Hur kommer jag åt en RAID5-uppsättning i Ubuntu?

Permalänk
Avstängd

Hur kommer jag åt en RAID5-uppsättning i Ubuntu?

Hej!

Söker hjälp för hur jag ska göra för att få tillgång till innehållet i en RAID5-uppsättning jag satt in i en burk med Ubuntu. 3st WD RED 3TB som jag vill tömma på data, vilket är cirka 1TB. Ser dem när jag går in i Diskar i Ubuntu - men sen vet jag inte hur jag ska göra.

Så här ser det ut:
http://www.bilddump.se/bilder/20180318171751-78.73.124.250.jp...
http://www.bilddump.se/bilder/20180318172017-78.73.124.250.jp...

Hur gör jag?

Permalänk
Avstängd

@Ledstripes:

Ofta så måste man köra med samma raidkort som man använder för att skapa den men det finns program som kanske kan fixa det.

Denna är dock till Windows http://www.freeraidrecovery.com/ men den kan vara till vägvisning.

Ibland känns det som det är lättare att hitta program till Windows än Linux.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Medlem

Det verkar som att ubuntu bara har satt ihop raid-konfigurationen för första partitionen och den är tom, det finns flera (större) partitioner med data och antagligen får du sätta ihop denna manuellt med mdadm (gissningsvis partition 3)...

Ubuntu är ganska bra att kunna automontera diskar - men i det här fallet kanske just den del misslyckades av någon orsak. Det finns en sak som gör att den kan misslyckas och det beror på att den inte känner igen filsystemet som är på partitionen om den inte har rätt verktyg installerat för det.

tex stödet för BTRFS finns i kärnan men verktygen som hanterar det är inte med default i Ubuntu-installationen och måste installeras först innan autodetektionen fungerar om filsystemet är av typ BTRFS (i konsol och som root "apt-get update <enter> och sedan när den är klar "apt-get install btrfs-tools <enter>"

sedan tar ur diskarna (om de är via USB) och ansluta dessa igen alternativt starta om datorn.

Har diskarna kommit ifrån en NAS ?? - upplägget ser nästan ut så...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av xxargs:

det verkar som att ubuntu bara har satt ihop raid-konfigurationen för första partitionen och den är tom, det finns flera (större) partitioner med data och antagligen får du sätta ihop denna manuellt med mdadm...

Har diskarna kommit ifrån en NAS ?? - upplägget ser nästan ut så...

Hur gör jag det? Ja, diskarna kommer från en Synology

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

OK, är det från synology och stora diskar så ligger förmodligen dessa i BTRFS och då måste du ha btrfs-tools installerad innan Ubuntu känner igen det - se min föregående inlägg.

Annars är det RTFM (börja med 'man mdadm') och när det gäller BTRFS så är det bäst att slå upp via google - faktiskt!

---

Det är god regel att tömma alla filer man vill ha ur en NAS innan man tar ut diskarna - såvida det inte beror på en NAS-haveri som tvingar till det.

Om man tar ur diskarna ur en NAS innan man tömt denna så kan det bli från besvärligt till omöjligt.

System som är byggda med mjukvaruraid under linux så har man god prognos att kunna montera ihop dessa igen för att få ut sina filer.

Men - så fort man använder olika former av (fake) HW-raid (mjukvaruraid med drivrutinerna på chip eller i drivrutin i OS) som ofta finns på moderkort och billigare RAID-kort och äkta HW-raid (som HPA P400,P410, P420 med kretsar från LSI etc.) så brukar minikravet att dessa måste monteras till samma typ av RAID-kort (eller generation nyare som med HPA P4xx serien) - ibland även med rätt program och firmware version innan diskarna går att läsa ut igen (sistnämnda gäller främst Fake HW-raid...)

Hårdvaruraid (äkta alltså) har man när man vill hantera många diskar samtidigt (>= 8 st och är nästan alltid SAS-gränssnitt), prestanda är viktig och även datasäkerhet då dessa använder ECC-minne både på processorsidan och även på sina (alltså Raidkortets egna) cache-minnen, har batteribackup etc. - men man skall ändå se till att sköta sina backupper.

Mjukvaru-RAID där man kan offra en del prestanda (CPU används istället för arbetet) och att flexibilitet är viktig - dvs att man skall kunna flytta sin RAID-set till vilken dator som helst som kan köra linux och mdadm och den vägen få ut filerna ur RAID-setet på vilken hårdvara som helst.

det ena utesluter inte det andra...

Det värsta är produkterna som låtsas vara HW-raid men är mer eller mindre förtäckta mjukvaruraid som är unika för moderkortet eller hårddiskkortet (Har du ingen BIOS-setup för RAID så är det med största sannolikhet en fejk HW-RAID kort) och man måste få tag på exakt rätt sort (dvs samma moderkort som den som havererade) och rätt mjukvaruversioner på drivisar och firmware innan RAID-setet går att läsa ut igen - somliga av dem har heller ingen prestanda och en mjukvaru-RAID arbetar fortare i praktiken...