Permalänk

Java Swing VS JavaFX

Innan folk börjar skriva "Oracle utvecklar inte Swing längre!!!" Så vill jag fråga er vad som passar mig bäst.

Jag har testat på både JavaFX och Java Swing och mitt intryck var att handskriven kod i Java Swing var mycket enklare än handskriven kod i JavaFX.
Men FX var mycket enklare när det kom till Java FX Scene builder, vilket är fusk.

Mitt mål med Java är att skapa grafiska applikationer som både kan köras på internet och på datorn. Jag behöver bara grundläggande komponenter för att utföra mitt arbete. Knappar, kryssboxar, slid, text, radioknappar, 2D animering t.ex bilder som rör sig, textboxar, flikar, varningsrutor, förfrågningar, träd, graf med mera. Grundläggande som brukar finnas i allmänna språk.

Jag tycker också att Swing ser mysigare ut än FX då Swing har sett likadant ut sedan 90-talet. Good Ol' Times!
En bra fördel med FX är att man kan göra mer än Swing.

Min fråga är:
Vad ska jag satsa på? FX eller Swing?

Permalänk
Hedersmedlem

Är du helt säker på att du vill använda Java för det ändamålet?
Java som gui-plattform är rätt dött i dagsläget. Särskilt om du ska köra applikationen i en browser.

Om du funderar på Swing.. tänk ordentligt på att Swings komponenter, text etc är pixelbaserade.. Det betyder att på skärmar med hög pixeldensitet kommer text bli jätteliten om du inte implementerar workarounds. Jag misstänker att skalningen kommer bli helkonstig, men kanske har fel :).

Det är rätt osäkert i dagsläget om JavaFX kommer bli något, men rent spontant tycker jag det ser ut att vara på väg utför.. Men om jag måste välja mellan dom två skulle jag ta FX direkt. När du väl jobbat mer med FX-APIt borde det vara minst lika enkelt (om inte enklare) än swing.

OBS: Jag är helkass på gui-programmering, men jobbar nästan enbart med kod mot JVMn, så jag försöker inte skrämma iväg dig från plattformen... men för traditionella desktop-guin skulle jag nog överväga någon annan plattform.

Visa signatur

Every time you create an iterator: God kills a kitten.