Permalänk
Avstängd

Göra Windows LAN stabilt?

Hejsan! Jag har testat allt, jag vill att mina enheter ska få åtkomst till varandra alltid.

Det fungerar ibland. Startar om en enhet och man måste skriva in lösen användare och allt det där..som om LAN-inställningarna blir nollställda.

Hur gör man så att inställningarna förblir så som de är från början? Dvs vill jag in i sambons PC så vill jag inte behöva skriva om lösen, användare och göra om allt igen.

Eller om jag vill in i min PC via min Android så vill jag inte behöva skriva om allt igen, och göra om proceduren igen! Lite irriterande när man är tidspressad..

Detta fel har varit med Windows enda sen Windows 7, I XP fanns inte detta problem..utan alla enheter som var kopplade till routern hade fri tillgång till varandra utan att man skulle skriva under varje gång man skulle föra över bilder mellan datorerna.

*Inaktiverat lösenordet.
*Delat ut
*Aktiverat fildelning
*Tillåter skriva/läsa
*Hemgrupp

Hoppas det finns en mer permanent lösning på detta fel som Microsoft ignorerar.

Tack!

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Avstängd

Själv har jag AD i hemmet.
Varför?
Kul, jobbar med det, allt funkar, du kan styra allt till minsta detalj.
overkill? jo kanske det men värt det.

Permalänk
Medlem

Nu vet jag förstås inte exakt vilka tjänster du nyttjar, men jag hoppas och tror att du kan lösa det genom att lägga in önskade maskiner + inloggningsuppgifter i Windows Credential Manager. Måste göras på alla maskiner förstås.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Din fråga är nog lite konstigt formulerad. Överskriften antyder att du skulle ha stabilitetsproblem med din LAN anslutning, men sedan verkar du mer vilja ha lösningar som Single-Sign-On osv.

Att inloggningsuppgifter till websidor, andra maskiner i ditt nätverk osv inte cachas är en säkerhetsgrej. Om någon hade kommit över din dator och sedan kunde ansluta till allt du någonsin loggat in på hade inte varit så bra. Att kalla det ett "fel" är inte helt korrekt.

Men det du vill åt går att lösa, lite olika beroende på om det handlar om webtjänster, maskiner osv.

Likt Cuna kör jag Active Directory hemma och alla i familjen har egna använadre. Med detta styr jag vilka som har tillgång till vilka datorers delade resurser osv. Webtjänster jag kör på servern kopplar jag, om de har stöd för det, via LDAP så att alla kan logga in med sin domänanvändare även där. Att slippa skriva in användarnamn och lösenord alls i webläsaren kräver ofta ytterliggare mjukvara för att få till Single-Sign-On.

Köra en egen Windows domän med AD kan vara lite "stort" för en vanlig hemmapulare och det finns "lättare" (inte som i konfigurering utan i form av vad de klarar av, resurser som krävs osv) lösningar. Man kan låta Samba på en Linuxmaskin agera domän kontrollant osv.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk

I "äldre" windows räckte det med att ha användare med samma användarnamn och lösen på dom olika datorerna. I windows 8 och 10 räcker det med samma live-id så slipper du det, om det inte kommit någon uppdatering för det.
Annars om du ansluter nätverksenhet i utforskaren och väljer kom ihåg användarnamn och lösen och automagisk återuppkoppling så löser det också sig.
Så som det låter som du gör så skulle jag säga att windows beter sig korrekt nu och var lite felaktigt tänk i de gamla versionerna.

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Sötast

Skippa hemgrupp å skapa användarkonton.

Lägg till ett användarkonto på datorn som delar ut, repetera om flera datorer delar ut.

Logga in en gång, klart.