Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2018

Se använt utrymme

Jag kör debian, och det verkar som något äter upp utrymme på disken

Disk Usage: 27.86GB/29.27GB (95.16%)

Hur kan jag se vad som tar plats på ett bra och eneklt sätt, normalt ansluter jag via putty, men möjlighet finns att koppla in en skärm samt mus och tangentbord.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2007

Det finns säkert bättre sätt att göra det på, men ett enkelt sätt är att använda "du -sh *". du listar filstorlekar, -s summerar storleken för argumenten medan -h skriver ut storlekarna så läsbart som möjligt. Så kör du det i t.ex. / så kan du se vilken mapp som tar upp mest storlek, och sen är det bara att gå in i den mappen och upprepa.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~
Registrerad
Jul 2001

'du' är standardverktyget, men är rätt så klumpigt att använda i många fall. Jag skulle rekommendera att ta en titt på 'ncdu' vilket ger en förträfflig ncursesupplevelse.

Fedora, i3wm, Ansible, Vim, git, LaTeX - allt som behövs för att göra mig nöjd.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2015

Tycker det grafiska "Disk usage analyzer" eller Baobab som är bundlad med t.e.x mint fungerar väldigt bra, kräver ju dock att du har någon DE installerad

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
gbg
Registrerad
Nov 2007

Via SSH (Putty) kör kommandot:
df -h
(alternativt måste du använda: sudo df -h -om du har RAID-enheter som ägs av root/systemet)

Annars kan du fortbilda dig i kommandona df resp. du med:
man df
eller
man du

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 16.04 LTS