Plastkassar och världshaven? (Seriöst nyfiken!)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skogen i norra Uppland!
Registrerad
Okt 2002

Plastkassar och världshaven? (Seriöst nyfiken!)

Tar en paus från myrjakten och väntan på att fiberabonnemanget ska hoppa igång!

Var in på Webhallen och köpte router och lite annat. Kostade lite över 1500.

Precis när jag ska till att betala fick jag frågan om jag skulle ha kasse. "Ja tack!" hade blivit lite svårt att baxa iväg allt annars. "Ok" sa killen och skannade in en kasse för två kronor!!?

Blev lite snopen. Tänkte i min enfald att har jag handlat för 1500+ så kanske man bjöd på kassen för två kronor. Man kan ju vända på det också, om jag har råd att handla för 1500+ så har jag råd med två kronor för den med. Inte kostnaden egentligen. Kom mig inte för att fråga utan tog kassen och knäade iväg men tankarna kom på väg därifrån.

Priset för kassen kanske var för att rädda miljön, vet inte. Aldrig betalat för kasse där förr.

Nu till min fråga efter den långa utläggningen som väckte en fråga, kanske två och de har nog inget med varandra att göra men kör på och frågar ändå.

Det har ju varit rapporter om plast i världshaven, kassar bland annat och det är för djävligt med alla dessa flytande sopberg. Affärer ska dra ner användandet av plastkassar, bra det. Får ändå en dum fråga som kan framstå som spydig/elak/ironisk men den är ställd genuint nyfiken!

Hur hamnar min Coop/Icakasse i Stilla Havet? Jag använder mina kassar som soppåsar och slänger i soporna och får inte ihop hur de sen, eventuellt, kan hamna i världshaven? Många av kassarna är ju miljömärkta också som "Biologiskt nedbrytbara".

Har inget emot att användandet av kassar minskar om de förstör miljön och helt uppenbart gör de ju det även om min arma hjärna inte kopplar hur!

Någon som kan förklara kretsloppet om hur min plastkasse /tomma diskflaska jag slänger i soporna riskerar hamna i Sargassohavet?

Som sagt. Är seriösa frågor och vill bli upplyst!

Fractal Design Dynamic X2 GP-14 140mm Vit | Noctua NH-D14 | Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz CL16 | EVGA Supernova G3 750W Modulärt | ASUS DRW-24D5MT DVD±RW 24x SATA Internal Black Bulk | Fractal Design Define R5 Black Pearl | MSI GeForce GTX 1080 Ti Sea Hawk X HDMI 3xDP 11GB | Samsung 850 EVO Series Basic SATA III 2,5" SSD - 1000GB | Samsung 960 EVO M.2 SSD - 500GB | ASUS PRIME Z370-P | Intel Core i7 8700K | ASUS PB278Q | Windows 10 Home Svensk.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Feb 2006

Din kasse återvinns om du tar hand om den. Du betalar väl egentligen för att den ska återvinnas och för alla miffon som slänger skräp på marken (då via skatten/avgiften på kassen).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Nov 2004

Ungefär på samma vis som spärrning av domännamn dödar hemsidor. Inte alls.
Politiker vill gärna samla billiga poäng genom verkanslösa lagar, förordningar och regler för att se bra ut.
Dina kassar hamnar alltså inte i Sargassohavet. Troligen gör inga svenskars påsar det.

WS: MSI B350M Mortar | AMD Ryzen 7 1700 | PH-TC14PE | 32GB DDR4 3000MHz | 120GB Intel 530 | 2*500GB HDD | Asus R9 290X DCU2 4GB | 2*LG W2242PE
Router: Gigabyte GA-870-UD3 | AMD Phenom II x6 1055t @ 2600MHz, 1.25V | 12GB DDR3 | 2*250GB HDD @ RAID1 | 2TB HDD
Laptop: Thinkpad X220 4291-QF6

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Norrland
Registrerad
Jan 2002

Problemet, vad jag förstått, är inte hur vi hanterar plastpåsarna i Sverige utan hur utlänningar i mindre utvecklade länder hanterar sopor. Här i landet ligger vi långt framför andra länder med hur vi hanterar vårat avfall.

Själv använder jag mina ICA-plastpåsar mycket innan de slängs. Och just för att slänga sopor är de smidiga. Nu har jag minst en tygkasse men under de tio år jag haft den så har jag också kommit ihåg att ta med den till affärn ganska precis 0 gånger också. Hade varit smidigt men det blir liksom aldrig av. Och släpa med den ifall jag ska handla.. näe.

Kostnaden för plastpåsen är för mig ganska irrelevant, det är fortfarande det man köper som drar iväg i pris. Handlarna ska dock tjäna bra på plastpåseförsäljningen, tycker mig minnas att de har högst marginaler på just detta, och går priset upp mer så kommer jag nog försöka komma ihåg att ta med tygpåsarna.

Main: Corsair 350D, Ryzen 1700, 32GB RAM, 4,5TB SSD+HDD, GTX 1070 Phoenix GS, XB271HU, U2713HM, HP ZR24w
Spel: R5 Blackout, 6700K, 32GB RAM, 2TB SSD, 1080 Ti Phoenix GS, X34A + Oculus Rift
"HTPC": Ncase M1, 2700K, 16GB RAM, 0,75TB SSD lagring, GTX 1070 Mini, TV
Lenovo 700-15ISK: 6300HQ, 16GB RAM, 2,25TB lagring, 950m 4GB
Switch, Wii U, 3DS, GBA, PS4, PS3, PS2, PSP, PS Vita, Xbox One, Dreamcast

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Maj 2013

Var det inte H&M eller någon liknande som startade 'trenden' att ta betalt för plastpåsarna? Kanske inte så stor risk att din påse hamnar i Stilla havet då vi i Sverige verkar vara ganska bra på att återvinna. Men det brukar väl inte vara helt miljövänligt att tillverka dem och de där 2-kronorna ska få dig att fundera på om du verkligen behöver den där påsen. Säger du nej så behöver de tillverka färre...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
::1
Registrerad
Jan 2003

Jag har mycket svårt att tro att någon betydande del av plastkassar som säljs i Sverige hamnar i världshaven.

Det är nog snarare fattigare länder det handlar om, där infrastruktur för avfallshantering inte är lika väl utbyggt.

CPU: Ryzen 5 1600 GPU: Asus GeForce GTX 1060 6GB DUAL Moderkort: MSI B350M Mortar
RAM: 16GB Corsair Vengeance DDR4 3200MHz PSU: Corsair RM750X
Laptop: ThinkPad T480s, Core i7 8550U, 16GB RAM Mobil: NVIDIA Shield, Nexus 5x

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Det är nya lagar kring plastpåsar sedan 1 juni för att minska förbrukningen http://www.svenskhandel.se/verksam-i-handeln/radgivning/plast... att alltid ta betalt för dem är en metod som kan användas för att öka folks medvetenhet om att de bör minska användningen så långt det går.
Just dina kassar kanske inte hamnar i havet men väldigt mycket plastpartiklar gör det och det är ett miljöproblem, tex i Vättern finns det också mycket plast https://www.jp.se/article/mikroplast-i-vattern/ mycket kommer även från konstgräs och det tillverkas delvis av plastpåsar sedan slits det och partiklarna följer med ytvattnet när det regnar och hamnar till slut i havet.

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Okt 2001

Tycker det är helt ok att ta betalt för kassen, får som sagt en att fundera på om man verkligen behöver en påse till. Brukar själv plocka upp en påse i början av shoppingen och pressa ner allt där efter i den samma. När det kommer till mat brukar jag försöka ta med en egen kasse som är lite stadigare, har alltid ett gäng av dem liggande i bilen.

Sen har jag hört folk raljera om att de minsann inte ska betala för att göra reklam för butiken med deras plastkasse. Men jag tror att de kanske överskattar sitt eget värde lite.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Västerås
Registrerad
Jul 2009

När jag var in på Webhallen i Västerås för en dryg vecka sen så hade de ställt upp skyltar som informerade om detta, att de nu tog betalt för kassar för att kunderna inte skulle ta en kassa för varenda liten pryl de köper. Jag tycker det är helt rätt.

När jag går till ICA så har jag alltid en ryggsäck med mig och i den två större kassar där allt får plats. I ryggsäcken lägger man tunga prylar såsom mjölk, fil och annat och i kassarna så åker allt lättare i. Blir enkelt och smidigt och bära hem det. Ska väl sägas att oftast så åker jag bil till affären då den ligger en bit bort så det förstör väl lite av mitt miljötänk. Men kassar köper jag endast i absoluta nödfall.

Här i Sverige är vi bra på återvinning men tyvärr gäller inte detta hela jorden då många länder där det inte existerar någon form av återvinning eller ens sopsortering. Men kanske kan man göra något.

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2003

Den stora skandalen i sammanhanget är när kassörerna ställer frågan "Vill du ha en plastpåse?" och sedan inte informerar om att den kostar X kronor. Även jag har varit med om det på Clas Ohlson där de satt det i system. Den korrekta frågan är "Vill du köpa en plastpåse?", men de räknar med att ingen kommer protestera när de säger vill du ha, eftersom de flesta kommer känna sig dumma.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örebro
Registrerad
Jan 2011

Läste en artikel någonstans om hur mycket färre plastpåsar som gick åt i England efter att man införde obligatorisk kostnad på dessa. Folk återanvände samma påse och köpte mer hållbara påsar i tyg, papp eller vad som nu används.

Jag kör mest med papperskassar. Har ett bra fack i bagageluckan där jag laddar upp ett gäng så att det oftast räcker ett par veckor. Ibland så glömmer jag att fylla på så då får man köpa en ny när man ska handla. Och det händer ungefär i samma takt som äldre kassar går sönder eller används för att ta med grejer till återvinningen.

He who hasn't hacked assembly language as a youth has no heart. He who does so as an adult has no brain.
~John Moore

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborgsområdet
Registrerad
Okt 2003

Största fördelen med att de tar betalt för påsarna är ju att de flesta bara tar så många de behöver istället för en hel hög som de sen inte använder alla av, och ju färre plastpåsar som behövs tillverkas ju bättre för miljön, spelar ingen roll om de hamnar i haven eller inte.

Och visst, det som slängs här kanske inte hamnar i havet i samma stora utsträckning, men det hindrar ju inte folk som bara kastar ur skräpet ur fönstret på bilen och tror att det inte är några problem med det vilket är minst lika illa, ser ut som en jäkla soptipp runt vägarna här ikring...

Sen så är det lite lögn med "biologiskt nedbrytningsbara" påsar, då de förmultnar egentligen bara i kontrollerade komposteringstankar och inte så bra i naturen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borlänge
Registrerad
Maj 2006

En och annan svensk påse hamnar nog även i världshaven, vi har ju rätt mycket kuststräcka i det här landet och jag tror inte alla ölkassar Svenskar tar med på segelbåten kommer med tillbaks till land. Men är fullkomligt övertygad om att det finns länder som "bidrar" mer till nedskräpningen.

Tycker dock det är lite fult av butikerna när de slår sig på bröstet och menar att de värnar för miljön när dom tar betalt. Dom tjänar ju bara mer pengar. Skulle dom verkligen vilja göra något för miljön borde dom ju byta till miljövänligare påsar.

Just matkassarna fungerar väldigt bra som soppåsar, så förutom att det är ordentligt mycket dyrare att köpa dem för 2kr styck än att köpa en rulle avfallspåsar så borde mängden plastpåsar bli densamma.

Huvuddator: i5 2500k@5,0GHz | 4x4GB@1600MHz | GTX 980ti@Stock | EK HF på CPU/GPU + 3.140 rad.
Andradator: i7 920@3,2GHz | 3x2GB@1600MHz | GTX 580 @Stock | Vattenblock på CPU/GPU/SB + 2.120 + 3.120 rad.
Server: AMD 3850 @Stock | 2x4GB@1600MHz | ~3,5TB HDD | Fractal Design Kelvin S36
Lullull: Rift+Touch|HOTAS Warthog|G27

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborgsområdet
Registrerad
Okt 2003
Skrivet av Cyne:

Just matkassarna fungerar väldigt bra som soppåsar, så förutom att det är ordentligt mycket dyrare att köpa dem för 2kr styck än att köpa en rulle avfallspåsar så borde mängden plastpåsar bli densamma.

Visst men mängden plast i en matkasse jämfört med en soppåse är ju mer, och nog fylls de på ungefär lika mycket innan de slängs, så även om antalet påsar är den samma så blir mängden plast mindre.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Okt 2010

Svensk handel har utfört riktlinjer (?) om att varje butik MÅSTE informera kunder om miljöpåverkan av en plastkasse. Hur detta görs verkar vara upp till butikerna och ganska oklart egentligen. På mitt jobb har vi t.ex. skyltar vid kassan som informerar om miljöpåverkan, men vi tar inte betalt för kassarna.

Kanske halvt off topic:
Var på ICA häromdagen och köpte påse. På påsen skyltades stort om att den var tillverkad av sockerrör och att det skulle vara supermiljövänligt... Jag är inte så säker på att det är rätt utveckling att hugga ner regnskog i Brasilien för att tillverka påsar...?

i5 750 @ 3.9 GHz | NH-D14 | P7P55D |GTX 960 | Vulcan 8GB | Seagate 600 480 GB | Newton 650w | P280 | Dell U2515H

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borlänge
Registrerad
Maj 2006

@loefet: Så kan det säkert vara. Har inget emot att man minskar på plastanvändningen, bara lite irriterad när butikerna försöker få det till att dom gör en så'n god gärning när dom tar betalt. Borde skänka alla plastpåse-pengar till väljörenhet/miljöarbete isåfall.

Huvuddator: i5 2500k@5,0GHz | 4x4GB@1600MHz | GTX 980ti@Stock | EK HF på CPU/GPU + 3.140 rad.
Andradator: i7 920@3,2GHz | 3x2GB@1600MHz | GTX 580 @Stock | Vattenblock på CPU/GPU/SB + 2.120 + 3.120 rad.
Server: AMD 3850 @Stock | 2x4GB@1600MHz | ~3,5TB HDD | Fractal Design Kelvin S36
Lullull: Rift+Touch|HOTAS Warthog|G27

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2010

Jag förstår ju meningen med att ta betalt för kassarna, att minska användningen (och förstås dra in pengar för det är inte direkt små marginaler på kassarna även om det är små pengar). Men jag håller med om att det blir fånigt då våra plastpåsar inte hamnar i haven. Det har också kommit förslag om att införa pant på plastpåsar, vilket är än fånigare. Som de flesta använder jag mina plastpåsar till att slänga sopor och plaståtervinning, blir det pant på säg en tia påsen så får man ju köpa sådana där kassa soppåsar på rulle istället. Däremot "finpåsarna" från klädbutiker och liknande är ju inte direkt användbara till något då de inte går att knyta ihop så bra osv. vet inte hur man ska lösa det dock, kanske att de fick köra på samma påsar som ICA, eller att de var tvungna att ha pappkassar eller så istället.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2005

@Dracc:

Har du några belägg för det du säger?

I Storbritannien minskade mängden plastkassar som användes med 85% efter att man införde en avgift på 5p för något år sedan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2016

Som fler påpekat. Det handlar om pengar tror jag. Påslaget på påsar är enormt. Klirr i kassan. Om butikerna värnade miljön skulle påsarna vara fria från tryck. När det kommer till att konka runt på deras logotyp, då är miljö och klimat värt skit och ingenting.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Okt 2001

På tal om plastkassar så ligger Kalifornien i framkant, de har helt enkelt förbjudit "Single-use"-plastpåsar. De där sladdringa påsarna som inte duger till någon ytterligare användning. Sen att de kanske inte är så bra på att återvinna de grövre påsarna som vi är, det är en annan femma. Men det är ju ett steg i rätt riktning med tanke på att man fick en sån där tunn urusel påse med varenda inköp tidigare...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2003

Egentligen bör man gå full rättshaverist när kassören frågan om man vill ha en plastpåse. Om det inte finns en tydlig skylt som informerar att det kostar X kronor ska man hänvisa till att man accepterat anbudet om gåvan och att näringsidkaren måste fullfölja avtalet. Konsumentköplagen säger visserligen att man ska betala vad som är skäligt om ett bestämt pris ej avtalats, men den säger även att man ska ta hänsyn till omständigheterna i övrigt. Om näringsidkaren erbjuder kunden en plastpåse som gåva dvs "vill du ha" är det naturligtvis oskäligt att ta betalt för den efter att konsumenten accepterat anbudet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Over the rainbow
Registrerad
Sep 2006

Det där är rent jädra skitsnack, det är enbart för att de skall tjäna mer pengar.
Inverkan i praktiken sett till svenska förhållanden är nära noll när det kommer till miljöaspekten.

För övrigt är det inte matkassen utan förpackningar och andra typer av kassar som är det stora miljöproblemet, samt i synnerhet saker man köper, använder och som inte håller, dessa plaster bryts sedan ned till mindre och mindre bitar i havet, dessa bitar orsakar skada i samtliga stadier, från större bitar som skadar fiskar, till microplastbitar som skadar i princip allt levande på sikt.

Det verkliga problemet är slit och släng mentaliteten, samt att nästan ingen produktion finns kvar i Europa där lagarna följs. För övrigt tvingar vi ju tex Kineserna att skita i det när vi skall ha vår billiga skit hit som inte håller så länge vi prompt skall beställa skit därifrån. Det är i högsta grad vårt fel anser jag. Edit, de hade tillverkat varor av hög kvalitet om vi beställt varor av hög kvalitet därifrån.

I en del andra länder har man ganska nyligen övergått till konsumtions samhället med engångsförpackningar och annat, från ett samhälle där man tidigare använde främst naturmaterial till förbrukningsartiklar. Jag tror mentaliteten från det, då sopor bröts ned av naturen lever kvar, samtidigt som vi blir fler människor på jorden och svineriet ökar av denna orsak.

Vänligen Besvara också de SISTA inläggen i trådarna inte bara de första! (Det första inlägget kan mycket väl ha hunnit bli inaktuellt.)

Det är farligt att leva, dödligheten lär vara 100%

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Nov 2010

Skatteparadiset sverige, finns det något som går att beskattas så ska det göra detta. Jag tycker staten med de sjuka skatter som vi har borde kunna subventionera återvinningsbara tygkassar som alla hade förr.

Sedan finns det ett ord som det typ är dödsstraff på i sverige och det är korrelation, det är rimligt att anta att försäljningen av plastpåsar lite kan gå ner när de blir dyrare, detta är positivt för miljön.
Men plastpåsar som folk slänger överallt i vår natur när de visas i denna lär inte påverkas, visst inne i städerna kanske, men tar folk lär ta med sig precis lika många plastpåsar som innan till stränderna etc och slänga dem. Vill de få bukt med problemet så får de införa pant, precis som på drickflaskor.

Gått över till enbart Google Chromebook på klientsidan.

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005

Jag har inte använt plastpåsar att handla i på minst 25 år, kanske mer. Började med papperskassar och sedan 10+ år, flergångspåsar. Bättre på alla sätt. Tar t o m mig sådana till systembolaget.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P20 Pro
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2004
Skrivet av Rydisen:

Kanske halvt off topic:
Var på ICA häromdagen och köpte påse. På påsen skyltades stort om att den var tillverkad av sockerrör och att det skulle vara supermiljövänligt... Jag är inte så säker på att det är rätt utveckling att hugga ner regnskog i Brasilien för att tillverka påsar...?

Påsarna tillverkas inte av sockerrör i sig utan sockret jäses till sprit (etanol) som sedan görs om till eten som det sedan tillverkas plastpåsar av (polyeten).

Initiativet i sig är lika effektivt som vanlig när det gäller Sverige, vi står säkert för mindre än 0.1% av alla utsläpp i världen men skall visa oss duktiga. Vad som behövs för att lösa / minska problemen är infrastrukturstöd till främst Asiatiska länder där befolkningen växer snabbare än vad de hinner bygga ut sophanteringen. Fem länder står för ca 50% av alla plastutsläpp i haven och 20 för > 80%, så rätt klart var satsningen skall ske om man vill få en effekt.
Tyvärr kan Sverige's politiker aldrig göra rätt beslut utan tar endast symboliska handlingar som inte hjälper fram till några lösningar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Okt 2010
Skrivet av Ibymafayhas:

Påsarna tillverkas inte av sockerrör i sig utan sockret jäses till sprit (etanol) som sedan görs om till eten som det sedan tillverkas plastpåsar av (polyeten).

Till sist huggs det väl ändå ner regnskog i Brasilien för att tillverka dem, eller...?

i5 750 @ 3.9 GHz | NH-D14 | P7P55D |GTX 960 | Vulcan 8GB | Seagate 600 480 GB | Newton 650w | P280 | Dell U2515H

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2014
Skrivet av Anaii:

Läste en artikel någonstans om hur mycket färre plastpåsar som gick åt i England efter att man införde obligatorisk kostnad på dessa. Folk återanvände samma påse och köpte mer hållbara påsar i tyg, papp eller vad som nu används.

Jag kör mest med papperskassar. Har ett bra fack i bagageluckan där jag laddar upp ett gäng så att det oftast räcker ett par veckor. Ibland så glömmer jag att fylla på så då får man köpa en ny när man ska handla. Och det händer ungefär i samma takt som äldre kassar går sönder eller används för att ta med grejer till återvinningen.

Vad använder du som soppåsar?

Köper mycket plastpåsar men använder dom till sopor också. Det finns ju lite billigare rullar av plastpåsar som går att använda till sopor men det går ändå åt lika mycket eller mer plast då.

| View 31 TG | Asus ROG Crosshair VI Hero | Corsair RMX 1000W | AMD R7 1800X |
| EVGA Geforce GTX 1080 Ti FE | G.Skill TridentZ 16GB 3000MHz CL15 |
| Asus Strix Raid DLX | Acer 27" Predator XB271HK G-Sync 4K IPS | Tobii 4C |
| LG OLED55B6V | nVidia Shield V2 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2016

https://youtu.be/kZq6vA5tQms

Har ingen koll på hur Norge är med sortering. Men dom borde vara snarlika Sverige? Mycket av den plasten i valen borde ju rimligtvis komma från Norge. Även fast dom sa att en del var från Uk

Var i Grekland för en vecka sen. Där tänkte jag ganska mycket på att det inte finns någon plastsortering. Allt vatten kommer i plastflaskor, såg att dom flesta grekerna också drack ur dom.
Jag själv drack ca 4-6 liter vatten om dagen då det var extremt varmt. Blir enorma mängder plast som inte sorteras och mycket slängs nog i haven.

Samma sak gäller även många länder i Asien men där slängs nog ännu mera i haven. Läst historier om hotell som dumpar allt sitt avfall i haven för att det är dyrt med sophämtning. (Ingen källa på det)

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2002
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2013
Skrivet av Beginner:

Många av kassarna är ju miljömärkta också som "Biologiskt nedbrytbara".

Finns ingen regel för vad det där betyder. Det kan vara att det bryts ner på 15 minuter eller 2000 år. Men förr eller senare så...

Sedan är det som med allt annat. Är inte plastpåsarna som är problemet utan idioterna som slänger ut dem i naturen och haven.