Köpråd: HiFi till Film/Musik i TV-rum

Permalänk
Medlem

Köpråd: HiFi till Film/Musik i TV-rum

Hej!

Då jag är i slutskedet på en (del)renovering av huset, så börjar det dra ihop sig för inköp av det lite roligare slaget. Därför vänder jag mig nu till er i hopp om att få lite tips och råd angående valet av hårdvara. Altanen har gjorts om till ett vardags-rum där det kommer ske en hel del film-tittande och musik-lyssnande. Uppgraderings-djävulen viskar i mitt öra och jag kan inte göra annat än som han säger.

Jag är ute efter en bild som får ögonen att tåras och ett ljud som kan trycka ner mig i soffan samtidigt som det lyfter humöret!

Min tanke är att köra 5.1.2.
Jag har tyvärr inte plats för golvhögtalare, så det får bli satelliter i front-systemet som kompletteras av en sub.
Innertaket är förberett för ATMOS och bak-kanaler (med ett max inbyggnadsdjup på 10-11 cm) med slang dragen till lämpliga platser i väntan på håltagning.
Jag är villig att lägga upp till 25 000:- på ljudet. Då ska det innefatta förstärkare, högtalare, sub och kablage. Jag är inte främmande för att köpa begagnat under rätt omständigheter.

TVn kan jag hosta upp runt 30 000:- för. Jag är inte villig att krypa under 60" i storlek (Det går faktiskt inte köpa något mindre än vad man redan har, så det så.) och om den är välvd eller inte, spelar ingen som helst roll.

Det jag behöver är då följande:
• TV (60-65"4k, HDR, 4:4:4 chroma) Förslagsvis LG OLED65B6V
• Dator som kan förse TV/Förstärkare med det den behöver (Ej spel)
• Förstärkare (4k, HDR, ATMOS) Förslagsvis Marantz SR7010?
• Front och Center-högtalare
• Bakre surround-högtalare (för infällnad i tak) Förslagsvis Canton InCeiling
• ATMOS-högtalare (för infällnad i tak)
• Bas eller Subbas
• Kablage

Vad hade ni valt för högtalare?
Vilken förstärkare?
Vad behövs i datorväg för att kunna spela upp material i 4k, HDR, 4:4:4? Nuvarande BR-spelare har gjort sitt nämligen (laggat sönder sin sista meny så att säga), så nu blir det privat-kopiering till NASen för hela slanten. Man har ju redan betalt för det.
Har jag missat något?

När det kommer till valet av högtalare för ATMOS och surround är jag som sagt lite inne på Canton InCeiling då dom verkar vara prisvärda och kanske kan leverera ett godkänt ljud för det ändamålet. Det finns även en stereo variant med dubbla tweeters. Kan det ge bättre spridning på ljudet? Behöver jag gå upp till 8"? Man vill väl helst inte höra vart ljudet kommer ifrån när det gäller Surround/atmos ändå.

Har ni några andra förslag/tankar/idéer så mottages dom mer än gärna!