Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2017

Långsamt wifi Asus RT-AC68U

Gör min första trådstart, så är jag ute och cyklar mottages feedback med tacksamhet och korrigeringar följer därefter.

Knep en Asus RT-AC68U på rea och har nu satt igång den. Hade tidigare en sex år gammal dlink-router som gav ca 45 mbit/s på vårt 100/10 fiber från Bahnhof. Tanken var ju att kunna utnyttja mer av hastigheten vi faktiskt betalar för - samtliga enheter som nyttjar internet i hushållet går nämligen via wifi. Efter installation får jag mellan 55-60 mbit/s. Inte förskräckligt, men jag måste ändå erkänna en stor besvikelse. Jag har dock inte kompetens och kunnande att konstatera om det är en befogad besvikelse, så till frågan:

bör jag kunna förvänta mig mer? Om ja, handlar det om setup (har inte gjort något annat än standardinstallation) eller är det hårdvarurelaterat? Har testat via 5 ghz, men får liknande (något lägre) värden på 2,4 ghz. Har också testat olika platser i lägenheten och har ingen annan elektronik i närheten av routern. Mätningar har skett via bredbandskollens egna app och då har jag varit ~1 meter från routern.

Mitt tekniska kunnande är högst begränsat (vilket säkert redan avslöjats) - så svar får gärna ta hänsyn till detta. Tacksam för all hjälp!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Nov 2008

Du ska utan problem få ut maxhastighet på din lina via 5GHz wifi. 2.4 är en annan femma, där går gränsen runt 50mbit/s som du redan märkt.

Är du helt säker på att du anslutit till 5G när du testat? Vilken mobil har du testat med? Har du testat med något annat än den?

ASUS Z170I PRO GAMING | i5 6600K | ASUS GTX 970 Strix | 16GB DDR4-3200 | Corsair SF450 | A-DATA SP900 128GB | Samsung 970 EVO 500GB | Noctua NH-L9i | Kolink Rocket

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västmanland
Registrerad
Maj 2012

Om du har möjlighet, testa med sladden direkt från väggen och kolla vad du får för hastighet då.

ASUS Strix 980Ti, i5 6600k, 16GB RAM

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg/Majorna
Registrerad
Mar 2006

@Widben: Jag har också RT-AC68U och får också samma resultat som du ner när jag kör trådlöst mot internet men får däremot 96 Mbit/s upp. Kör jag med kabel får jag 96 Mbit/s i båda riktningar. Det skumma är däremot att om jag trådlöst hämtar en fil från en USB-disk kopplad till routern så får jag ner den i ca. 25MByte/s vilket mostvarar 200 Mbit/s. Känns som något flaskar i kommunikationen mellan det trådlösa och WAN (internet).

Jag är i övrigt väldigt nöjd med routern så jag har inte luskat så mycket i problemet. Kör med Merlin Firmwaren, kan varmt rekommenderas.

|Asus P8Z68-V Pro moderkort|Asus GTX 570 grafik|Corsair Vengeance DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x4GB minnen|Intel Core i5 2500K 3,3GHz CPU|Samsung 850 Pro Series 256GB SSD|Bredband2 100/100 Mbps fiber|Windows 10 Pro|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2017
Skrivet av magkliarn:

Du ska utan problem få ut maxhastighet på din lina via 5GHz wifi. 2.4 är en annan femma, där går gränsen runt 50mbit/s som du redan märkt.

Är du helt säker på att du anslutit till 5G när du testat? Vilken mobil har du testat med? Har du testat med något annat än den?

Jag tänker ju det också. En galaxy s7. Har också testat med gammal MBP från 2011 och med frugans iPhone 6s. Får också ca 96 via kabel. Ja, jag är säker.

Tips? Reklamera?

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Götaland
Registrerad
Aug 2006

Blev det någon lösning av problemet? Jag sitter med en RT68U och får 50-70 nedladdningshastighet och 100 uppladdningshastiget. Jag har 100/100 lina.

Har försökt att få till det via inställningarna i Asus routern, har merlin firmware men det går inte bra.

Kim
I | i7 4790k | G1.Sniper Z97 | MSI GTX780 | Kingston 8GB Predator 1866 mhz | 120GB SSD 840 EVO | XFX XXX 750W |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2017
Skrivet av kiim:

Blev det någon lösning av problemet? Jag sitter med en RT68U och får 50-70 nedladdningshastighet och 100 uppladdningshastiget. Jag har 100/100 lina.

Har försökt att få till det via inställningarna i Asus routern, har merlin firmware men det går inte bra.

Nej. Har varit i kontakt med återförsäljaren om garanti, men de säger att jag måste stå för kostnaderna om inget fel hittas och jag är därför lite rädd för att skicka iväg routern. Kan landa på ca 500:-.

Tråkigt att du har samma problem!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Götaland
Registrerad
Aug 2006

@Widben: Det visade sig vara något annat för min del. Så problemet blev löst.

Men, för att undersöka ditt problem lite. Vad har du för inställningar på din router? Har du pillat något med band/kanaler?

Nu får jag får ut 90+ ner / 90+ upp på mitt 100/100.

Kim
I | i7 4790k | G1.Sniper Z97 | MSI GTX780 | Kingston 8GB Predator 1866 mhz | 120GB SSD 840 EVO | XFX XXX 750W |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2017
Skrivet av kiim:

@Widben: Det visade sig vara något annat för min del. Så problemet blev löst.

Men, för att undersöka ditt problem lite. Vad har du för inställningar på din router? Har du pillat något med band/kanaler?

Nu får jag får ut 90+ ner / 90+ upp på mitt 100/100.

Oj - vilken förbättring. Får kolla lite sen efter jobbet, var ett tag sedan jag verkligen var inne och pillade nu (och är som sagt novis). Tycker att jag haft problem med instabilitet också, min gamla kassa dlink klarar av mina chromecasts bättre t.ex., men det kan också vara inbillning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Feb 2006

Får ut hela min bandbredd med en ac68u, just nu 260/111 med BBK från en iPad. Så ska gå fortare med en sådan här router. Kör ni senaste firmware?

Dator: i7-6700K, Asus Z170 PRO gaming, Noctua NH-D15, 32GB DDR4-3000, Asus 1080ti Strix gaming OC, Seasonic Platinum 1000W, Define XL R2, Intel 750 400GB PCIE Nvme SSD, Dell U2711

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2017
Skrivet av kiim:

@Widben: Det visade sig vara något annat för min del. Så problemet blev löst.

Men, för att undersöka ditt problem lite. Vad har du för inställningar på din router? Har du pillat något med band/kanaler?

Nu får jag får ut 90+ ner / 90+ upp på mitt 100/100.

Vad gjorde du för inställningar? Tänkte jag skulle försöka pilla lite med min i helgen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tullinge
Registrerad
Jun 2005

så löste jag mitt problem på rtn66u. den blev helt enkelt för varm.

såg att du löst det, nåja kanske hjälper någon iallafall

Ryzen 1700 @ 3.89ghz, Palit GTX 1080 GR Premium

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2002

Värt att tänka på är att Ac68U är från år2012. Så den börjar bli lite gammal rent tekniskt om man säger så. Dock så bör den klara de hastigheterna din ISP ger ganska enkelt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Widben:

Vad gjorde du för inställningar? Tänkte jag skulle försöka pilla lite med min i helgen.

Prova olika kanaler om det är så att någon kanal har mycket trafik från t.ex. grannar eller störs på annat vis.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Götaland
Registrerad
Aug 2006

@Widben: yes jag ska skriva ner de när jag kommer hem. Dock är det ju så att det beror mycket på de frekvenser som används i din närhet men förhoppningsvis kommer du hitta inställningar som funkar för dig.

Kim
I | i7 4790k | G1.Sniper Z97 | MSI GTX780 | Kingston 8GB Predator 1866 mhz | 120GB SSD 840 EVO | XFX XXX 750W |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Nov 2004

Testa i 5GHz menyn att klicka ur "Välj automatiskt kanal inklusive DFS-kanaler". För mig gjorde det en jätteskillnad när jag klickade ur denna. Det gick innan dess inte ens att ansluta mot 5GHz nätverket.

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Sabertooth P67 | CPU: INTEL 2600K & Antec Kühler H2o 620 | GPU: Gigabyte GTX 680 2GB| SSD: Samsung 850 Pro 256 GB | RAM: G.Skill Ripjaws 4x4096MB CL9 1600Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: Asus PCE-AC68 |

|| Citera för svar! ||

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Götaland
Registrerad
Aug 2006

@Widben:

Mode N/AC - Mixed
Testa olika bandbredder & kanaler.
(Funkar fint för mig på 80 MHz kanal 108)

Disable - TX Bursting
Disable - WMM
Disable - WMM No-Acknowledgement
Disable - WMM APSD

Kör du originalfirmware?

Kim
I | i7 4790k | G1.Sniper Z97 | MSI GTX780 | Kingston 8GB Predator 1866 mhz | 120GB SSD 840 EVO | XFX XXX 750W |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg/Majorna
Registrerad
Mar 2006
Skrivet av kiim:

@Widben:

Mode N/AC - Mixed
Testa olika bandbredder & kanaler.
(Funkar fint för mig på 80 MHz kanal 108)

Disable - TX Bursting
Disable - WMM
Disable - WMM No-Acknowledgement
Disable - WMM APSD

Kör du originalfirmware?

Försöker köra med dina inställningar men lyckas inte inaktivera WMM. Finns endast "enable" i att välja hos mig. Är det samma hos er nu? Jag kör Merlin 384.7

Dold text

|Asus P8Z68-V Pro moderkort|Asus GTX 570 grafik|Corsair Vengeance DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x4GB minnen|Intel Core i5 2500K 3,3GHz CPU|Samsung 850 Pro Series 256GB SSD|Bredband2 100/100 Mbps fiber|Windows 10 Pro|

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Götaland
Registrerad
Aug 2006

@Kabelkillen: Kan inte ändra från enable.

Wifi-hastigheterna fortsatt låga eller?

Kim
I | i7 4790k | G1.Sniper Z97 | MSI GTX780 | Kingston 8GB Predator 1866 mhz | 120GB SSD 840 EVO | XFX XXX 750W |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg/Majorna
Registrerad
Mar 2006
Skrivet av kiim:

@Kabelkillen: Kan inte ändra från enable.

Wifi-hastigheterna fortsatt låga eller?

Jo jag har ju fortfarande det skumma problemet som jag beskrev tidigare i tråden. Jag har dålig hastighet trådlöst mot internet men inte trådlöst mot USB-disk ansluten till routern eller andra datorer anslutna trådbundet lokalt. Trådat har jag också bra anslutning mot internet.

|Asus P8Z68-V Pro moderkort|Asus GTX 570 grafik|Corsair Vengeance DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x4GB minnen|Intel Core i5 2500K 3,3GHz CPU|Samsung 850 Pro Series 256GB SSD|Bredband2 100/100 Mbps fiber|Windows 10 Pro|

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Götaland
Registrerad
Aug 2006

@Kabelkillen: har du kollat vad för frekvenser som grannarna använder ? Kan vara störningar på just den du har ställt in.

Kim
I | i7 4790k | G1.Sniper Z97 | MSI GTX780 | Kingston 8GB Predator 1866 mhz | 120GB SSD 840 EVO | XFX XXX 750W |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg/Majorna
Registrerad
Mar 2006
Skrivet av kiim:

@Kabelkillen: har du kollat vad för frekvenser som grannarna använder ? Kan vara störningar på just den du har ställt in.

Jodå när jag skaffa routern för snart 3 år sedan så körde inga grannar jag kunde se 5 GHz. Byte kanal senast igår för att hitta en tom lucka och jag är ensam där fortfarande. Jag maxar ju min lina på upload också.

Det är inte så att de skapar några större problem för mig, är mest lite störigt. Jag kan ju hämta en fil från en USB-disk ansluten till routern i 200 Mbit/s trådlöst så tror inte problemet ligger i störningar på signalen utan i routern.

|Asus P8Z68-V Pro moderkort|Asus GTX 570 grafik|Corsair Vengeance DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x4GB minnen|Intel Core i5 2500K 3,3GHz CPU|Samsung 850 Pro Series 256GB SSD|Bredband2 100/100 Mbps fiber|Windows 10 Pro|