Forumdelen sponsras av

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2011

Vilken skärmrengöring?

Jag köpte en flaska av Inets egna, men den är helt värdelös, lämnar en film på alla skärmar och glasögon, trots användandet av microofiberduk.

några rekommendationer?

Asus Gog Gl702 VM 16 gb ram, 500 gb 960 pro evo ssd, 1060 g gb

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborgsområdet
Registrerad
Okt 2003

Brukar använda en fuktig mikrofibertrasa på min skärm, inga problem med det.
Kan även ta en torr handduk och torka efteråt om det behövs eller låta fukten som är kvar dunsta bort av värmen från skärmen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
08
Registrerad
Feb 2009

Köpte också Inets egna för ett par dagar sedan, tog säkert en kvart att få bort resterna från sprayen. Efter det körde jag endast med mikrofiberduken och "utandnings-imma", var lagom andfådd när jag rengjort både datorskärmen och 55" TV:n Känns som att det borde räcka med en mikrofiberduk om man inte har en allt för skitig skärm.

Stationär: | Stor tung långsam historia |
Ultrabook: | ASUS UX31A |
Mobil: | Samsung Galaxy S8+|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Vanlig papper/microfiberduk fuktad med en liten knivsudd diskmedel av en välkänd 3-bokstavs-sort kommer man långt med - har man som jag diskmedel utblandad i typ 1 del per 6-10 delar vatten i en blomspruta så tar man en mycket liten pust av det och därefter blöter på till önskad fuktighetsgrad med en annan blomspruta med ren vatten (diskmedlet gör också att det sprider sig igenom mycket snabbare) och sedan torkar man av skärmen med denna mjukt och med mycket låg press (gnugga inte! om det är matt skärm) och en torr papper/mikrofibertyg (av hygrofil typ, dvs. är lätt att väta) snabbt efter. Är det rejäla fettlager så kanske man får upprepa proceduren en eller 2 gånger. Inte allt för sällan använder jag en lapp fuktad enbart med vatten efter första omgången med lappen vatten/diskmedel och sist torr lapp.

Det tar normalt 99% av behoven och tensiderna som finns i diskmedlen tar fetterna och proteinerna som finns på ytan (läs fingeravtryck och andra feta fläckar), fukten resten när det gäller att binda damm mot papper och ev. lösa salter (också i fingeravtryck...)

Att hålla på med köpta lösningar med isopropanol fungerar sällan bättre än vanlig diskmedel, alkoholer kan dessutom påverka plaster och yta även om just displayglas är ganska bra tåligt.

diskmedel och papper har _alla_ hemma, och därmed lätt att göra utan en massa inköp av olika saker.

Är ytan klart i glas så kan man överväga fönsterrengöring med en smula ammoniak i om första försöket med diskmedel och microfiberduk inte är framgångsrik.

Skall man torka enbart med torr duk så är det i många fall att föredra microfibertyg som är hydrofob (svår-vätt i vatten) då kladdet på skärmen är till nära 100% av fett-natur och då är det bra att använda microfiberduken också är fett-älskande.

4-5 packen med microfiberduk som finns på tex ICA/COOP har ofta olika sortes microfiberdukar i sig för olika användning, (kök, möbler, fönster etc.) - droppa en droppe vatten på tygytan så ser man snabbt vad det är för typ.

Sugs droppen fort in så är tyget hydrofil medans kular det sig och ovilligt vill sugas in och att droppen gärna vill rulla iväg så är tyget hydrofob.