Mekaniskt tangentbord för en billig peng?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2015

Mekaniskt tangentbord för en billig peng?

är ute efter ett mekaniskt tangentbord är dock helt lost när det gäller tangentbord har bara hört att det ska vara bra för en datorspelare har ni några tips på något prisvärt sådant? gärna runt 600-700kr

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2016

@oliver_1998: Magicforce verkar vara ett av de mest prisvärda. Du får ett nytt sådant för kanske runt 500kr med frakt. Tror inte det finns svensk layout dock. Annars händer det att folk lägger ut sina begagnade på marknaden då och då i din prisklass.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Jun 2010
Skrivet av oliver_1998:

är ute efter ett mekaniskt tangentbord är dock helt lost när det gäller tangentbord har bara hört att det ska vara bra för en datorspelare har ni några tips på något prisvärt sådant? gärna runt 600-700kr

Det er rett mange typer av mekaniske switcher/brytere på markedet i dag. Det beste ville være dersom du gikk til noen butikk der selger mekaniske tastatur og prøver på hvordan ulike typer av brytere føles.

Tenk på at motstanden når du trykker på en tast ikke skal være alt for sterkt, brytere som kanskje føles passe harde i motstand en kort tid som når du tester i butikk kan kanskje bli alt for slitsom å bruke over en lengre tid. Det samme gjelder dersom de vil gi fra seg et klikk lyd eller tilsvarende noe både du og din omgivelse må kunne stå ut med.

Fordelen med mekaniske brytere er at de kan reagere hurtig enn andre typer av tastatur når en trykker ned tasten. Siden må du også veie inn hvilke funksjoner som du kanskje trenger ved spill. Makro lagring forenkler å gjøre visse ting der ville trenge støtte i spill eller apper og hvilken type LED belysning trenger du? Visse tastatur har kun en farve og andre kan styre farven pr tast etc.

Du bør nok legge deg opp mot 1000 kr for å få noe ordentlig mekanisk tastatur. På prisjakt.nu er det veldig få på 600-700 kr og de som finnes selges via få butikker (noen virke litt skumle).

Klassiske merke er Razors, Corsair, Logitech, Cooler Master og siden finnes det en del andre som Gamdias.

Se til å kjøpe tastatur, slik at du kan levere tilbake tastaturet dersom du ikke føler at tastene passer deg når du bruker de over litt lengre tid. I butikk kan du spørre om det er mulig å kjøpe på Öppet köp eller bruke Ånger rätten fra Distanse lagen (14 dager minimum) når bestiller over nettet. Se bare til at du har klar for deg hva som gjelder innen du gjøre kjøp.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2005

HP mini 311c med Atom n270 uppklockad till 2.274 ghz nvidia ION 1 och 3 gig minne. SSD: Crucial m4 slim (7mm) 128 gb.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Mar 2005

Kanske ett Logitech G810? Prisvärt? Ja, över helgen iaf, nedsatt med 600 pix. Har ingen erfarenhet av det, men många verkar nöjda. Beställde ett själv..

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/245920-l...

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Halland
Registrerad
Maj 2015

Vanligtvis rekommenderar "vi tangentbordsnördar" inte "gaming-brands" då man betalar mer för 'märket' än kvalitén. I.e. du kan få samma eller vanligtvis bättre kvalitet till ett lägre pris genom att välja "Cooler Master (CM) ("Masterkeys Pro"), "Ducky" (One, Shine) eller "Vortex" (Pok3r), (för att nämna de som är just nu (2017-01-27) är enkelt tillgängliga/vanligast på den svenska marknaden i nordisk/svensk ISO-layout)

Det finns även de något mer 'svårhittade': Das Keyboard, Filco, WASD, Leopold, HHKB, Realforce(Topre), Matias(Alps) som också anses vara "bra".

De kanske inte är varumärken du känner till: men det är för att de fokuserat på produktutveckling, kvalitet och funktion i stället för marknadsföring och "branding"!

"Gaming-brands" anses primärt vara Razer, Steelseries, (Logitech) och i viss mån Corsair. Där corsair anses vara det bättre alternativet (om man inte vill byta key-caps/hattar: de har ej standardbottenrad ('standard' är 1,25U*3+6,25U+4*1,25U)).

Jag passar på att ta tillfället i akt att nämna att det finns inga (fungerande) tangentbord som är "bättre" än några andra: funktionellt. 2900 SEK tangentbord ger dig ingen reel fördel jämfört med ett fungerande 19 SEK tangentbord i något spel.

Kort sagt det finns inga "gaming tangentbord": det finns bara bättre och mindre bra tangentbord (tills dess att Vooting One släpps).

Det finns inte heller några brytare som är reelt "snabbare" än andra: det är just den här marknadsförings-scammen som du betalar extra för vid köp av Razer/steelseries tangentbord (sen gör dessa företag andra produkter som är bäst/bra/ok: men det betyder inte att de kan göra bra tangentbord).

"Bäst" kvalitet får du om du löder ihop ditt egna tangentbord med eget valda komponenter (nåja: Korean-customs-builds och topre undantagna: men det är inget som påverkar "normals").

Om du vill ha ett riktigt tyst tangentbord så är Cherry MX inte för dig, inte ens om det har o-ringar på sig. Ljudtrycksmässigt så är Topre/Ickemekaniskt(membran) < Matias Quiet-Silent Cherry MX < O-rings Dämpade cherry MX < Cherry MX < Clicky Cherry MX < Model F/M

Vidare finns det inte heller någon brytare som är "bättre" för någon tangentbordsaktivitet (Gaming, skrivande, kodande eller onanerande) än någon annan; Röda, gröna, bruna, blå, Matias, Topre, ALPS, Clears, Mod-x, Gaterons, gula, svarta, linjära, clears, taktila, Hall, buckling-spring, clicky: alla fungerar och det är upp till DIG att bestämma om de passar DIG! Ingen annan kan tycka åt dig: det är du som måste avgöra! Det är du som avgör vilken glass-smak som du tycker är godast! Vanilj är inte nödvändigtvis bättre till "fest", "jordgubb" är inte nödvändigtvis 'bättre' till "vardags", "choklad" är inte nödvändigtvis den gyllene medelvägen som passar alla...

TL:DR; Mekaniska tangentbord är en marknadsföringsgimmick (precis som RGB-LEDs), använd det tangentbordet som du gillar (så länge som det inte är trasigt). Att spendera mer på ett tangentbord ger inga fördelar i något spel. Däremot kan det ge dig mervärden i form av att du upplever det som bättre/skönare att trycka på eller 'snyggare' att titta på.

Vill du ha ett lägre pris: kolla sweclockers-marknaden (/r/mm).

Den enda funktionella faktorn du behöver bry dig om är att det har >=4-5KRO: allt annat är marknadsföring!

Vill du förlora dig i tangentbords-nörd-träsket, tillsammans med mig och de andra nördarna, så är dels detta forumet en bra start och framförallt /r/mk/, DT och Geekhack.

Not: Detta är numera mitt standardsvar på "vilket tangentbord skall jag köpa-trådar"; har du åsikter om märken, påståenden, om jag missat något eller har haft otur när jag tänkte: vänligen meddela mig antingen via PM eller med citering/svara i tråden så kommer jag uppdatera detta standardsvar. Detta standardsvar kommer utvecklas efterhand och efter er input.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2016