Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2002

Kort recension - Varmilo VA88Mac Dual-OS

Jag gav nyligen upp mina sega Apple-tangentbord och sökte mig tillbaka till de mekaniska rötterna jag älskade så mycket under nittiotalet. Då med Apples Extended Keyboard men som jag senare tappade kontakten med i och med Apples övergång till USB och billigt membranskräp.

Jag fick trevliga tips här och är åter tillbaka i den mekaniska världen.

Visst fungerar Realforce, Novatouch och Masterkeys. Men kombinationen macstöd, mekaniskt, svensk teckenuppsättning, snyggt och kvalité inte helt enkel att hitta hos ett tangentbord. Men jag har aldrig gett upp speciellt snabbt.

Varmilo rekommenderas ofta och jag föll för deras stramt formgivna VA69M och lade en beställning på ett sådant att ha på jobbet till min MacBook Pro. Samtidigt grävde jag mig fram på mandarin till att Varmilo hade ett tangentbord för Mac på väg!
Jag kontaktade Varmilo och förklarade min situation och erfarenhet från Macvärlden. De erbjöd mig att testa deras kommande Dual-OS Mac/Windows TKL tangentbord!

Sedan ett par veckor - under pågående semester och resande fot - har ett Varmilo VA88MacN hängt med runt. VA88Mac heter modellen där ”N" är den nordiska varianten vad jag förstår.

I grunden är det ett VA88M.
Mitt kom med vitt chassi i plast, svart plåt, bruna MX, vita LED, vita PBT med nordiska sublimerade tecken så som Varmilos övriga produkter använder. Det som skiljer denna uppsättning från de vanliga VA87/88M är två saker.

- Tangenterna har fått macspecifika namn så som ”delete” och ”return”. På dessa tangenter samt för vissa funktionstangenter har windowsnamnen fått flytta ner och återfinns som laseretsad text på framsidan av tangenten. Funktionstangenterna F1-F12 har fått systemsymboler för Apples mission control, media, ljus etc.

- Tangentbordets firmware har modifierats så det enkelt kan växlas mellan Mac- och Windowsfunktionalitet.

Det förvalda lägesinställningen är för Windows. När tangenterna Fn-A hålls ned i tre sekunder blinkar skiftlåsets LED tre gånger och tangentbordet växlar till Apples funktionalitet. Med Fn-W nedtryckt i tre sekunder växlar man på samma sätt tillbaka till Windows igen. Inställningen behålls som sig bör även efter vila, omstart och frånkoppling.
I windowsläget justerar man intensiteten för tangentbordets bakgrundsbelysning med Fn-Pil upp/ned i fem steg. Släckt samt fyra ljusintensiteter. Med Fn-Pil vänster/höger kan man växla till andningseffekt (breathing) för LEDen. Dock finns inte andningen att tillgå i läget för Apple.

För Mac justeras tangentbordets LED med belysningsknapparna för tangentbordet (F5/F6). Dock är denna funktionen hårdkodad i firmware och emulerar därmed bara systemets funktionalitet. Vilket kan konfundera en något då macOS inte reagerar på vissa funktionsknappar på samma sätt som det brukar göra med Apples egna tangentbord.

Eftersom att macstödet finns i firmware så är det inte några problem med att använda de macspecifika tangentbordskombinationer som tex Kringla-R redan vid uppstart.

Där här är ett otroligt solitt tangentbord som på ett snyggt sätt överbryggar glappet mellan torftiga tangentbord för Mac och saligheterna på andra sidan. Samt för alla oss som lever i gränslandet och växlar mellan båda operativsystemen.

Det har inte varit det lättaste att hinna med att testa och fotografera tangentbordet samtidigt som man flyger, bilar, badar och umgås med familjen. Men jag har försökt att få ihop några bilder och tankar från min upplevelse.

På mitt testexemplar har jag uppmärksammat några saker som jag återkopplat till Varmilo.
Bl.a att de vita LEDarna inte har exakt samma färgnyans. Det är oerhört små skillnader där vissa av dem har ett svagt grönstick medan övriga är mera neutrala i färgtonen. Kanske kommer de från två olika batcher eller binnings.

Finns också en versal som borde ha varit gemen på en av tangenterna. Småsaker som enkelt kan korrigeras.

Jag har inga uppgifter om någon prisbild och vet tyvärr inte heller exakt när det kommer ut på marknaden. Enligt Varmilo är det i alla fall "ready" och jag antar att maxgaming.se kan svara på dessa frågor så småningom.

Som en personlig reflektion tycker jag det är lite synd att Varmilo inte utnyttjar det fina läget de har och tar steget ut och låter oss på den nordiska marknaden få våra egna tecken.
Det hade varit så otroligt trevligt om de bifogade samtliga fem tecken Å, Ä, Ö, Æ och Ø för Svenska/Finska och Danska/Norska. På så sätt skulle alla nordiska länderna få sina egna tecken på sina egna platser. Rent, snyggt och korrekt.
De tillverkar ju redan Ä och Ö för den tyska ISO DE så varför inte låta dem komma hit till oss här i norr också och kanske bjuda på två extra hattar?
Eller i alla fall sälja dem vid sidan av för 10,- stycket.

Egentligen vill jag inte tillbaka till jobbet men samtidigt vill jag provköra min rymdgrå VA69M på min rymdgrå MBP.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2002

caps-unlocked.com har äntligen lagt upp några fler bilder samt priser.
http://caps-unlocked.com/keyboards/varmilo/

1050-1200,- för TKL
och 1150-1300 för 100%.

Inkl en kul t-tröja om man är snabb.

Känns som riktigt bra priser.

Noterbart är att på dessa bilder saknas den laseretsade windows texten på tangenterna.
Kanske har Varmilo valt att exkludera den i jämförelse med mitt testexemplar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tornedalen
Registrerad
Apr 2009

Har länge sökt efter ett tangentbord som har de där mysiga ljus gråa tangenterna gjorda av PBT, och jag ville ha ett bord med Cherry MX Red och TKL, så jag beställde idag ett Varmilo VA88M Light Grey PBT White LED [MX Red] från Maxgaming (det har även några andra varianter, sök bara på Varmilo)

Vill tacka för din recension. Utifrån vad jag läst på nätet så verkar andra också hålla med om att det är ett väldigt "solid" tangentbord.

(Även jag dual-bootar macOS, men jag föredrar ändå Windows layout tangentbord, då det funkar mycket bättre att swappa opt/cmd i macOS, än vad det är att swappa win/alt i Windows, i min erfarenhet)

i7-8700K @ 4.7 GHz, ASUS Z370-F, Noctua NH-U14S, 16GB 3200MHz GSkill FlareX, MSI GTX 1080 Ti FE, FD Define C TG, Dell S2716DG, Samsung U24E590, Logitech G403, Topre Realforce 88UB, Logitech G533
PS4 Pro, Project Scorpio, Switch, N64, m.m.