error: file '/grub/i386-pc/normal.mod' not found

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige, Norrköping
Registrerad
Aug 2004

error: file '/grub/i386-pc/normal.mod' not found

Ok använder en laptop, Lenovo Ideapad 320 med windows 10 och försöker installera Parrot OS på en extern sata disk ansluten via USB.

Allt går bra och jag installerar GRUB på den externa disken.
Jag vill inte röra Windows 10 SSD disken vilken är huvuddisken då detta är enda datorn jag har i min närhet just nu och är livrädd att något ska hända så jag inte kan boota Windows 10.

Iaf så när jag startar om datorn så spelar det ingen roll om jag i bios väljer den externa eller SSD disken som boot 1 jag får enbart upp ett felmeddelande:

error: file '/grub/i386-pc/normal.mod' not found
GRUB RESCUE>

Har det med EFI att göra?

Spelar det någon roll om jag installerade parrot os med EFI first aktiverat i bios?
Har provat ta LEGACY first i efterhand men då kan jag inte ens boota windows 10 utan får den där grub error även där.

CPU ∙ i5 6600K @3600MHz •
RAM ∙ 8GB DDR4 •
GPU ∙ GTX 1080 ti 11GB •
HDD ∙ 250GB SSD system / 5TB storage •
PSU ∙ Corsair 500W •

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Dec 2005

Om du kopplar ur den externa disken, kan du boota Windows som vanligt då?

PRIME X370-PRO | R7 1700X | NH-D15 | 32GiB DDR4-2400 CL14 | 500GiB 850 EVO | 3TiB WD Red | 500GiB HDD | Nitro R9 Fury | SuperNOVA 750 G2 | Define S | MG279Q | HD650 | Ducky Secret | Ducky One 2 | Debian Sid

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige, Norrköping
Registrerad
Aug 2004

Ja då går det.

Det går även om jag har den externa ipluggad och väljer UEFI first i bios istället för LEGACY.

Tror ni det skulle hjälpa om jag återinstallerar Parrot fast med LEGACY first aktiverat i bios ?

CPU ∙ i5 6600K @3600MHz •
RAM ∙ 8GB DDR4 •
GPU ∙ GTX 1080 ti 11GB •
HDD ∙ 250GB SSD system / 5TB storage •
PSU ∙ Corsair 500W •

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jun 2011

sluta ändra i bios, installera grub på SSD:n

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Strängnäs
Registrerad
Okt 2012

Kan även vara problem med Windows 10. När du trycker på stäng av, så stänger inte Win10 ner fullständigt.
Håll in shift knappen när du trycker på stäng av, för att stänga av windows fullständigt.
Har du nått som heter fast boot eller hybrid boot i BIOS? Testa att stänga av det i så fall.

Monitor: Yamakasi Catleap 2B Extreme | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | MB: Asus Maximus V Gene Z77 | CPU: I5-3570K | RAM: 16GB Corsair LP | GPU: MSI Radeon RX580 Armor 8GB | SSD: Crucial MX300 750GB | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Kubuntu 18.04 LTS & KDE Neon User Edition