Permalänk

Byte av nätaggregat

Hej!
Är inte så datorkunnig och har nyligen fått en (inte ny) HP Z400, jag har märkt att den låter ganska mycket. Jag har laddat ner CAM och sett att processorfläkten går på kring 1200rpm och chassifläkten typ samma. Jag köpte ett nytt grafikkort, gtx 1050 2gb och det går hur bra som helst.

Jag har även testat speedfan men jag kan typ inte kontrollera fläktarna. Ända sättet jag lyckats kontrollera de på är via BIOS och där står de på lägsta, så det blir svårt att dra ner de där. Så jag funderar på att byta ut alla originalfläktar till noctua då jag redan monterat en extra noctua fläkt i intaget och möjligtvis köpa en extern kontroller för PWM fläktar.

Nu till problemet: jag har testat att dra ut fläktarna från MOBO när datorn är igång för att se ifall det var någon särskild som lät extra mycket. Jag märkte då att alla låg på ganska likadana nivåer, MEN mitt nätaggregat låter ju minst lika mycket som chassifläkten osv. så jag måste egentligen byta ut den också för att få en tystare dator??

Aggregatet ligger på 475w och jag undrar ifall jag kan byta till ett 500w eller 600w (eller högre) utan att nåt händer? Tänker ifall alla saker i datorn är gjorda för 475w eller tar de bara det de behöver? För isåfall skulle jag väl kunna byta ut det?

Är tacksam för svar och gärna tips på hyfsat tystgående aggregat i ett rimligt prisområde (omkring 500 eller mindre).

Permalänk
Hedersmedlem

Det finns inga delar som är "gjorda" för en viss effekt på en PSU. Så länge den har tillräckligt med kraft för att driva dem spelar det ingen roll. Problemet med märkesdatorer är att de kan använda specialdesignade delar som inte passar ihop fysiskt och/eller elektriskt med sånt du kan köpa hos vanliga återförsäljare. 475W är en väldigt udda siffra på en PSU vilket får mig att tro att det skulle kunna vara så här. Du måste kolla upp det först eller lägga upp bra bilder på hur datorn ser ut och vad som sitter i den så kanske vi kan försöka hjälpa dig.

Permalänk
Hedersmedlem

Snabbgoogling: https://forum.level1techs.com/t/modding-a-desktop-psu-need-sm...

Z400 har specialkopplad ATX-kontakt och det går inte att ersätta med vad som helst.

Krävs specialadapter som minimum eller original nätagg från HP.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Hedersmedlem

Du kan alltid byta till en nätdel med högre effekt. Det styr vad nätdelen *max* kan leverera. Med de delar som sitter i kan t.o.m. 475 W redan idag vara lite "overkill".

Har ingen specifikt nätdel i den kategorin jag kan rekommendera tyvärr, men kolla så att det inte är så att nätdelen är "special" på något sätt. Ibland har tillverkare typ HP en tendens att ha sina egna speciallösningar så att tredje parts nätdelar inte funkar.

Permalänk

hur delar man en bild? hehe
lyckas bara länka en bild och jag har den på datorn så blir svårt

Permalänk

Eller tror ni man kan skruva upp psu:n och enbart byta fläkt?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av halofanboy123:

Eller tror ni man kan skruva upp psu:n och enbart byta fläkt?

Rekommenderas absolut inte. Skruva aldrig upp en PSU. Det finns kondensatorer där inne som kan hålla livsfarlig nätspänning även långt efter man kopplat ur den.

Dessutom brukar eventuella fläktar vara fast anslutna med kretskort så du behöver löda. Och det vill du inte heller göra på en grej som du sedan kopplar in direkt mot nätspänning.