Hjälp: Kan inte starta Debian

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011

Hjälp: Kan inte starta Debian

Hej jag är helt ny till linux/debian, vill testa det för att få bättre server prestanda till minecrat server. Har installerat debian amd64 från https://www.debian.org/CD/torrent-cd/.

Installationen har gått bra (tror jag) och kommer slutligen till grub bootloader. där jag ska välja å starta debian. Datorn switchar till typ blackscreen console och sen får jag ett medelande där de står: platform gpio_ich: failed to claim resource 0

sen stänger den av sig. Vad e de som e fel?
sitter på en enkel dator med en i5 å 6 gig ram å en 500gb mekanisk hårddisk med windows 7 i grund partition "ntfs" å debian i "ext4".

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Aug 2007

Mer info om moderkort. Om du har ett usb minne så testa att lägga in det som en live instalaltion. Tästa även en annna lonix distro. t.ex http://knopper.net/knoppix/index-en.html
Inte bra på *nix själv men knopix har jag tästat ibland för att se om det startar. Annars så är debian min favo, vet inte vilket filsystem som gäller nu. var en anhängare till raiserfs, men vilken som gäller nu vet jag inte.

Hur gjorde du minnet för övrigt?
Jag är på windows sidan användare av hard disk low level format tool. Sen då det är gjort skapa en partition i t.ex fat32 och sedan använd Rufus (https://rufus.akeo.ie/) ihopp med ison från debian eller knopix.
Debians guide. (tror du red
an läst den) Jag har lite tidsbrist nu och hittade inte den andra guiden så jag får be om ursäkt.

CPU: i7 3770k@4,50Ghz MB Z77X-D3H RAM: 16GB@2133mhz (10-12-11-27 2T)
GPU: 980Ti@1404,8 HDD: 4st MLC 1st TLC and 2st HDD for random: FD-PSU-TS2B-800W. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Via to Z-2300 for VOIP. http://valid.x86.fr/nf1u3d https://www.techpowerup.com/gpuz/gxryb

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2012

Uh, sånt där är hopplöst, speciellt när det är frågan om ett dualbootsystem. Ett par grejer att testa:

* Slanga hem och kör Boot-repair-disk, brukar lösa det mesta när det kommer till bootproblem. Bortse från det asfula interfacet, det ger ett felaktigt oseriöst intryck

* Debian 9 släpps inom ganska kort, är i freeze nu, bör vara rätt lugnt att köra release candidaten ur säkerhetsaspekten. Tanken är att du får en fräschare version av GRUB. Du behöver inte installera om när skarpa releasen sker sen, det sköter sig självt alltmed att du uppdaterar.

Nu lurade jag dig allt att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
på landet
Registrerad
Feb 2002

Kan handla om hand-off från UEFI/BIOS, men svårt att säga. Vad är det för moderkort och har du några speciella inställningar i BIOS?

"Det här systemet fungerar urkasst." - operatör.
"Hur ska det fungera då?" - jag
"Gör så att det fungerar som jag vill." - operatör.
/facepalm