enkelt ritprogram för villa-utbyggnad

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Värmland
Registrerad
Maj 2015

enkelt ritprogram för villa-utbyggnad

Tja clockare!
behöver tips om något enkelt rit program då vi skall bygga ut vårat hus.
Något enklare program som inte kräver 2 veckors intensivkurs för att bemästra.

tacksam för förslag

mvh // Magnus

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söder om fjällen
Registrerad
Sep 2012

http://www.sketchup.com/ är enkelt med relativt låg detaljnivå, men för enklare skisser borde det vara tillräckligt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borlänge
Registrerad
Jan 2009

AutoCAD, bara att rita linjer i princip. Dock kostar det om du inte är student.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrbotten
Registrerad
Jan 2002

Mspaint.
Gjort ett antal "ritningar"med det för project till huset.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Inkscape för något som är visio-liknande - är open source, dock bara 2D (precis som visio)

Dock har man inga färdiga bibliotek på figurer som kan följa med som i tex visio, men å andra sidan så kan man ta svg.bilder/figurer från berömda Internet - går ofta också 'stjäla' och modifiera figurer och streckbilder ur pdf-dokument, produktblad etc. där figuren ritas upp med streck och inte är ett fotografi.

Använder hellre Inkscape än MS-visio bl.a av en orsak - den går att zooma in väldigt mycket mera för fina detaljer än visio samt att upplösningen inte ändras även om ritningen blir större och större allt eftersom man lägger till prylar- vilket det gör i visio, små figurer som du med lätthet kunde göra i A4 papper kan du inte hantera i dess finare detaljer när du är i A3 och större papper i visio - det är gamla rester från win16-api som är med och spökar och att man inte har gjort något radikalt åt det på 20 år (utan bara ändrat åt utseendemässiga 'förbättringar') och dessutom är ett ganska dyrt kommersiellt program tycker jag är väldigt dåligt av MS - just det här att upplösningen vid max inzoomat blir grövre ju större papper och fyller på en massa objekt utlagda runtom som man kanske ev. skall använda vid sidan av pappret är är fruktansvärt irriterande, så irriterande att det borde vara förbjudet att ta betalt för det!!!!!

Ytterligare en fördel med inkscape - lagerhantering och låsningar av figurer så att man inte 'plockar med av misstag' suger i visio... vet inte hur de tänkte de som skapade visio - någon form av hjärnröta kanske, sådant skall vara lätt att hantera interaktivt och inte begravt i menyer med knöliga interface.

---

Man kan utan problem klippa och klista figurer mellan visio och inkscape och de håller skala (dock har visio svårt med de där med transparans - dvs olika objekt som mer eller mindre lyser igenom varandra blir enfärgat när det klipps in i visio), men man skall inte försöka kopiera text mellan dessa vare sig med kipp och klistra eller exportera/importera svg-filer - de har väldigt olika syn på hur text och fonter skall hanteras (även om det är sparat i svg-format) och jag vet inte vem som har mest fel...

---

Skall man ha 3d grejor så är steget att kunna rita något produktivt mycket större och då kanske titta på freecad och motsvarande opensource-program.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2015

Sweet Home kanske kan vara något? http://www.sweethome3d.com/sv/index.jsp

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Värmland
Registrerad
Maj 2015

får tacka för alla tips. provar skechup

mvh // Magnus