Permalänk

Om stadsnätet redan har avlopp, vatten, el i marken så har dom ledningsrätt och kan stoppa ner sin fiber. Då har dom redan rätt att peta ner saker i backen. Ofta är det specat i avtalsservitutet vad som får läggas ner och många gånger står det bara att ledningar etc som ingår i verksamhet som bolaget x har, får läggas ner med ledningsrätten som grund. Så då kan t.ex. ett kommunalt bolag som äger ledningsrätt på er fastighet, även gräva ner fiber utan problem.

Värt att kolla kan vara om stadsnätet får bidrag. Då får dom inte selektera kundbasen hur dom vill. Dom får bidrag för att så många som möjligt ska kunna ansluta. Så kolla om dom får bidrag för nätbyggnaden.

Om det är så att dom INTE har ledningsrätt så stämmer det att det ska mycket till att kunna stoppa en framgrävning. Men det ska då vara nytta ur allmän synvinkel. T.ex. kan det handla om en stamfiber, eller områdesförbindelse etc. Att kräva att få dra fram fiber till ett enstaka hushåll är inte allmän synvinkel. Men oavsett om det är svårt att "vinna" vid en tvångsförrättning hos Lantmäteriet, så är det ändå så att du har rätt att få saken prövad. Och det kan fördröja en utbyggnad i x antal år. Oftast beror sådana ärenden på att den som vill gräva ner saker, saknar förståelse för en markägares önskemål och även ibland, krav. Och är man osmidig så kommer det som ett brev på posten att man stöter på en markägare som skiter fullständigt i vad företaget x vill gräva ner över fastigheten.

Visa signatur

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.