Behöver råd inför köp/uppgradering av server/hemmalabb

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2014

Behöver råd inför köp/uppgradering av server/hemmalabb

Hej

Skulle behöva lite råd då det är dags att uppgradera hemmalabbet, planera för det i alla fall.

Jobbar inte i branschen så har svårt att hitta information om vad/vart/vilka delar man ska köpa.

Kör idag en Proliant dl380 g7 med 2st x5670 och 96GB ram. Det är Ungefär där mitt behov ligger. Användningsområdet är en vmhost med 10st allehanda labbOS med minimal utilisation(Hmm, är det ett svenskt ord?), eventuella spelservrar samt en rätt kraftig mediaserver plus overhead för några år framåt.

Har väl tänkt att jag minst behöver;
12K passmark/16 trådar i CPU
64GB ram, gärna ecc
Raidkort (med cache) för raid 5/6/50
Inga låsta prylar, trött på att köpa HP-diskar för bra över 1000:-/TB.
6-8st 3,5" HDD platser. 1-2 2,5" SSD platser.
IPMI eller liknande.
Nätverk räcker 2-4st 1Gb
PCIe Utökning är ett stort plus för eventuell framtida GPU, 10GbNIC eller vad som...
Chassi - Inga rackprylar, jag har utrymmet och det kommer inte bli några fler prylar som motiverar rack. Tower, i princip desto större desto bättre så jag kan få ner ljudnivån. Hotswap är ett stort plus men inget krav.
Energi - Max ett par år gamla prylar, energieffektivitet och ljudnivå ska optimeras...
6GB/s sas/sata. 12 är ett plus men inte nödvändigt.

Har endast hittat nya alternativ där det första är en NAS:
https://www.qnap.com/en/product/ts-1277 Inte hittat några officiella priser på den ännu men räknar med ca 40k utan diskar för denna.

Tänkte även kolla om mullet.se eventuellt kan slänga ihop ett förslag för mig (om dom är snälla) för de 40k utan diskar.

Angående begagnat så kollar jag ebay men har ingen aning om vad jag ska söka på för att få upp något vettigt? Det är en djungel när jag inte är i branschen. Vet inte ens vad jag ska börja någonstans. Det bästa hade kanske vart att hitta ett par år gammal hårdvara men ger snart upp det... Något konkret förslag kanske?

NAS eller "naken" hårdvara spelar egentligen ingen roll, det vore skönt med qnapen men samtidigt är det dyrt för hårdvaran man får.

Vet att här hänger duktigt folk, hoppas någon kan ge mig lite info om mina alternativ så jag inte köper något dumt, är ju en del pengar

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2002

http://natex.us/systems/workstation/
http://www.tullverket.se/sv/privat/tjansterforprivatpersoner/...

Min ena server kör dubbla X5460 och 48GB RAM. Riktigt usel maskin jämfört med min primära fil- och virtserver som kör dubbla E5 2670 och 128GB RAM.
Vi var ett gäng på Sweclockers som köpte från Natex när priserna var riktigt bra, men med tänka på dagens minnespriser ligger de fortfarande relativt bra till (sök på Natex här på forumet så lär du få upp mycket information). Får känslan av att ett färdigbyggt system kan vara lämpligt i ditt läge.

Kan du förklara ditt behov av hårdvarubaserad RAID? ZFS / FreeNAS känns som ett stabilare alternativ nuförtiden, även om jag själv föredrar Unraid (MB/s är lågt prioriterad för mig och datan är inte allt för viktig).
https://www.youtube.com/watch?v=SJB1cJfcjYI
https://www.youtube.com/watch?v=yAuEgepZG_8

Finns flera vettiga kontrollerbart att välja på i det läget. Mitt senaste val var ett M1015 som flashades till LSI9211-8i och Natex säljer 9211-8i till bra pris dessutom.
http://natex.us/lsi-logic-controller-card-megaraid-sas-9211-8...
De har även något 3ware kort om du är fast i din plan med hårdvarubaserad RAID.

--
Tillägg är att Natex val av chassi för S2600CP2J (har förresten inbyggt IPMI) är väldigt vettigt.
Har byggt med det moderkortet i flera chassin och utöver rena rack har Phanteks Enthoo Pro minst klödd. Fractal Design XL R2 fungerade hyfsat med.

Tillägg
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2014

@FilleMang: Natex var ett kanonintressant alternativ. Vill helst köra single socket och nyare cpuer pga effektivitet men det priset är ju helt klart intressant...

Hårdvarubaserad RAID är det jag är bekväm med. Är medveten om ZFS/FreeNAS, har testat det och hängde i deras irc-kanal någon vecka, plågade dom bra.. Det är inget fel på det men jag har inte behovet eller tiden/lusten att sätta in mig i det också. Linux och ext4 fungerar bra och jag vet vart jag har det, stabiliteten uppskattas med.

Vill ha ett sata3 controllerkort dock men det bör jag ju kunna hitta i Sverige, sen ska jag ha allt utom diskar om jag förstått rätt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2014

Hur funkar det med transcondig, cpun får jobba hårdare om den inte stödjer avx 2.0 vid tillhörande format?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2002
Skrivet av [Andreen]:

Linux och ext4 fungerar bra och jag vet vart jag har det, stabiliteten uppskattas med.

Vill ha ett sata3 controllerkort dock men det bör jag ju kunna hitta i Sverige, sen ska jag ha allt utom diskar om jag förstått rätt?

Yes.
Ett alternativ om du trivs bra i Linux och EXT4 kunde vara Linux RAID.
Min personliga erfarenhet är att konsumentdiskar inte lirar särskilt bra med hårdvarubaserad RAID, det sagt var det några år sedan jag provade sist.
Linux RAID har GUI via bland annat Webmin om man inte vill sitta i terminalen med Mdadm.
https://www.tecmint.com/manage-software-raid-devices-in-linux...

Skrivet av [Andreen]:

Hur funkar det med transcondig, cpun får jobba hårdare om den inte stödjer avx 2.0 vid tillhörande format?

Jag är ganska anti till H265 då jag inte tål komprimeringsartifakter, är därav fel snubbe att fråga om den biten (finns säkert någon video-intresserad här som kan ge bättre svar). Men om man redan kör H265 ser jag inte varför man skulle behöva koda om videon?

Med H264 kan jag av erfarenhet säga att Plex klarar sig väldigt bra med dubbla E3-2670
Jag försöker hålla mig mellan 10-20 Mbps H264 och kodar om till 4 Mbps när jag är hemifrån. Provat upp till fem strömmar samtidigt utan några som helst problem. Drar man igång alla samtidigt blir det en peak som balanseras ut bra på alla trådar, och sen snabbt går ner när Plex anpassar sig efter belastningen.

Rättstavning
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2014

@FilleMang: Det blir med största sannolikhet esxi men tack för förslagen. Inte planerat på att köra konsumentdiskar så ingen fara, lutar åt wd gold eller hgst respektive