Datateknik eller Informationsteknologi

Permalänk
Medlem

Datateknik eller Informationsteknologi

Hej!

Jag går för nuvarande sista året på gymnasiet och det börjar närma sig att söka in till universitetet för min del. Läser för nuvarande teknik och att läsa data/IT på universitetet känns rätt självklart samtidigt som jag vill läsa ganska brett för att hålla dörrarna öppna efter slutförda studier. Känns därför som att det bästa valet borde vara en civilingenjörsutbildning även om jag har kollat en del på data- och systemvetenskap.

Den mest kompetenta utbildningen känns därmed som Datateknik på KTH men det som gör mitt beslut långt ifrån självklart är att jag bor i Uppsala och är inte jättelockande över att behöva pendla flera timmar varje dag. Det bästa motsvarande alternativet i Uppsala är då antagligen civ.ing i Informationsteknologi, som verkar relativt lika KTH's Datateknik, men är lite orolig över hur Uppsalas brist på teknisk status jämfört med KTH kan påverka utbildningen och framförallt påverka arbetsmöjligheterna efter slutförda studier.

Finns det möjligtvis någon som har läst någon av respektive utbildning eller har någon annan insikt på vad som egentligen skiljer utbildningarna åt. Finns det någon som helst logik i att pendla varje dag för en lite bättre utbildning eller borde Uppsala vara det självklara valet?

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Roligt att du är intresserad av dessa program!

Jag läser själv informationsteknologi på UU just nu, och tycker det är en bra utbildning. Man får en bred kunskap inom många olika ämnen (långt ifrån bara programmering och matematik) med kurser som involverar elektronik, inbyggda system, användardesign, databaser, reglerteknik och så vidare. Kolla kursplanen hos de båda programmen och läs om alla kurser för att se vilka som verkar roligast från ditt perspektiv. Titta också på vilka inriktningar/profileringar som erbjuds efter år 3. Rent generellt tror jag de är ganska lika i strukturen, men vet inte mycket om Datateknikprogrammet så kan inte säga för mycket om det.

Ser ingen vits med att välja bara utifrån att en skola tros ge en "högre status" jämfört med en annan, då jag har svårt att tro att det kommer spela någon som helst roll i framtiden. Du som person samt dina kunskaper är bra mycket viktigare än om din examen kommer från KTH eller UU Ditt val bör bara baseras på vad du tycker verkar vara mest intressant. Att pendla till Stockholm från Uppsala finns det absolut logik i (jag pendlade själv till Uppsala under första året av utbildningen) om du finner KTH mer givande baserat på programmets utbud, men gör det som sagt inte bara för "statusen".

Visa signatur

Ryzen 7 1700X | Asus ROG Strix X370-F Gaming | Asus GTX 1070 Ti Strix | Kingston HyperX Fury 16 GB | Noctua NH-D15 | EVGA SuperNOVA G2 650W | Fractal Design Meshify C TG

Permalänk
Medlem

@Daggemanz: Tack för ditt svar!
Det är nog precis som du säger att det gör liten till minimal skillnad vilket universitet examen faktiskt kommer ifrån. Är inte helt säker på vilken master-inriktning jag vill ta efter år 3, någonting som eventuellt tippar över lite mot KTH då det har ett mycket större utbud på valmöjligheter, samtidigt som den bekväma sidan i mig verkligen vill läsa i Uppsala.

Jag får klura vidare och hoppas jag lyckas bestämma mig tillslut Uppskattar att du tog dig tiden att svara