lediga jobb, men vi som jobbar inom området ser personalbrist precis överallt. Det är i

Hur stor del av alla jobb som går till olika områden beror på vad man definierar jobben, men du har säkert rätt att en 1/3 del är de som har läst en utbildning inom området om man även tar med personer som säljer datorer på våra elkejdor etc.
Det jag dock inte förstod är var alla finnar kommer ifrån? Jag har jobbat rätt länge inom området och bara stött på en enda, han kom dessutom hit för runt 40 år sedan.

*edit* Nokia och Microsoft har varlsat så om man bor nära finland kanske man känner av strömmen med viss It kompetens.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artike...
Men i samma artikel står följande:
Citat: "Den svenska arbetsmarknaden kommer att sakna uppemot 60 000 personer med it-kompetens år 2020, uppskattar tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega"

Permalänk
Skrivet av anon159643:

Som nästan alla har sagt är gymnaise en lekskola, se då till att få en bra högskoleförberedande utbildning. Även om du ej har siffrorna i huvudet så känner det som om du jobbar i en annan planet än mig.
Endast 600 IT jobb? Enbart i stockholmslän så finns det 36 000st programmerare, systemutvecklare och man till alla andra IT folk så blir det en hel del. http://computersweden.idg.se/2.9741/1.566444/sa-manga-knackar...
Nu är antal tjänster inte detsamma som antalet lediga jobb, men vi som jobbar inom området ser personalbrist precis överallt. Det är i

Hur stor del av alla jobb som går till olika områden beror på vad man definierar jobben, men du har säkert rätt att en 1/3 del är de som har läst en utbildning inom området om man även tar med personer som säljer datorer på våra elkejdor etc.
Det jag dock inte förstod är var alla finnar kommer ifrån? Jag har jobbat rätt länge inom området och bara stött på en enda, han kom dessutom hit för runt 40 år sedan.

*edit* Nokia och Microsoft har varlsat så om man bor nära finland kanske man känner av strömmen med viss It kompetens.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artike...
Men i samma artikel står följande:
Citat: "Den svenska arbetsmarknaden kommer att sakna uppemot 60 000 personer med it-kompetens år 2020, uppskattar tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega"

Intressant inlägg. Det går ju inte att släppa tanken att hur det än är med IT jobb i nuläget, så kommer ju behovet av mer kunniga öka. Byggs nya datacenter hela tiden, nya företag som behöver anlita säkerhetsföretag. Även små datahallar för enstaka företag.

Jag är ju inte jätte kunnig inom arbetskraften & behoven, då jag inte kommit dit än, men jag tycker arbetsmarknaden ser hyfsad ut. "Dator & Kommunikations programmet" ska handla mycket om "El & datorer", hur man nu ska förklara det. Tror det är en av dem mest förberedande jag har att välja på.

Bor just nu i Lund, tror tyvärr inte det är rimligt för mig att komma in i Lund nästa år. Man måste ha runt 180-200 i antagningspoäng. Tror det lutar åt Helsingborg.

Malmö är ju väldigt känt för dåliga system, dvs dåliga skolor. Någon som har erfarenhet när det kommer till en speciell IT skola i Skåne som kan berätta lite? Det riktigt viktiga är ju Universitetet, men det skadar inte att vara väl förberedd.

Permalänk
Medlem

Värdet i en gymnasieutbildning har urholkats konstant under de senaste 30 åren. Oavsett vad du läser på gymnasiet så kommer det inte att ge något kvalificerat jobb inom IT.

Bäst är (som så många redan har sagt) att läsa natur eller teknik och se till att du får höga betyg. Efter det läser du på universitet eller teknisk högskola. Efter det har du ev. chans på arbetsmarknaden.

Är du självlärd så du nått spetsnivå är det möjligt att du kan få jobb ändå men satsa likväl på bred gymnasieutbildning.

Jag var i din ålder på 90talet och kände många som var sjukt bra på IT, programmering etc. Trots att det var guldåldern så var det ändå många som behövde komplettera med universitetsstudier.

Visa signatur

PS4 & Macbook Pro.

Utlandssvensk sedan många år. Citera för svar.

Permalänk
Medlem

Automatiseringen av olika uppgifter tar över allt mer. IT företag jagar kostnader, precis som industrin.
Att anställda är för dyrt och därför letar man efter tekniska lösningar.

Visa signatur

| Citera för svar! | Gilla bra inlägg! |

Permalänk
Medlem

Utan utbildning är man absolut ingenting! tyvärr. Och då menar jag en universitetsutbildning. Gymnasieutbildning vet jag inte ens om det är aktuellt för arbetsgivare nästan i dagens läge.

Gå en bred utbildning som natur, natur med teknisk inriktning så att du blir behörig till riktiga IT-utbildningar på Universitetet, jag är nu inne på mitt 4e år på Datateknik på mittuniversitetet.

Men det är jäkligt bra att du redan är så haj på Linux m.m. Du är fortfarande väldigt väldigt ung och kan du redan mycket så kan du nog komma långt inom karriären.

Tyvärr är det jobbig matte i natur linjen, men bara du blir godkänd så är det ingen fara. Jag när sökte in till Datateknik behövde jag bara matte A,B och C. Nu för tiden heter väl förmodligen mattekurserna annat. Men jag läste ända till Matte D som det hette på den tiden.
Och är du omotiverad så satsa på Godkänt och va nöjd, det räcker alla gånger.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av BruteKung:

"Dator & Kommunikations programmet" ska handla mycket om "El & datorer", hur man nu ska förklara det. Tror det är en av dem mest förberedande jag har att välja på.

Bor just nu i Lund, tror tyvärr inte det är rimligt för mig att komma in i Lund nästa år. Man måste ha runt 180-200 i antagningspoäng. Tror det lutar åt Helsingborg.

Malmö är ju väldigt känt för dåliga system, dvs dåliga skolor. Någon som har erfarenhet när det kommer till en speciell IT skola i Skåne som kan berätta lite? Det riktigt viktiga är ju Universitetet, men det skadar inte att vara väl förberedd.

Som sagt alla gymnasieskolor inom IT är kända för att hålla låg kvalite och det finns flera anledningar till detta.
1: Ni läser en väldigt massa annat som svenska, engelska, religion o.s.v, vilket innebär att tiden ni lägger på IT inte är 3 hela år.
2: "Alla" plugghästar läser andra program som natur, teknik etc, i EL-programmen är det mer skoltrötta personer och de anpassar utbildningen därefter.

Ska man bli något inom IT idag så finns det 3 vägar att gå.
1: Högskola, det allra enklaste sättet.
2 : KY, beroende på vad man läser så kan man bli samma som 1.
3: Självlärd, en ytterst liten del av befolkningen är detta och har möjligheten att ta sig uppåt.

Någon i tråden reflekterade över vad dens kamrater fick göra, i mitt fall s¨minns jag runt 10 personer som var riktigt grymma på IT jämfört emot oss andra i min bekantskapskrets i gymnasiet. Ingen av dessa 10st läste vidare och 0 av dem jobbar med IT just idag.
Problemet är flera, som att det de var "grymma" på är inget som arbetsgivare efterfrågar och det är egentligen väldigt basic saker.
T.ex att ha en egen ftp på 90 talet var lite respektingivande, idag så är det bara ett val man gör.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BruteKung:

Hela Sverige fungerar egentligen, men bäst hade Skåne vart!

Är väl bara kolla om det finns ett IT-gymnasie i ditt område. Men som andra säger så var medveten om att det bara är gymnasie, du måste nog gå högskola efter eller åtminstone Yrkeshögskola efter det. Du kan få jobb med bara gymnasie men det är svårare och kräver oftast att du börjar med praktik och blir anställd den vägen.

En sak som skulle vara bra från min synpunkt med IT gymnasie är att du skulle få en bättre förståelse över vad du vill arbeta med, eftersom IT är ett sådant brett begrepp. Sedan så är det alltid bäst att välja nåt du är intresserad av för du kommer nog få högre betyg.

Permalänk
Skrivet av VexedRelic:

Är väl bara kolla om det finns ett IT-gymnasie i ditt område. Men som andra säger så var medveten om att det bara är gymnasie, du måste nog gå högskola efter eller åtminstone Yrkeshögskola efter det. Du kan få jobb med bara gymnasie men det är svårare och kräver oftast att du börjar med praktik och blir anställd den vägen.

En sak som skulle vara bra från min synpunkt med IT gymnasiet är att du skulle få en bättre förståelse över vad du vill arbeta med, eftersom IT är ett sådant brett begrepp. Sedan så är det alltid bäst att välja nåt du är intresserad av för du kommer nog få högre betyg.

Absolut. Tänkte bara så att jag inte väljer fel gymnasium och får en dålig start. Nästan alla i tråden värkar ju haft dålig erfarenhet när det kommer till IT gymnasium. Synd tycker jag, då det hade varit kul att börja med något man gillar.

Högstadiet är lite trist, lite om allt. Man lär sig inte speciellt mycket. Sen har man ämnen som inte alls intresserar en.

En grej som jag alltid har varit intresserad av är Servrar & Hosting. Har aldrig varit mycket för programmering. Även om det börjar ta fart nu. Har till och med sålt lite koder, finns ju helt klart en marknad.

Är inte helt säker på vad jag vill bli än, därmed uttryckte jag det som "IT". Men det känns ju som Natur/Teknik får duga, bara för att få igång utbildningen. Trist, men om nu så många skrivit så måste det ju ligga någonting i det!

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av BruteKung:

Absolut. Tänkte bara så att jag inte väljer fel gymnasium och får en dålig start. Nästan alla i tråden värkar ju haft dålig erfarenhet när det kommer till IT gymnasium. Synd tycker jag, då det hade varit kul att börja med något man gillar.

Väldigt många har även dålig erfarenhet av KY & Högskola, man lär sig alldeles för lite och ens klasskamrater bestod mest av festglada ungdomar.

Jag anser inte att det främst är gymnasiernas fel att IT utbildningarna där är dåliga, utan branschen har gått emot att man kräver så mycket mer än vad man tidigare behövde kunna. Och inte ens de allra bästa plugghästarna från högstadiet skulle ha svårt att lära sig något om It på den korta tid som finns i gymnasiet. -Ja det finns undantag, men de fick ej kunskapen ifrån skolan utan på sin fritid.

Skrivet av BruteKung:

Är inte helt säker på vad jag vill bli än, därmed uttryckte jag det som "IT". Men det känns ju som Natur/Teknik får duga, bara för att få igång utbildningen. Trist, men om nu så många skrivit så måste det ju ligga någonting i det!

Korrekt. Och som sagt det som har hänt är att kraven har höjts på vad som krävs. Att fråga vilket gymnasieutbildning som är bäst för IT, är lite som att fråga vilken högstadieskola som är bäst för att lära ut elever som direkt efter skolan ska börja jobba med IT?
Där svaret på de båda är att den skola som fokuserar på att eleverna ska börja jobba direkt efter inom området har fel mål, utan det är vidareutbildning som gäller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BruteKung:

Absolut. Tänkte bara så att jag inte väljer fel gymnasium och får en dålig start. Nästan alla i tråden värkar ju haft dålig erfarenhet när det kommer till IT gymnasium. Synd tycker jag, då det hade varit kul att börja med något man gillar.

Oavsett vad de andra skriver så är det enda viktiga egentligen dina grund ämnen, typ hur mycket matte, engelska du kommer få, för att sedan kunna söka till högskola. Om du vill jobba med IT så är det lika bra att du går på ett IT gymnasie. Även om kunskaperna du får där inte är särskilt djupa så är det bättre än ingenting. Och om det nu är så att det saknas vissa ämnen så kan du alltid läsa upp dem på komvux efter.

Vad gäller programmering så är det nog viktigast att du lär dig bash shell skriptning i linux och alternativt powershell för Windows server miljö om du vill arbeta mer med server sidan.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av VexedRelic:

Oavsett vad de andra skriver så är det enda viktiga egentligen dina grund ämnen, typ hur mycket matte, engelska du kommer få, för att sedan kunna söka till högskola. Om du vill jobba med IT så är det lika bra att du går på ett IT gymnasie. Även om kunskaperna du får där inte är särskilt djupa så är det bättre än ingenting. Och om det nu är så att det saknas vissa ämnen så kan du alltid läsa upp dem på komvux efter.

Vad gäller programmering så är det nog viktigast att du lär dig bash shell skriptning i linux och alternativt powershell för Windows server miljö om du vill arbeta mer med server sidan.

IT Gymnasiet är väl bara ett namn på skolor som marknadsför sig på att satsa på IT, vilken skola som idag inte gör detta?
Däremot pratar jag och fler om It-utbildningar såna utbildningar som de drar ner på matte, fysik, kemi, teknik, engelska etc ifrån Naturprogrammet och ersätter det med grundläggande datoranvändningskurser.

För den stora skaran elever så är min rekommendation välj ett gymnasie i din närhet som inte får bottenbetyg av alla, därefter en utbildning som har de ämnen som jag nämnde ovanför, vad resterande tid ska vara så är såklart ännu mer av de ämnena bra, annars visst programmering är ej fel att lära sig. (programmering 1,2,3 eller vad de nu individuella valen kallas för)

Permalänk
Medlem

Det är inget fel med att välja ett "IT-gymnasium" eller någon inriktning mot IT. Att vara intresserad av IT och att plugga det och i förlängningen att jobba med det, det är tre helt olika saker. Att man är intresserad kan vara en god anledning att börja plugga det, och trivs man med att plugga det kanske man även trivs med att arbeta med det.

Problemet, som tidigare inlägg pekat mot, är att gymnasieinriktningar antingen är väldigt korta eller för smala. Med det menar jag då att man antingen måste välja på att få en bred behörighet till högskolan (d.v.s. en inriktning av Teknisk eller NV) eller att få en hyfsad nybörjarnivå specifikt mot IT-ämnena. Oavsett får man vare sig tillräckligt djup eller tillräcklig bredd i sin utbildning just inom IT för att bli nämnvärt mycket mer än IT-support enbart på gymnasiestudier, såvida man inte plöjer ner mycket egentid på att bredda sin kunskapsbas (och då gäller det dessutom att kunna visa upp det för framtida arbetsgivare).

Så, med det sagt, fundera på vad du vill få ut av dina studier, vilka dörrar du stänger i och med dina val, och hur du ska uppnå din målsättning.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8