Tjänster som körs på Server

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011

Tjänster som körs på Server

Hej.
Det är så att jag håller på med en skoluppgift där jag ska rita en nätverkskarta och då vill dom att jag ska skriva vilka tjänster som körs på servern. Servern är en filserver och webbserver. Jag fattar såklart att dom inte menar att jag ska gå in och kolla tjänster och skriva allt som körs. Men min fråga är webbservern använder Apache, PHP och MySQL ska jag skriva de som tjänster? och vilken tjänst använder en filserver som bara har körs som en delad mapp via Windows server?

Hoppas någon vänlig själ kan ge mig lite klarhet i det här.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hedesunda
Registrerad
Dec 2005

Får du svaren rakt upp och ned vet du ju inte varför, när och hur de behövs för att bli en server-funktion. Sök på "web server 101" och "file server 101" så lär du hitta gott om referenser.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2016

@confal:

Jag ser ingen poäng att ge dig alla svar utan det bästa är att du söker efter dom på det sättet så lär du dig bättre hur det funkar.

Och sen så finns det många tillägg som man kan lägga till web server men dom behövs inte om man inte behöver dom.

Om du inte hittar svar på ett par dagar så kan du återkomma.

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011

@superegg: Jag googlat en massa och även kollat i läroboken men hittar inget som kopplar ihop servern med just vilka tjänster som ligger och kör för webbserver och filserver.
Det var därför jag skrev här för och se om nån kunde förklara lite hur det hänger ihop.
En tjänst som jag lärt mig är ju ett program som operativsystemet kör utan att man ser det. Kollar jag tjänstloggen så hittar jag inget som kopplas till det jag vill veta heller.
Det är därför jag fundera på om Apache, PHP och MySQL räknas som en tjänst när man kör dem och när det kommer till fil delning i Windows vilken tjänst som styr det. Som sagt har googlat alla möjliga varianter och sökt i forum men hittar inte de svaren jag söker tyvärr.
Det här är lite nackdelen med distanskurser och när man jobbar heltid och ska göra allt i sista minuten, allt ska vara inlämnat senast i morgon så blir lite sent att prata med läraren också.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2011

Väldigt luddigt med "tjänster". Eftersom du nämner nätverkskarta så skulle jag tippa på att det är "filserver" och "webserver" som är tjänsterna.

MSI Z77A-GD65 | Intel Core i5 3570K @ 4,2 GHz | Palit Geforce GTX 1070 JetStream | 16 GB Corsair Vengeance 1600 MHz

You must come with me, young ones, for I am the grim reaper.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011

@L'ombra: Ja precis tycker också det är väldigt luddigt det där med tjänster, men det kan ju faktiskt vara att det är så som du säger och att det bara är jag som försöker krångla till det. För det dom vill att jag ska göra med nätverkskartan är att visa hur nätverket ser ut, vilka IP-nummer som används, datornamn, tjänster som körs (på servern).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2016

@confal:

Om vi prata om Linux så är kommando så här "sudo service apache2 start" så jag tolkar det som en tjänst om vi prata om Windows så är det mer som ett program eller rätta mig om jag har fel?

Filserver så kanske dom använder sig av FTP.
Web server används apache2 och php-fpm men i Windows så kanske dom använder sig av XAMPP eller wamp.

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2008

Du har redan svarat på vad det är för tjänster. Ska man dra det grovt räcker filserver och webbserver. Vill man gå ner på djupet måste man veta vad det är för typ av filserver (ftp, smb, owncloud tex) eller webbserver (apache, nginx eller iis, php eller asp). Mysql är databas tex.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011

@jocke92: Ja jag har ju suttit med svaret rakt framför ögonen hela tiden, bara min skalla som gick helt bananas när de fråga efter tjänster i texten och jag på en gång koppla det till de tjänster man kan se i aktivitetshanteraren och har försökte hitta svaret i timmar haha.
Självklart är det webbservern och filservern som ska stå som tjänster vid servern på nätverkskartan. Började kännas självklart efter att @L'ombra skrev det och fick tag i en annan kille som gjort kursen tidigare för en liten stund sedan och han kunde bekräfta det.
Så nu sitter jag och känner mig rätt pantad, men det bjuder jag på.

Vill passa på att tacka alla för eran hjälp också