Val av DAS för hemmabruk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Fjällen
Registrerad
Okt 2009

Val av DAS för hemmabruk

Hallå, sitter och funderar lite på införskaffa en DAS vid uppgradering av befintlig serverpark (nåja, 3-4 servrar är det väl iaf),
men jag är lite osäker på vilken jag ska välja.
De olika DAS jag har kikat på hittills är:

  • Dell PowerVault MD1000

  • Dell PowerVault MD1120

  • HP StorageWorks D2700

Tanken är väl att använda den som lagring av media och få lite ordning i mina backups, samt i slutändan para ihop en av dessa med en Dell R710 alt. en DL380G6.
Men det som får mig att tveka är att information om ljudnivån på dessa pjäser, naturligtvis förväntar jag mig inte
att dom kommer vara ljudlösa, tanken är att ha någon av dessa i en garderob 3-4m från sovrummet.
Är det någon här som har någon erfarenheter eller rentav något tips på någon annan maskin så mottages det gärna!

// MVH

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Nov 2010

Låter som ett dåligt alternativ om du frågar mig. Har du en serverpark behöver du antagligen beräkningskraften varje server erbjuder (som inte en kan erbjuda) och då är vanlig RAID10 att föredra. Klarar du dig med en server är det vettigare att lägga pengarna på en server med lokalt lagrad media. Vill du bara ha centrala backups är en NAS att föredra.

Om du är mer filosofiskt intresserad av varför DAS och SAN i 99% av fallen är överkurs och onödigt kan du läsa här:
https://community.spiceworks.com/topic/312493-the-inverted-py...
http://www.smbitjournal.com/2013/06/the-inverted-pyramid-of-d...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Jun 2002

Min rekommendation är att ta den modellen som är modernast då det nästan är en garanti på att den låter mindre än den äldre.

Dock kan du glömma att trycka in dom i en garderob, Dessa lådor genererar fantastiskt mycket värme.
Så du måste se till att där är bra snurr på luften.

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Mar 2010

Har du 19" rack hemma? En DAS är ju bara ett fett stort SAS/SATA kabinett och ljudnivån kommer bli VÄLDIGT hög. Jag skulle satsa på diskar i en server istället, alternativt en NAS. Om du bestämt vill köra extern SAS så finns det mindre diskkabinett du kan köpa som inte har 4 miljoner fläktar. Fast om du kan leva med en rackmonterad server så kanske du kan leva med detta

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
QuakeNet
Registrerad
Jul 2001

En billigare lösning (förmodligen) är att köpa ett vanligt rackchassi med SAS-bakplan för X antal diskar och sedan bara köra en SAS-bakplåt som du sedan ansluter till en server med mSAS-kablar. Är lite i samma situation, vill egentligen inte ha en till NAS utan vill helst koppla en DAS till min filserver. Inte hittat någon klockren lösning än, förutom färdiga sådana. Jag har kikat på HP MSA50/MSA70 som är extremt prisvärd men ger låg prestanda, vilket kan vara prisvärt för mig eftersom planen är att långtidslagra.

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Asus P9X79 :: Core i7 3820 :: 32 GB RAM :: Samsung 830 256 GB :: 2x Intel 910 400 GB PCIE :: PNY Geforce GTX 970 XLR8 :: Gigabyte Odin GT 800W :: 2x Samsung Syncmaster S27A950D
NAS: SuperMicro X10-SLM-F :: Core i3 4130T :: 24 GB Kingston ECC :: Ri-Vier RVS2-06A 12Bay 2U :: IBM M1015 (IT) :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+ ::