Permalänk
Medlem
Skrivet av C4B12:

Det behöver inte alltid kosta jättemycket, vill man lackera några små detaljer så räcker det med 2-300kr för några sprayburkar, kapa ut sidoplåten för ett fönster kan man göra med farfars gamla sticksåg och en akryl-skiva från Biltema.

nä verkligen inte.
men endel tänker nog så att det är dyrt osv och folk inte vågar "riskera" sina saker.
så tänkte iaf jag i början.

Visa signatur

| Ryzen 2600 | * | 16 GB DDR4 | EVGA 1060 6GB SC | * |
| Steam - Toivo |

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av Toivo83:

nä verkligen inte.
men endel tänker nog så att det är dyrt osv och folk inte vågar "riskera" sina saker.
så tänkte iaf jag i början.

Jo det är ju tyvärr så, det jag försöker arbeta bort med att göra guider.

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk

Snyggt lyft!

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av Erikosterberg:

Snyggt lyft!

Tackar!

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk
Medlem
Skrivet av C4B12:

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/HAFocQ.jpg

Hallå Sweclockers!

Jag har varit intresserad och hållit på med moddning i runt 10 år och numera jobbar jag åt Corsair, det jobbet fick jag faktiskt på grund av moddningen. Denna guide är dock skriven på eget initiativ.

Någonting som varit återkommande och som jag sett både på sociala medier och i t.ex. galleriet här på Sweclockers är att många är rädd för att prova på moddning. Ett vanligt scenario är att någon postar ett riktigt häftigt bygge och det kommer in kommentarer där många tycker att det är häftigt, men att de aldrig skulle kunna göra något sådant själv.

”Jag önskar jag kunde bygga något sånt!” ”Hur gjorde du de där? Ser ju jättesvårt ut!”

Det tycker jag är lite tråkigt, för moddning behöver inte alltid vara svårt, man behöver inte ha en fullfjädrad CNC-fräs eller 20 års erfarenhet som hantverkare. Alla stora moddare har ju även de börjat någonstans och många gånger kan små enkla förändringar göra mycket för ett bygge.

I denna lilla enkla guide tänkte jag gå igenom hur man med enkla och små detaljer kan förändra ett bygge ganska mycket. Notera att detta är en väldigt enkel guide för nybörjare. För de första så behövs är ju något att modifiera, när man börjar med moddning så rekommenderar jag att börja med ett chassi (chassimod) och inte bygga helt från grunden (scratchbygge).

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/FBrTJe.jpg

I denna guiden kommer jag att använda ett Corsair Carbide Air 240, eftersom det går att vända och vrida på lite som man vill. För det andra jag rekommenderar är att fundera ut ett slags tema för bygget, annars blir de lätt att man modifierar småsaker som inte alls passar ihop. Vissa kanske vill göra ett tema utefter en film eller ett spel, eller så kan man helt enkelt bara välja ett färgtema, till exempel rött och svart.

Fördelen med att fundera ut ett tema först är att då kan man anpassa allt man gör efter det, när man ska fylla chassit med hårdvara kan man titta på moderkort eller grafikkort som passar in till exempel. Detta bygge vill jag ha ganska stilrent och monokromt med svarta- och gråa/metall-detaljer.

Så vad är det vi kommer att modifiera i detta bygge?

  • Spraymåla vissa av chassits detaljer.

  • Använda customdelar.

  • Använda sleevade kablar samt belysning.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/Nu9wxy.jpg

En stor del av designen på chassit jag valt är fläktgallrena som går genom fronten och toppen, dessa vill jag ha i en annan färg för att få lite kontrast mot de svarta.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/xSQKzu.jpg

Om man tar bort fronten och toppen på chassit och tittar på baksidan, så kan man där ta lös själva metall-gallerna, detta är vanligt på många olika chassin.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/9R3Ea7.jpg

När man då fått lös dessa blir de väldigt enkelt att sedan lackera dom. Vad jag då börjar med är att ”ruffa” upp dom lite och förbereda för lackeringen. Detta kan man göra med sandpapper eller som här på bilden, metallull. Detta gör man för att färgen ska fästa bättre.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/AiEAAx.jpg

Sedan är det viktigt att rengöra gallret för att få bort slipdamm. Nu är det dags för färgen, jag använder mig oftast av CRC’s färger då de är lätt att få tag på, finns på de flesta bensinmackar och den fäster bra.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/VrVG4o.jpg

Något jag själv anser viktigt men som jag tror många struntar i när man spraylackar något är att ha en bra mask som skyddar mot att man andas in gaserna.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/A8uCGI.jpg

När jag lackerar så låter jag det ta tid för att få ett så bra resultat som möjligt, stressar man med lackeringen kommer det inte bli bra och lacken kommer inte hålla för stötar. Jag börjar med grundfärgen och sprayar tunna lager med 20-30 cm avstånd, väntar 10-15 min och sen tunna lager igen. Detta repeterar jag 5–6 gånger tills det man lackerar är täckt av grundfärgen. Efter det så låter jag färgen härda i 24h innan jag går på med själva färgen.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/DvVkqW.jpg

Jag följer sedan samma system med själva färgen som med grundfärgen, tunna lager med 10-15 min mellanrum tills färgen täcker allt. Sedan 24h härdning, efter detta kan man sen gå på med klarlack om man vill, i detta fallet skippade jag de då jag inte ville det skulle bli för tjockt. Så här blev resultatet av gallrena.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/QyILw3.jpg

För er som var uppmärksamma på bilderna så såg ni att jag även lackerade fyra stycken ringar, dessa hör till de fläktar jag använde mig av i detta bygget, Corsairs SP och AF serie. Detta är en sak som också är bra att tänka på, att man kan titta efter hårdvara som har avtagbara delar som kanske kan gå att modifiera för att få det att passa in i helheten. Detta går att tillämpa på det mesta, allt från moderkort med avtagbara kylflänsar till fläktar.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/pKTV8s.jpg

Efter att gallerna var färdiga så monterades dessa tillbaka och redan nu så har vi fått en kontrast mot det som innan var en svart låda. Så det var första delen av guiden, lackering. Beroende på material så får man använda sig av lite olika tekniker, men det viktigaste är:

1. Lägg ner tid på grundarbetet, slipa och rengör det som ska lackeras.
2. Köp inte billigaste färgen.
3. Spraya tunna lager flera gånger.
4. Låt färgen härda ordentligt.
5. Våtslipa mellan lagrena vid behov.
6. Använd mask!

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/kPbQPG.jpg

Nu går vi vidare till nästa del i guiden, användande av customdelar. Här finns de en hel uppsjö av saker, vissa företag bygger på att göra olika delar för befintliga chassin, så som till exempel PSU-covers osv. Nu när 3D-printers har blivit populära så går det även att göra mycket saker själv, eller till exempel designa något själv sedan skicka in till företag som printar eller till exempel fräser ut det, eftersom priset på 3D-printers och CNC-fräsar gått ner senaste tiden så behöver det inte bli superdyrt längre.

I denna guide tänkte jag använda mig av båda delarna, färdiga delar och designa själv. Vi börjar med det som redan är färdigt, nya chassifötter. Eftersom jag bestämde mig för ett svart-silver tema så letade jag rätt på ett par fötter i aluminium som skulle lyfta bygget lite. Såna här fötter går att hitta lite varstans.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/JInZjo.jpg

Jag vände chassit upp och ner och listade ut vart jag ville ha fötterna monterade.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/VtYIcp.jpg

Efter det så åkte skruvdragaren fram och det borrades hål genom chassits botten.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/S6arvM.jpg

Chassifötterna skruvades sedan fast med medföljande bult och mutter.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/yOKQxF.jpg

Sedan klistrades det på små gummimattor på fötterna för att både dämpa vibrationer samt göra
så inte chassit glider runt lätt.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/ilub8H.jpg

Detta var en väldigt enkel mod som tog max 10 minuter men som jag ändå tycker gav chassit ett lyft (pun intended).

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/uTGM6o.jpg

Nu till nästa del. Jag ville framhäva sidan av chassit lite mer, där fönsterpanelen sitter och det tänkte jag göra med en annan customdel, denna gången ville jag prova designa något enkelt själv. Vad jag ville ha var en liten ram runt fönstret i aluminum, så jag mätte ut storleken på fönstret och la till några millimeter för att få en ram som skulle täcka kanten.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/bmOyBI.jpg

Sedan så bad jag en vän till mig som har en CNC-fräs att fräsa ut åt mig. Nu har inte alla vänner som har en fräs eller 3D-printer, men som jag skrev tidigare så finns det flera företag på nätet som inriktat sig på just detta, oftast inte alltför dyra heller.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/GSBOqS.jpg

Ramen fästes med dubbelhäftande tejp, här rekommenderar jag 3M Scotch 4010 då den är väldigt stark. Jag skar ut smala remsor som jag fäste på ramen. Ifall man gör en lite tjockare ram kan man även använda sig av skruvar för att montera.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/dDRY5F.jpg

Sedan monterades ramen direkt på fönsterpanelen, tog några försök att få den perfekt rak, men det är bra med dubbelhäftande tejp, det är väldigt förlåtande.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/04hS09.jpg

Så här ser det då ut med panelen tillbaka på chassit, mot för innan så tycker jag att fönstret är mycket mera framhävt nu än tidigare. Så med dessa två rätt enkla steg har vi gett chassit ännu lite mera kontraster och lyft.
Nu över till den sista delen av guiden, användande av sleevade kablar och belysning.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/moMoxp.jpg

Något som blivit populärt de senaste 7-8 åren och som man ser i de flesta byggen är ju sleevade kablar, ännu ett sätt att få något att passa in i temat till sitt bygge. Här finns även en hel uppsjö av alternativ. Många nätaggs-tillverkare har börjat erbjuda färdigsleevade kablar till deras nätagg, det finns även butiker på nätet som säljer customsleevade kablar och sist men inte minst så kan man beställa sleeve och göra det själv.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/FUe6Vf.jpg

Jag valde att beställa customsleevade då sleeving aldrig varit något jag varit värst duktig på, men för er som vill göra det själv finns det mycket bra guider. Jag valde färgerna svart och grått för att passa in i mitt tema.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/7QwGvG.jpg

Belysning i chassin är också något som är väldigt populärt, allt från lysande hårdvara till LED-lister. I detta bygge så använde jag mig av Corsairs Commander Mini som både är en fläkt och RGB-kontroller.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/knyYE7.jpg

Jag ville endast lysa upp insidan så man skulle se hårdvaran bättre, så valet landande på en LED-list i toppen som lyser i vitt. Beroende på bygge och tema så kan man ju välja utefter det.
Detta var faktiskt allt för denna guide, men hur tror ni resultatet blev då?

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/BOTNpp.jpg

Ja så här blev skillnaden från orört chassi till med enkla medel moddat chassi. Som sagt så var detta en väldigt enkel guide om hur jag tänker lite inför och under ett projekt, samt lite tips på hur man med små enkla steg kan göra sitt datorbygge lite mera personligt och roligt.

Vill ni se flera bilder på slutresultatet så kan ni kika in galleriet på detta bygge.

Har ni några frågor, synpunkter eller egna tips så kommentera gärna här!

Tack för mig,
Johan Nyman

Fin guide! Blir sugen på att göra något eget nu när man funderar på att skaffa nytt chassi och nyss tästade på att göra egen backplate och psu cover med lite plexi
Tack

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@C4B12
Brottas med att demontera just det corsairchassit (540) då jag skall byta ut fläktarna.... skall kolla runt lite men det är ju själva ... skall man kunna dra ut brytarpanelen utan att behöva lossa nån skruv nånstans? Drar och drar men tycker mest det är på väg att gå sönder.

Hittade lite mer info: https://www.overclock.net/forum/161-computer-cases/1403069-re... fast det står inget om att det är fritt fram att dra ut oavsett hur mycket det knakar...

OK, hittade det, dra upp sedan ut... man ser det hyfsat bra i Corsairs egen intro film... någon slags bajonettfattning. Sedan fanns det skruvar till frontpanelen så hade jag fortsatt rycka och dra hade jag haft sönder det.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Blått

Kanske liite mörk, men vi får se hur det blir med RGB fläktar

Visa signatur
Permalänk
Inaktiv

nice, ramen runt glaset ändrade helt karaktär, skuggningen på bilden medger iallafall en viss optisk illusion om att glaset skulle vara protruderande?
nice guide. thanks