Esxi på Mac Pro 2010 (5,1)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015

Esxi på Mac Pro 2010 (5,1)

Tjenare!

Jag kör idag min esxi på en NUC. Mest för privata programmerings-projekt, file server samt home automation.

Inom ett år eller så har jag tänkt att pensionera min Mac Pro 5,1 2010 och i samma veva göra det till min nya esxi-maskin. På VmWares hemsida läser jag att VMWare stödjs på Mac pro. Jag har använt maskinen till programmering, musik-produktion, video-editing och grafisk design.

Min mac pro köpte jag ny 2010 och jag känner att det finns för mycket kräm i maskinen för att slänga / sälja den.

Min mac pro ser ut såhär:
CPU: 2 x 3,46Ghz 6 core
Minne: 32gb 1333Mhz (Funderar på att slänga i lite till)
OS-disk: M.2 128gb @ Pcie card

Det är väl det som är nämnvärt på den. Grafikkortet är skitsamma om det ska va en server.

Min fråga är nu:
Jag funderar på de 4 HDD bays maskinen har. Jag är väldigt sugen på att göra en hardware raid configuration där. ESXI stödjer inte mjukvaru-raid och mina frågor är lite hur jag går tillväga. Jag har kollat på lite pci-raid-kort. Men hur funkar dom? Det verkar knappt finnas några att få tag i. Måste inte alla sata-kablar från diskarna gå in i pci-kortet? Det blir ju lite klurigt med tanke på hur mac pro 2010 ser ut innuti. Vart hittar gör man sina settings för sin hårdvaru-raid sen?

Med Vänliga Hälsningar

Daniel

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
-
Registrerad
Jul 2002

När de skriver att Mac stöds så menar de nog att Vmware Fusion (som är endast till OSx) fungerar på Mac.
Å andra sidan så är det ju vanliga Intel-prylar i en Mac nu mera så det kan nog inte vara helt omöjligt att slänga in ESXi på den. Testa, det som kan ställa till det är om nätverkskort eller controllerkort till diskarna in stöds.

.:Wks: Cooler Master Silencio 650|Core i5 3570 3.4 GHz|Asus P8Z77-V|8 GB| GT 465|1xDell U2311H, 2xAlienware AW2210 2xEizo 19|OCZ Revo 3 Drive 120 + Raptor 150:.
.:Server: Har ett gäng :) :.
-Learn the system, Play the system, Break the system-

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2017

Du kan använda ESXi för att köra en VM som delar ut ZFS raid och agerar lagring. Då kan du skapa ett ZFS raid med de fyra diskarna, utan att använda raid kort. ZFS är mjukvaruraid. Det finns någon megatråd med 600.000 visningar i hardocp forum om just detta, i lagringsdelen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Nov 2010

Jag kan inte låta bli att säga detta, men jag tycker det är en väldigt slöseri att köra Vmware på en mac. Du har fått betalat multum för denna och det mesta av fördelarna försvinner nu.

Esxi är för övrigt kinkigt när det gäller nätverkskort, men annars borde det fungera. ZFS rekommenderar jag som personen ovanför.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015

Tack alla som rekommenderar ZFS - Ska kolla på detta!

En sak kan ju vara att testa installera ESXi på maskinen med den config den har nu, utan att köpa nya diskar att stoppa i. Jag vill kunna köra esxi som "root-operativsystem" eller vad man ska kalla det. Jag vill inte ha osx eller windows på som operativsystem i botten. Då blir det ju Windows -> ESXi -> VM-maskin med eget OS. Är det någon som vet vad VMWare menar med att Mac Pro är kompatibel med ESXi? Menar dom så som jag vill ha det?

@Johan86c: Jag förstår vad du menar, det är bra kräm i maskinen, jag köpte den ny från Apple.se 2010. Då hade den bara en mekanisk disk, 12gb minne och 2x2,4 ghz cpu:er. Jag har uppgraderat den i omgångar under 8 år. Jag har även under dessa 8 år använt datorn otroligt mycket i form av musik-produktion och design-frilans hemma. De senaste 2 åren har jag använt datorn på min arbetsplats som grafiker / utvecklare. Så datorn fungerar ju fortfarande väldigt felfritt.

Dock finns det en nackdel med att fortsätta att arbeta med datorn som arbetsstation:
- Datorn skulle behöva ett nytt grafikkort. För att få ett up-2-date-kort behöver jag köpa ett flashat kort från macvidcards vilket kommer att kosta typ 5000. Grafikkortet datorn har idag stödjer inte flera 27"-skärmar. Nya MacOS Mojave stöds bara halft på Mac Pro 5,1 på grund av Metal2 (man behöver ett modernt grafikkort för att det ska stödjas fullt ut).

Utöver detta har jag en maxad hackintosh som bara är 2 år gammal plus en macbook.

Det hade gjort mer ont att sälja min gamla mac pro. Nu ger jag ju den ytterligare kanske 5 års livstid Eller vad säger du @Johan86c ?

/Daniel

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hudiksvall
Registrerad
Okt 2004

Det är ganska uppenbart att den fungerar eftersom att den finns på vmware's HCL.

https://vmware.com/resources/compatibility/search.php?deviceC...

Så det är bara att tuta och köra.

Vad gäller att få till hårdvaruraid så är det endast ett raidkort som löser det problemet. Jag vet inte hur det går till på en Macbook, men det finns säkert guider på det.

..:: Workstation ::.. ..:: Asus P8Z77-v LX ::.. ..:: MSI GTX1060 6GB ::.. ..:: i5 3450 Ivy Bridge /w Antec KÜHLER H2O 620 Sluten Vattenkylning ::.. ..:: Corsair 16GB DDR3 600MHz/CL9/VENG ::.. ..:: NoName 650W ::.. ..:: Dell 24" 2408WFP ::.. ..:: Server ::.. ..:: AMD ..:: FX-8320 ::.. ..:: 16GB ::.. ..:: XFX HD6450 ::.. ..::250GB SSD Samsung 840 EVO::.. ..:: 3x 2TB wd black ::.. ..:: VCP6-DCV ::.. ..:: vmware esxi 6.7 ::..