Google lanserar lättviktsutgåva av Android #frilans

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2015

Google lanserar lättviktsutgåva av Android #frilans

Förutom ägare av den färgglada sökmotorlogotypen som ändras frekvent, röststyrda vardagsrumsbetjänter och antagligen mer av din webläsarhistorik än du vill veta, är superjätten Google som bekant pappa till det mobila operativsystemet Android. Den långa raden utgåvor får nu ett småsyskon fokuserat på mer budgetorienterade telefoner i det lägre spektrat hårdvara. Hittills har versionen lanserats på sex telefoner, där pionjären var den inte helt kända Alcatel 1X.

Mobila operativsystem blir mer och mer kompetenta och drar nytta av mer och mer uträkningskraft, men om du rullar på budget kanske inte det senaste skrytbygget och alla finesser som hör därtill är relevant för dig. Nu påstås det problemet vara löst, eller åtminstone adresserat, med Android Go. Ett mer ödmjukt derivat av Android Oreo. Förutom att tagga ner kravspecifikationen ett par snäpp är en särskilt intressant funktion i systemet att bevara datamängd för avtal där denne är snålare begränsad eller orättvist dyr. Något som i skrivande stund drar blicken på förra generationens smartphoneanvändare där datatrafiken inte går lika glödhet och mobilabonnemanget förhoppningsvis inte tar betalt för mer än det som används, eller om du bara vill använda grundläggande tjänster och vistas utanför Wi-Fi väldigt mycket. Ingenting för power users som livestreamar och spelar mobilspel med andra ord, men det är knappast den åtänkta publiken heller.

Ett par av åtgärderna som Google vidtagit adresserar specifikt att Android ska rulla bättre på telefoner med 1GB eller mindre RAM, ta upp mindre plats på lagringen och snagga bort lite av belastningen på utrymme och datamängd de förinstallerade applikationerna har. Hur stor skillnaden blir i praktiken framgår inte i form av några benchmarks eller praktiska uppvisningar ännu. Den nya utgåvan ska vara trimmad i den mån att hela operativsystemet inte tar upp mer än ynka 3GB jämfört med tidigare ungefärliga 7,3GB för fullfjädrade Android Oreo. Ett skapligt lyft för telefoner med lägre inbyggd lagringsvolym, utan tvekan. En annan attackvinkel har varit att mer aktivt föreslå molnlagring av filer via systemappen File Go. En smula märkligt i lag med målsättningen att minska dataanvändning, men tjänsten är frivillig och kan köras de gånger man har Wi-Fi. Namnen på grundapparna Youtube Go och Gmail Go föreslår också ett tydligt mönster på banan att minska dataåtkomsten med slipade basapplikationer. Play Store, Googles applikationsmarknad, får också en ny slips i form av en sektion för appar som kräver mindre lagringsvolym.

En reflektion som kan göras är hur relevant det här egentligen är i praktiken, särskilt med mobiltelefoner vars hårdvarulivstid på till exempel batterifronten är långt ifrån magisk. Marknaden för barskrapade smartphones kanske sätter tänderna i de grupper som annars använder äldre telefoner med passerat bäst före-datum och erbjuder dem ett nyköpsalternativ som är mer plånboksvänligt och skräddarsytt för en enklare medhjälpare än 10,000-kronorsbestar som Pixel 2. Tillräckligt simpliferat kanske det till och med på sikt skulle kunna brygga till ett mellansegment för de äldre som är lite för hi-tech för seniortelefoner men fortfarande inte vill lägga hela pensionen på en S9 - men än så länge är användargränssnittet mer eller mindre oförändrat från stock Android så ingen insats visar sig på den fronten i dagsläget i alla fall. Stora populationer där det ekonomiska klimatet inte ger plats för dyra telefoner passar väldigt bra som värvingsyta för nya kunder.

Nykläckta initiativ har ju aldrig någon garanti att de fungerar bra i praktiken, risk för barnsjukdomar och ogenomtänkt strategi finns och utan att starta ett tillhörighetskrig så är Android-sidan mer utmanade av kompabilitetsproblem på grund av sitt groteska utbud telefonmodeller och ibland tveksamt kvalitetskontrollerade populära appar. Det gamla misslyckandet med Android One ringer en klocka, även om strategin såg annorlunda ut då och var mer inriktad på hårdvaruselektion än snällare mjukvara.

Inga nordiska uppgifter kring lanseringen framgår och listan telefonmodeller är allt annat än välkänd vardagsmat för oss skandinavier, undantaget välbekanta Nokia med sin modell Nokia 1. Alcatel X1, ZTE Tempo Go, Lava Z50, Micromax Bharat Go och General Mobiles GM 8 Go är bjudna på festen i lite olika prisbilder varierande under 100-dollarssträcket med turkiska GM 8 Go som sällskapets dyrgrip på 1000 TRY enligt märkets egna webshop vilket motsvarar i runda slängar 2100kr, men uppges säljas så lågt som 130 dollar operatörslåst.

Om Android Go löser långsamma telefoners frustrernade problem och öppnar upp en språngbräda in i Googles ekosystem för ekonomiskt svagare regioner är var och ens gissning, men insikten att förändra mjukvaran för att passa billigare hårdvara och bygga upp ökad trafik till egenägda applikationer och plattformar är ingen korkad sådan.

#frilans

Bara fanboys kallar folk för fanboy!