Permalänk
Medlem

Kmr denna router förbättra Wifi?

Tjena! Min polare har en gammal router D-Link Go-RT-N300 (http://www.dlink.com/uk/en/home-solutions/connect/go/go-rt-n3...)

(Snabb fråga: det står 10/100 på denna router, innebär det att den bara kan skicka 10mbit upp? för på alla bredbandstester så blir det aldrig högre än 14mbit upp)

Han är sugen på att köra trådlöst som jag gör med: ASUS USB AC56 AC1300 (https://www.inet.se/produkt/5404568/asus-usb-ac56-ac1300#spec...) och ASUS RT-AC55U AC1200 (https://www.inet.se/produkt/5420046/asus-rt-ac55u-ac1200#spec...).

Vi testade USB-nätverkskortet och det fungerade bra till hans HTPC (50/12) medan hans speldator i sovrummet (som är bakom två betongväggar) fick (20/12). Detta blev cirka 40/12 när vi flyttade datorn höger om hans skrivbord så den kom närmare routern som står ute i hallen och är mellan båda datorerna i princip.

Det jag spekulerar är att om han skaffar även samma router som jag har ASUS RT-AC55U AC1200 så bör han kunna maximera Wifi och även få ut maximalt av sitt bredband (100/100 för gamla routern ger bara 10 upp enligt specifikationer?)

Men jag har ingen aning om router som kan köra Dual-band och 5Ghz kommer att förbättra från 50/12 och 20/12, så därför frågar jag er nätverksnissar här? Kmr Dual-band 5Ghz kunna penetrera cirka 10 cm betongvägg eller kmr det i princip inte bli någon förbättring i Wifi än den har med sin gamla router D-Link Go-RT-N300?

Tack för svar på förhand! / AplAy.

Permalänk
Medlem

10/100 är att den kan länka med bägge hastigheterna, normalt 100.
Kan ha tur med en ny, rimligtvis blir det lite bättre, dock är det lämpligaste att sätta en AP i det rummet ist för bästa täckning.
5Ghz har generellt sätt sämre täckning än 2.4Ghz.

Permalänk
Medlem

Teoretiskt borde din vän få snabbare nätverk men 802.11ac på 5GHz-bandet har svårare att penetrera hinder som tex väggar pga den högre frekvensen. Jag håller med tidigare skribent och föreslår att din vän drar en kabel och monterar en AP i det rum där hastigheten idag är låg.
Vad har din vän för budget så att vi har något att utgå ifrån om vi skall rekommendera en AP?

Permalänk
Medlem

Nu hänger jag inte med, en AP? Är det Range Extender/Repeater vi talar om? Eller ja just det, en access point? Finns det sådana hos Inet? EDIT: hans budget ligger på 1900 kr, men helst vill han kunna snåla in så mkt som möjligt på det. Frågan är hur mkt ökning en router kan ge jämfört med hans tidigare för att det ska vara värt routern eller om det måste läggas till en AP vilket är ett annat namn för repeater?

Permalänk
Medlem

Jag skulle gått på en accesspunkt. Exempel Ubiquiti Networks UniFI AP AC LR (Long Range).

Den har power over ethernet så dra en nätverks kabel så nära man kan komma rummet han vill nå och sedan sätt den på väggen/taket. Är väldigt smidigt då du bara drar en enda kabel.

Detta är ju för företag (läs hög kvalité) så går inte att jämföra med vanliga hemma produkter.

https://www.inet.se/produkt/5402774/ubiquiti-unifi-lite-ac130...

Permalänk
Medlem

Ja det bästa är en accesspunkt men då får man ändå dra kabel och då kan man lika gärna dra den direkt till datorn.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@jocke92: Jo men med en bra placerad accesspunkt så kommer han få ut 100/10 på sin alla sina enheter. Gissar att om det varit en bra lösning att dra kabel så hade TS gjord detta.

Jag skulle tagit den accesspunkten jag föreslog och gå runt med en lång nätverkskabel för att testa optimala positionen i lägenheten. Det kan vara något skumt ställe som man kan tycka vara kasst. När ni hittar den bästa lämpliga platsen så är det bara att dra lite kabel kanaler. Kan köpas på clasohlson får några kr st.

Permalänk
Medlem

En router kan aldrig förbättra wifi. Routing och wifi är helt oberoende av varandra. För hremmabruk finns det en uppsjö av allt i ett enheter av varierande kvalité. Vill du ha bra wifi skall du satsa på accesspunkter. de AP:en som är inbyggda i all i ett enheter är sämre än dedikerade AP:n. Stöder t.ex. inte roaming. Följ Implors förslag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jocke92:

Ja det bästa är en accesspunkt men då får man ändå dra kabel och då kan man lika gärna dra den direkt till datorn.

Skickades från m.sweclockers.com

Till datorn ska man aldrig köra wi-fi, däremot är en AP bra för mobila enheter.

Permalänk
Medlem

@Dem8n: Inte alltid möjligt att dra en kabel. Men som regel är det ju alltid att föredra.