Bryta sig fri från spårning?

Permalänk
Skrivet av -=Mr_B=-:

Inte riktigt sant. Det handlar om folk som tryckte på knappen, och sedan lämnade Facebook ut informationen om dem, och alla deras "vänner" till appens producent, som i sin tur lämnade över informationen till tredje part.

Cambridge Analytica ägnar sig åt mer än att slurpa data från folk på Facebook också. De samarbetade med Rysk underrättelsetjänst, använde troll och bottar för att påverka diskussionsforum, och erbjöd sig bland annat att utföra utpressning och mutning av politiker.
De grundades av Donald Trumps chefs-strateg Steve Bannon, som också satt kvar i ledningen för CA under hela valet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Awakeruad:

Cambridge Analytica ägnar sig åt mer än att slurpa data från folk på Facebook också.

Visst. Men åtminstone som jag förstått det är det folk är upprörda över, att Facebook lämnat ut användardata på 50 miljoner användare, trots att bara ett par hundra tusen använde appen. Användare som inte använt appen, känner sig utlämnade mot något oskrivet kontrakt med Facebook. I själva verket står det Facebook helt fritt att göra så här, och är i det närmaste en nödvändighet för deras utveckling som "plattform" snarare än annons och reklamförsäljare.
Facebook är, för användaren, gratis. Alltså är det inte Facebook som är det som säljs, utan användaren. Som vanligt alltså. Att folk är upprörda är för mig obegripligt. Det här är grund och botten på hela Facebooks affärside. Inget kommer ändras.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

Varför är så många chockade över detta? Google sparar allt. Facebook sparar allt. Båda använder informationen för att skapa reklam och spårar sina användare över internet och skapar profiler och säkert säljer vidare informationen. Alla webbsidor man besöker sparas, alla SMS sparas, mobiltelefonernas position sparas, mail sparas.

Och nu lipas det i media att ett företag använde Facebook som plattform att få in information? Är det bara för att det gynnar hata-Trump-kampanjen massmedia håller på med?

Denna form av övervakning har varit publik information i åratal så inget är nytt. Snowden.......??

Permalänk
Medlem
Skrivet av Leoms:

Varför är så många chockade över detta? Google sparar allt. Facebook sparar allt. Båda använder informationen för att skapa reklam och spårar sina användare över internet och skapar profiler och säkert säljer vidare informationen. Alla webbsidor man besöker sparas, alla SMS sparas, mobiltelefonernas position sparas, mail sparas.

Och nu lipas det i media att ett företag använde Facebook som plattform att få in information? Är det bara för att det gynnar hata-Trump-kampanjen massmedia håller på med?

Denna form av övervakning har varit publik information i åratal så inget är nytt. Snowden.......??

För många har det nog alltid varit känt på någon nivå, men de har nog inte insett precis hur lättvindigt det hela hanteras. Och nu har de fått det hela kastat i ansiktet.

Som du säger, inget av det är ju nytt men det har inte varit så tydligt innan heller. De av oss som brytt sig vet ju om det, men många lever ju i "har inget att dölja"-bubblan utan att inse att integritet och privatliv bör värnas även om man har rent mjöl i påsen. Och nu så har ett shady skräpföretag blivit tagna med fingrarna i kakburken och folk blir upprörda av att de vet VEM som snor deras kakor istället för att de bara magiskt försvinner.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem
Skrivet av eucalyptus:

Mmmm nej, min webbhistorik är allt för skev o sne för att det skulle va hållbart om den läckte! Hade blivit KAAAAOZ

Det roliga med detta är framtidens politiker där journalister kommer att snoka fram alla möjliga konstigheter som politikerna hade sett eller sökt på i sin ungdom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av eucalyptus:

Tänk om...hela internet är en konstruktion skapat av Skynet, ett Ai system som styr oss människor och vår värld. Vårt internet är en del av deras experiment.

Och allt vi får reda på nu, att vi blir spårade, "lär" oss om Ai i tron om att vi utvecklar det. Vad vet vi egentligen? Ingenting! Vi vet att någon spårar allt vi gör. Våra platser, hemsidor vi besöker. Namn och sökord vi söker på. Tänk om allt bara är bitar av Skynet som de vill att vi ska se. Skynet vill få oss att tro, att vi har kontroll, att det är vi som utvecklar Ai- när det i själva verket redan är fullutvecklat sedan länge och det är Ai (Skynet) som i själva verket STYR OSS!!

Tänk om....

Några forskare har ju gjort en del uträkningar som visar på att chansen är större att vi Människor/vår värld är en avancerad datorsimulering..tp The Sims.

Permalänk
Medlem

Det har länge varit vida känt att det inte är google eller facebook som är produkten. Vi är produkten, och dom får in oss genom en mottjänst. Google och FB säljer oss som en siffra i deras statistik, eller ett klick på en reklam. Så enkelt är det och det är avvägningen vi får göra om vi vill använda deras "gratis" tjänster. Ledsamt men sant.

Facebook-appen är borta från telefonen sen länge, och andra appar som begär konstig tillgång till enheten laddar jag aldrig ner. Att byta från deras tjänster är ett stort företag för en del, men klart att man ska överväga alternativ.

Visa signatur

Spel: ASUS Z370 Prime-A | 16GB 3000Mhz | i5-8600K | Noctua NH-D14 | ASUS GTX 1080 | Sound BlasterX AE-5 | Supernova G2 650W | EVO 840

Media/Emulator: MSI Z270-A Pro | 8GB 2666MHz | i3 7350K 4,8GHz | Pure Rock Slim | MSI GTX 970 | EVGA Supernova G2 650W | EVO 840 250GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Awakeruad:

Orkar inte läsa alla inlägg, men -
1) Om du verkligen inte vill bli spårad kan du inte köra Windows. Microsoft spårar allt du gör. Du kan förstås inte heller köra Android. Nån Linux-dist är förmodligen bäst.
2) Du behöver en VPN. Det allra bästa är att köpa enklaste virtuella servern från Amazon och sätta upp en OpenVPN där. Det finns detaljerade kokböcker på nätet hur man gör. Det finns också färdiga paket, men det är att tigga om att bli övervakad av de som gjort paketet. Se till att stänga av alla loggar.
Du ska veta att med en sån VPN kommer du att få problem du nog inte tänkt på, som att Facebook och Google kommer att kräva SMS-verifiering varenda gång du försöker logga in, och om du vägrar permanentblockar de ditt konto. Deras affärsidé är att sälja din info, och gömmer du dig åker du i deras ögon snålskjuts, och det gillar de inte alls. Alla andra som spårar dig - och det är i stort sett varenda tjänst du loggar in på, t.ex. Origin och Steam - kommer också att bli sura. Jag gav upp på detta eftersom det var för jobbigt att behöva verifiera varenda konto varenda gång man loggar in, plus att SMS-verifiera ett anonymt konto sabbar ju hela idén, men du kanske orkar.
Alternativet är nån kommersiell VPN tjänst. Eftersom Facebook & co känner till de tjänsterna så bråkar de inte lika mycket. Om det är pappa staten du vill gömma dig från, så känner de förstås också till de VPN tjänsterna.
3) Ladda ner EFFs Privacy Badger, en browser-plugin som blockerar spårare. Det kommer också att göra att vissa sidor inte längre fungerar. Väldigt mycket är skrivet speciellt för att spåra dig.
4) Kvar är din ISP. Din ISP kan du aldrig gömma dig från, men de samarbetar olika mycket med pappa staten. I särklass mest mån om din privacy är Bahnhof, så du bör försöka byta till det.

Allmänna råd: du bör skaffa en "burner phone", en mobiltelefon med betalkort köpt i utlandet, som du uteslutande använder för verifiering av dina konton. Du kan inte skaffa ett nytt & Facebook eller Gmail konto utan mobiltelefonverifiering, och du vill ha nya och facebook och Gmail konton under falskt namn som du bara använder vid registreringar. Vad gäller vanlig email så erbjuder Protonmail gratis krypterad mail -- det är ett bra alternativ. De har också en VPN som funkar bra, men se avsnittet om VPN'er.

Beroende på hur paranoid du är, kan du också fundera på TOR. Om du surfar genom TOR är det uteslutande västliga säkerhetstjänster som kan spåra dig. Du blir fortfarande övervakad, men de bryr sig bara om terrorism och liknande. Att surfa genom TOR går plågsamt långsamt.

Bra tips! Men j-lar vad tungrott... Jag har dessutom Volvo on call med GPS-tracking för att enkelt kunna göra min milrapportering. Jag skulle inte komma många meter om jag var misstänkt för något.

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belzader:

Jag är trött på att folk rackar ner på Win 10, visst det finns mycket spioneri i det, men det mesta går att stänga av, och då talar jag inte genom de inställningar MS har, utan genom att stänga av Telemetri via SchemaLäggaren och Grupprinciper och använda program som är skapade för att förhindra i stort sätt all Telemetri som finns i Win 10.
Men tydligen är folk för lata för att ta reda på vad som man ska stänga av, och istället rackar ner på det.

Det ska inte behövas att mecka med registret, installera allehanda random tredjeparts program (Som kräver admin! Troligtvis installerar hälften av dessa program rootkits och annan skadlig kod) för att stänga av massa telemetri.
Det är ju dessutom bara den tracking vi känner till. Inte så lätt att veta då Windows inte är Open source och består av 50 miljoner rader kod som kan göra precis vad som helst.

Jag använder själv (motvilligt) W10 på min speldator då det inte finns mycket alternativ.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Det ska inte behövas att mecka med registret, installera allehanda random tredjeparts program (Som kräver admin! Troligtvis installerar hälften av dessa program rootkits och annan skadlig kod) för att stänga av massa telemetri.
Det är ju dessutom bara den tracking vi känner till. Inte så lätt att veta då Windows inte är Open source och består av 50 miljoner rader kod som kan göra precis vad som helst.

Jag använder själv (motvilligt) W10 på min speldator då det inte finns mycket alternativ.

Win10 för spel och program, Linux mint för surf + annat. Det som är bra med Mint är att det är lättillgängligt för mindre insatta personer. Kan verkligen rekommendera det. Utopi för mig är öppen källkod för på allt. OpenBook, opengram kanske till och med UsTube?

Permalänk
Medlem
Skrivet av aiuoehd:

Det som är bra med Mint är att det är lättillgängligt för mindre insatta personer.

Det tyckte jag inte när jag provade det för några år sedan (men visst det kan ha blivit annorlunda nu), det som är mest likt Windows enligt min åsikt är PCLinuxOS.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av aiuoehd:

Win10 för spel och program, Linux mint för surf + annat. Det som är bra med Mint är att det är lättillgängligt för mindre insatta personer. Kan verkligen rekommendera det. Utopi för mig är öppen källkod för på allt. OpenBook, opengram kanske till och med UsTube?

Tycker Mint känns oerhört gammalt och tråkigt.

Manjaro däremot, riktigt nice.

Permalänk
Medlem

@Baxtex: Najs, ska prova