Forumdelen sponsras av

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Aug 2010

Tv och HDMI funktion

Lustig titel kanske men iaf..

När man har olika HDMI kopplade till tvn och harman rätt inställt så hoppar tvn till rätt ingång så att säga. Men tvärtom, vill att om jag t ex stänger t ex Chromecast eller nån annan att tvn hoppar tillbaka till föregående insignal tex digital boxen i mittfall. Irriterande att hela tiden måste välja tillbaka med fjärren rätt ingång. Skall väl funka?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falkenberg
Registrerad
Mar 2013

Vad är det för tv?

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Aug 2010
Skrivet av Mega-Dark:

Vad är det för tv?

Skickades från m.sweclockers.com

Har en äldre Sony bravia D3000. Finns detta överhuvudtaget? Skulle vilja att t ex En HDMI ingång är prioiterad. Nu har jag en digital box på 1:an och den är alltid igång. Startar Chromecast eller ATV ibland beror på vad man vil göra. När man sen kopplat ifrån nån så måst man ju byta tillbaka till rätt HDMI ingång i detta fall ditgital boxen manuellt. Köpet att detta kanske inte funkar på min men hur är det på nyare?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jorden
Registrerad
Feb 2002

TV nej, men HDMI switch med auto sense port priority ja.
Ex:
https://www.hdtvsupply.com/hdmi-switch.html

1:i5-4670K|ASUS Z87 Pro|Corsair DDR3 16GB|CM 212 EVO|EVGA GTX1080 FTW|Samsung SH-203B|Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 7200.10 2x320GB + Samsung T166 2x500GB + F2 1,5TB|Corsair AX760|Fractal Design Define R4|Dell 24" 2408WFP|

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@mattias_jo1: Finns två problem här. Det ena tekniskt, det andra kognitivt.

Den tekniska problematiken ligger i att det inte helt enkelt för TV:n att veta huruvida dina källor stänger av sig eller endast ska synka om för att ändra signal, upplösning, frekvens. etc. Men också pga av tillfälliga bitfel/avbrott i signalen. Risken finns att TV:n med en sådan funktion byter källa titt som tätt, kanske från att du navigerar i en meny till att filmen börjar. Detta är ett problem idag på en del projektorer som har en slags auto-source som hela tiden söker av efter ny källa. Så fort Blu-rayspelaren växlar från meny till film börjar den söka igenom alla ingångar. Samma sak med HDMI-växlar med olika former av autosense, risken finns att det blir värre.

Det kognitiva ligger i motfrågan "på vilket sätt är detta ett problem?". Du vet ju själv att när du är klar med Chromecasten. Vad är det som är så svårt med att samtidigt växla ingång?

Ifall TV-tillverkaren har ett rövigt system för att växla ingång (många har det) kan man lösa det på andra sätt med egna programmerbara fjärrkontroller, CEC-styrning och liknande där du direkt kan välja källa.