Förslag på hårdvara till snabbt och stabilt nätverk i hus (2-plan + källare) med 4G uppkoppling

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borlänge
Registrerad
Aug 2010

Förslag på hårdvara till snabbt och stabilt nätverk i hus (2-plan + källare) med 4G uppkoppling

Hej, skulle behöva lite tips på vad jag ska köpa för utrustning för att få till det vi vill.

Bor i hus på landet med långt till närmaste telestation, uppkoppling adsl ger max 6/1Mbit. Men med billig 4G router oftast över 30Mbit och då detta även är både billigare/månad och även med obegränsad data vill vi nu byta till bara 4G.

Huset är på 2 plan (140kvm) + källare och vi vill ha trådlös täckning i hela huset (och gärna i trädgården), en vanlig "billig" router med trådlöst nät på 1:a våningen räcker inte till. Kommer även vilja ha möjlighet att ansluta ett antal enheter trådbundet i nätet, NAS, ett par stationära, mediaPC..

För att få det så bra 4G signal som möjligt räknar jag även med att sätta upp extern riktantenn så den möjligheten lär finnas på vad nu sim-kortet skall sitta i.

Har kikat lite på grejer från Ubiquiti (har bl.a läst massor av rekommendationer ang UniFi PRO AC som AP både här och på andra ställen) men vet inte om man kan nyttja dem mot någon 4G router av annat märke och få det att lira riktigt?

Så ni som har koll på detta, vad ska jag satsa på? Budgeten är någorlunda flexibel = funktion (snabbhet/stabilitet/täckning) står över pris. Konkreta förslag på riktantenn/modem/router/switch/AP etc...

Mvh

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borlänge
Registrerad
Dec 2004

Om vi börjar med modem/router så finns det ju egentligen två alternativ. Antingen kör du på något modem du kan få mer eller mindre gratis av operatören gentemot lite bindningstid, eller så får du kolla på Dovado eller andra liknande. Personligen hade jag kört på en Huawei B593 eller vad operatörerna nu skickar med i dagsläget. Har dock dålig koll på antenn du kan köra på, men vet att modemet har ingångar för det åtminstone.

Om du ska köra med APs i Ubiquitis UniFi-serie så hade jag kollat på en UniFi-switch och fått switchen samt alla trådade klienter att synas i controllern. Finns väl tre modeller som känns aktuella, deras 8-portare med 150W PoE, 16-portarn med 150W PoE eller 24-portarn med 250W PoE. De heter UniFi Switch allihopa. 8-portarn går att väggmontera, 16-portarn går att montera på både vägg och rack, 24-portarn är endast rackmontering (gjutna fästen).

Jag skulle föreslå UniFi AC Pro som AP. Är huset 140kvm per plan eller är det 70kvm per plan? Är det bara trä/gips i väggarna eller finns det sten/betong? Är det bara gips/trä så räcker det troligtvis med en AP per våning. För att lösa täckning i trädgården så sätter du antingen en AP inomhus nära där du vill ha täckning eller så kör du en utomhus-AP från Ubiquiti.

MSI Z370 Gaming Pro Carbon :: Intel Core i5 8600K :: Corsair 16GB DDR4 3000MHz :: Asus GTX970 Strix
FD Define R6 Vit TG :: Corsair RMx v2 750W :: 2 x Samsung 850 EVO 250GB :: 2 x Western Digital Caviar Green 2TB
Canon EOS 60D :: Samsung Galaxy S9+

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
at home
Registrerad
Nov 2007

Mitt hus är 75 m2 i två plan plus en källare.

Övervåningen fick en Unifi Lite , https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/trad...

Bottenvåningen täcks av min ASUS AC68U, källaren täcks av en N66U, båda körs då i AP-mode.

Jag körde innan jag fick fiber med en 4G-uppkoppling och jag föredrar själv Dovados produkter inkl en lös dongle.

Sen använder jag 4 switchar och mot ubiquiti Lite routern sitter det en Netgear GS108E, sedan på tre ställen billigast möjliga switch, https://www.komplett.se/product/821778/datorutrustning/natver...

Sen utmaningen är att dra nätverkskablaget inkl uttag men det är främst en fråga om att man har tid.

ASUS K56CB i7, W10.
HTC 10 ICE InsertCoin SVN, Nougat
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUSAC68U och N66U (AP), fiber 250/100Mbit/s.
Mitt nätverk: http://imgur.com/VYJjrzL Bild http://imgur.com/89WYq81