Vart kan man köpa/skaffa sig vattentäta/utomhuslådor till sina byggen?

Permalänk

Vart kan man köpa/skaffa sig vattentäta/utomhuslådor till sina byggen?

Letar efter vart man kan köpa lådor för elektronikbyggen som är vattentåliga/vattentäta och som helst har en kontakt för ström/el.

Tänker liknande denna: http://i.imgur.com/VrUx9Zu.jpg

Eller är detta något man någorlunda enkelt skulle kunna bygga själv? Det jag behöver är en låda där man:
1: kan dra in ström
2: kan dra ut några kablar men ändå bibehålla vattentätheten

Permalänk
Medlem

@brittaspjut: Swedol

Biltema har ett helt gäng med men deras sida är helt värdelös, om du skrollar ner ser du måtten, sen finns det olika varianter på det, bättre att kika i katalogen eller i butik. Biltema

Kan vara värt att kolla upp IP klassninngen när du letar. Kapselklassning WIki

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Det beror lite på vad du skall ha den till. Skall den ner i vatten, eller bara stå emot fukt/regn?

Normal utomhusklassning är IP44, så denna räcker egentligen för utomhusbruk.
Den här
från Jula är också ok (IP66).

Permalänk
Medlem

tror det du söker är en apparatlåda.

plast
https://www.electrokit.com/apparatlador-i-plast.c164

metall
https://www.electrokit.com/apparatlador-i-metall.c166

mer exakt den som du visade på bilden torde vara något liknande denna.
https://www.electrokit.com/apparatlada-med-flans-gra-74x158x9...

att dra in ström i den torde inte vara något bekymmer du kommer typ behöva

* nånting att göra ett runt hål i plasten.
ett stegborr brukar passa bra till detta.

* kabelförskruvningar
https://www.electrokit.com/productsearch?id=1&q=kabelf%C3%B6r...
(se till att ta rätt för just den strömkabel du tänkte använda vet inte om du syftar på starkström (min 0.75mm2kabel med stickkontakt) eller svagström typ en usbkabel eller liknande)

notera att jag inte rekomenderar denna lösning om det ska placeras under vatten!
nog för att förskruvningarna ska tåla en del vatten men de kan jävlas och läcka ändå antingen i hålet mot plasten om man inte fått exakt rätt håldiameter eller i gummipackningen om kabeln är fel typ eller lite för tunn...

dock mot lite regn och allmänn luftfuktighet ska det fungera ok. men rekommenderar om möjligt att sätta lådan så den sitter skyddad under tak just för säkerhet skull.

Permalänk
Medlem

Om man köper det som man tror är vattentäta lådor så gör man bort sig - fukt tränger alltid in, såvida det inte är hermetiskt insvetsat i metall och med glasgenomföringar och klarar hålla vakum under 0.1 mBar absoluttryck i åratal utan läckage.

vattenånga har ångtryck mellan 4 och 25 mBar när det är över nolla utomhus och är det plastkapslingar så kommer det snart vara lika mellan ut och insida med diffusion genom plasten - och så kommer man till temperaturväxlingar och går det från varm till kallt så blir det kondens invändigt och är temperaturcykeln och luftfuktigheten ogynnsam så blir det allt mer vatten invändigt och det kan bli sjö inne i lådan på förvånansvärt kort tid fast den 'borde' hålla sig torr.

Bygg istället som antennförstärkare till TV-antenner utomhus - dvs. en regnhuv med helt öppen undersidan eller vart fall stora hål - minst enkronas diameter om plasten är tunn i väggen - möjligen att du sätter ett insektsnät över öppningen i botten för att hindra allsköns insekter att bygga bo där. Om kortet avger en smula värme så kommer den hålla sig torr i alla situationer - men är den avstängd långa tider så hjälper ingenting mot fukt - ja förutom den nämnda gastäta insvetsningen i metallåda och glasgenomföringar då...

Permalänk

Tack för tipsen alla! Uppskattar verkligen

Det jag ska använda den till är att ha en esp modul med tillhörande breadboard och kablar för att driva mitt självbevattningssystem.

Hur gör jag för att få in ström från ett uttag jag har på balkongen in i själva lådan? Antar att det måste finnas vattentåliga strömkablar som man kan plugga in, men exakt hur får jag in kabeln sedan i lådan?

När jag ändå frågar här kan jag ju kolla om någon vet hur man kan göra sina egna vattentäta kopplingskablar?