Forumdelen sponsras av

ASUS PG278QR - Problem med ljusa bilder/visningar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Feb 2009

ASUS PG278QR - Problem med ljusa bilder/visningar.

Hej,

Har Skärm som nämnd i rubriken. Har sedan en tid tillbaka börjat uppfatta vitt som oskarpt, nästan som om det låg en hinna på skärmen eller liknande.
Självklart är skärmen rengjord ordentligt med medel och fiberduk. Men problemet kvarstår.
Har inga problem med färger och/eller mörkt utan endast vitt.

Någon annan som har varit med om liknande eller har tips på vad det kan vara?

Tack på förhand,
Daniel

Why!?

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@DaniZzH: Skärmen har nog inte fått problem, utan du som (olyckligtvis) börjar bli medveten om egenskaperna hos den här typen av skärm.

Det du observerar är troligtvis något - eller båda - av följande: TN-panel i vinklar och/eller matt reflexfilter med struktur.

Betraktningsvinklarna medför att vitt och ljusgrått ändrar karaktär och färg baserat på din vinkel. Det kan i större vinklar till och med inverteras så att vitt blir mörkare än ljusgrått, ofta med en missfärgning likt turkos eller magenta. Detta är inget man kan göra något åt annat än försöka hitta en optimal placering framför skärmen och hålla kroppen i en stadig position. Därav alla skämt om att man behöver skriva fast huvudet i ett stativ för att använda en TN-panel.

Reflexfiltret hos ASUS PG278QR är också matt med en struktur som kan liknas vid en glittrighet, spräcklighet, "frostad yta" eller "smörpapperskänsla". Denna struktur blir tydligare ju starkare ljus och eftersom vitt ger mest ljusstyrka blir reflexfiltret synligast i de fallen.

Vad man kan göra åt detta är dels samma som ovan, försöka hitta en optimal vinkel då reflexfiltret som regel blir mer påträngande ju större vinkel du får. Det hjälper också att sänka ljusstyrkan eftersom det gör strukturen i reflexfiltret tydligare. Framför allt blir strukturen tydlig om du kör skärmen för ljusstark, något som är vanligt och särskilt vintertid på kvällar. Har en separat artikel om detta, länkad i signatur.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av Laxpudding:

Långt Svar - MYCKET INFORMATIVT! <3

Ok tack för mycket nyttig information!

Why!?