Forumdelen sponsras av

Är det någon skillnad på bildpunktsformatet YCbCr 4:4:4 och full RGB 4:4:4?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm/Värmdö
Registrerad
Feb 2007

Är det någon skillnad på bildpunktsformatet YCbCr 4:4:4 och full RGB 4:4:4?

Den märkbara skillnaden när jag ändrar mellan YCbCr 4:4:4 och full RGB 4:4:4 i AMDs drivrutiner är att jag på tvn (samsung) måste ändra "HDMI svärta" för att svartnivåerna ska bli korrekta och på projektorn måste jag välja mellan Videosignal eller PC-signal för att få rätt svartnivåer. Men finns det några andra skillnader utöver detta? Är någon att föredra när man kollar film via datorn?

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@Chris_Kadaver: Definitionsmässigt (inklusive för att matrismatematiken ska fungera) är YCbCr alltid videonivåer 16-235 medan RGB kan vara video eller datornivåer 0-255. Men då och då kan det bli fel så att man applicerar datornivåer på YCbCr.

Samsungs reglage för detta är lite märkligt. Har för mig att "Normal"-läget är videnivåer för YCbCr och datornivåer för en RGB-signal.

Chroma Subsampling är också bara aktuellt för YCbCr, aldrig för RGB. "RGB 4:4:4" är en överflödig beskrivning, eftersom det inte går att subsampla färgen på en RGB-signal. RGB är Y (Luma) för R, G och B.

All film avsedd för slutkonsumtion är kodat som 4:2:0. Så vilket man väljer är upp till situationen var man får bäst resultat. Chroma uppsampling i källan eller i Displayen? Så det som är att föredra är att välja det som ger bäst resultat, vilket alltså är situationsspecifikt. Därav att dessa reglage finns till att börja med. Vore svaret givet skulle de aldrig behövas.

För själva datorbilden, Windows etc vill du köra 4:4:4-nivå eller RGB. Det syns ofta direkt på exempelvis text när subsampling används. Men också detta kan vara situationsspecifikt. En del TV subsamplar alltid bilden, även YCbCr 4:4:4 och RGB-signal. Först i exempelvis PC-läget ger de full färgupplösning. Flera Samsung i mellanklass beter sig på det sättet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2006

Förutom Ytterbergs utmärkta förklaring kan mer läsas här och där finns även testbilder för att verifiera vad man verkligen har, vilket kan vara nog så viktigt när man kämpar tex med Intels GPU:

https://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling