Har Android verkligen mer lojala användare än iOS? #frilans

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2012

Har Android verkligen mer lojala användare än iOS? #frilans

Sensorhakor, glasbakstycken och skärmar som täcker hela fronten. Teknikårets nya telefontrender följer designvalen som The Essential Phone lanserade och iPhone X gjöt fast i marknaden. Kanske har dina ögon inte hunnit vänja sig vid skåran som äter upp halva notifikationsfältet - det har i alla fall inte mina. Mjukvarusupporten för displayhack i Android P tyder i alla fall på att de är här för att stanna, vare sig vi vill eller inte. Mobilföretagens flaggskepp följer varandra hack i häl (pun intended) både i design och funktion, det är knappast nyheter. Frågan är när lurarna blir så identiska att gränsen mellan dem suddas ut helt och hållet?

När det blir svårare och svårare att skilja på hårdvaran, är det rimligt att anta att mjukvaran kommer att spela en allt större roll i mobilvalet. Så verkar det faktiskt vara. I en ny undersökning från Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) pekade resultaten mot att vi konsumenter gärna väljer att vara kvar på den plattform som vi först landar på. 91 % av de 500 användarna som valde en Android-telefon under 2017 ville stanna kvar hos Google när de skulle plocka ut en ny telefon i slutet av året. Motsvarande siffra för iOS var 86 % CIRP väljer att kalla detta för lojalitet mot en viss plattform och i medier som theverge och techcrunch har rapporten presenterats som en lojalitetskamp mellan de två konkurrenterna.

Kurvorna motsvarar kunder som stannar kvar vid sina plattformar. Båda kurvor ökade under 2015, fram tills 2016, då de planade av.

Tycker du att siffrorna förvånar?
Hade du förväntat dig flest fan-boys bland Apple-fåren eller Android-nördarna?

Det som förvånar mig mest är att rapporten skapat så stora rubriker. Huruvida det rör sig om faktisk lojalitet, eller inte, är ju omöjligt att svara på och även om det vore möjligt begränsar undersökningens lilla urval. Android-gruppen är dessutom större än IOS-gruppen, vilket gör att resultatet inte nödvändigtvis levererar särskilt matnyttig fakta. Det är, som CIRP:s Mike Levin också uttalar sig om, troligt att användare hellre väljer att stanna kvar i ett ekosystem som de förstår sig på och redan investerat en massa appar i, än att börja om från början på en ny plattform.

Youtubern Marques Brownlee (MKBHD) laddade nyligen upp en video som tog upp just betydelsen av ett ekosystem av mjukvara som fungerar sömlöst mellan olika enheter.

Kanske är det här ”lojaliteten” lurar. Inte så som Ove känner för Saab, utan snarare som tryggheten i en inhägnad trädgård. Äppelgården är utan tvekan trevlig, men när du väl sätter din fot i den, är det inte lätt att kliva ur. Samtidigt har grannen Android valt att låta sin baksida fungera som en kolonilott, på gott och ont. Gräset är - som ni vet - alltid grönare på andra sidan och kanske är det just därför Android lockar till sig flest pålitliga användare i dagsläget.

Vad har ni valt för lösning?
Sammanflätad mjukvara i alla ära, men jag är säker på att jag inte är den enda som tycker att Windows fungerar alldeles utmärkt tillsammans med både Android och iOS. Chromebook och iOS låter visserligen som en styggelse, men varför inte köra MacOS och Android?