Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008

Microstuttering/lagg(?)

Hejsan!

Har ett grymt irriterande problem med burken, stör mig något fruktansvärt på det.

Ibland kan det fungera hela dagar utan att det händer..
Men det är som att det kommer små, SMÅ, fpsdrop någon millisekund då och då, det händer i alla spel. Jag vet inte vad jag ska hitta på härnäst...

Liknar detta, Fast mitt är kortare.

Det jag testat:
Biosuppdatering
Formatering.

Specs:
I5 8600k
1070
16GB ram
EVGA G2 750W nätaggregat(borde inte spela någon roll egentligen).

Har ni några idéer på vad man kan testa?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ystad
Registrerad
Jan 2012

Testat Energialternativ -> Fler inställningar -> Hög prestanda?

CPU: i7-8700k + Noctua NH-U14S || GPU: MSI GTX 1080 Gaming X.
MoBo: Asus Rog Strix Z370-F Gaming || RAM 16 GB G.Skill Trident Z RGB 3200 MHz.
PSU: NZXT Hale90 1000W 80+ Gold || Chassi: Corsair Crystal 460X + 4st Corsair LL120.
Lagring: Seagate Barracuda 7200rpm (2TB), Samsung 830(128 GB), Crucial MX300(525 GB), Crucial M500(240GB)
Skärmar: Acer Predator XB271HU, BenQ GL2450 || OS: Win 10 Pro N.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av MinscS2:

Testat Energialternativ -> Fler inställningar -> Hög prestanda?

Yes, det är på hög prestanda redan. Fortfarande samma problem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008

Har testat annat grafikkort, olika hårddiskar, samt flyttat runt på ram-minnen utan någon skillnad överhuvudtaget.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012

Det låter som om det är något program som ligger i bakgrunden och krånglar. Avinstallera Asus, NZXT program för dessa har verkligen spökat för mig genom åren. Vad har du för temperaturer?

Moderkort: ASUS PRIME X370-PRO CPU: Ryzen 1700x 3.9ghz Kylare: NZXT KRAKEN x62 Interminne: G.Skill 16GB DDR3 3200mhz CL13 GPU: EVGA FTW 1080 SSD:Samsung 960 EVO 250GB & KINGSTON SSDNow UV400 240GB OS: Windows 10 Monitor: Acer Predator XB271HUA

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad
Registrerad
Sep 2012

Detta händer även mig med äldre delar och har lärt mig bara att acceptera det tyvärr

i5 4690k - CORSAIR VENGEANCE LP 1600 MHz 16 GB - ASUS Z97-P - ASUS STRIX GTX 1050 4 GB OC - PHANTEKS ENTHOO EVOLV - CORSAIR HYDRO H75 + 2 st Noctua NF-S12A - AOC G2460PF
Citera/tagga för svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av molliz:

Det låter som om det är något program som ligger i bakgrunden och krånglar. Avinstallera Asus, NZXT program för dessa har verkligen spökat för mig genom åren. Vad har du för temperaturer?

Datorn är helt nyformaterad.
Det jag installerade efter formatering var grafikdrivrutin, steelseries engine(även prövat med detta avinstallerat). Mer än så har jag inte installerat.

Så jag vet faktiskt inte VAD som kan ligga o krångla i bakgrunden...

Skrivet av phoenix96:

Detta händer även mig med äldre delar och har lärt mig bara att acceptera det tyvärr

Vill inte direkt påstå att 1070, i5 8600k är delar man kan kalla för äldre, av den anledningen tycker jag inte att detta problem borde uppstå..

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skurup
Registrerad
Maj 2009

#17367301

Kolla om du får samma problem som mig.

Intel 6700K @ 4,6 ( 1.370V) DDR4 2133Mhz 8GB KFA2 1070 Corsair RM850W Samsung M.2 850 500GB, Samsung 840 SSD 250GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av Dassh:

#17367301

Kolla om du får samma problem som mig.

Verkar ju dock inte som att mitt problem är relaterat till grafikkortet då det är likadant med annat grafikkort.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011

Testa mixtra med shadowcache & shadow quality i nvidias drivrutiner.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skurup
Registrerad
Maj 2009

@Rizeeu:

Vad exakt är det man ska göra?

Intel 6700K @ 4,6 ( 1.370V) DDR4 2133Mhz 8GB KFA2 1070 Corsair RM850W Samsung M.2 850 500GB, Samsung 840 SSD 250GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av Dassh:

@Rizeeu:

Vad exakt är det man ska göra?

Jag slog av shadowcache helt och hållet, får se om det gör någon skillnad.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tjörn
Registrerad
Dec 2008

Hade liknande problem med FPS-drops och microstuttering. När jag stängde av Corsair Utility Engine så löste det sig för min del.

• Ryzen R7 1700 • G.Skill FlareX 16gb @ 3200Mhz • 250GB SSD + 2TB HDD • Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 • Palit GTX 1080Ti Jetstream • EVGA G2 Supernova 650w • Corsair K70 RGB Brown • Steelseries Rival 300 • QPad QH90 Black •
• NZXT S340 Elite Black • Acer Predator XB271HU (1440p) •

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2012

Stäng av program som visar fps eller och om du har något program som visar temp mm

R5 1600X @ 4.3GHz https://valid.x86.fr/g5aaif

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av Sjoooberg:

Hade liknande problem med FPS-drops och microstuttering. När jag stängde av Corsair Utility Engine så löste det sig för min del.

Har inget sånt, har testat med att ha allt avstängt. Men det hjälper inte alls...

Skrivet av Decimal:

Stäng av program som visar fps eller och om du har något program som visar temp mm

Inga sådana program installerade eller igång. :/

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012
Skrivet av pettiz:

Datorn är helt nyformaterad.
Det jag installerade efter formatering var grafikdrivrutin, steelseries engine(även prövat med detta avinstallerat). Mer än så har jag inte installerat.

Så jag vet faktiskt inte VAD som kan ligga o krångla i bakgrunden...

Vill inte direkt påstå att 1070, i5 8600k är delar man kan kalla för äldre, av den anledningen tycker jag inte att detta problem borde uppstå..

Temperaturer?

Moderkort: ASUS PRIME X370-PRO CPU: Ryzen 1700x 3.9ghz Kylare: NZXT KRAKEN x62 Interminne: G.Skill 16GB DDR3 3200mhz CL13 GPU: EVGA FTW 1080 SSD:Samsung 960 EVO 250GB & KINGSTON SSDNow UV400 240GB OS: Windows 10 Monitor: Acer Predator XB271HUA

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av molliz:

Temperaturer?

HWMONITOR
Inga problem med temperaturer...

Kan det kanske vara så enkelt att det är turbofunktionen som inte riktigt fungerar till 100%?
Nepp, så enkelt var det inte.

LatencyMon
Sådär säger det programmet iaf.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skurup
Registrerad
Maj 2009

@pettiz: Jag kunde inte göra det. Stod att jag inte hade åtkomst eller behörighet att göra det. Ska kolla mina admin rättigheter när jag kommer hem.

Intel 6700K @ 4,6 ( 1.370V) DDR4 2133Mhz 8GB KFA2 1070 Corsair RM850W Samsung M.2 850 500GB, Samsung 840 SSD 250GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av Dassh:

@pettiz: Jag kunde inte göra det. Stod att jag inte hade åtkomst eller behörighet att göra det. Ska kolla mina admin rättigheter när jag kommer hem.

Åhfan... Ja, kika på det.

Detta hjälpte dock inte mig, problemen kvarstår!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad
Registrerad
Sep 2012

@pettiz: Påstod aldrig att dina delar var äldre

i5 4690k - CORSAIR VENGEANCE LP 1600 MHz 16 GB - ASUS Z97-P - ASUS STRIX GTX 1050 4 GB OC - PHANTEKS ENTHOO EVOLV - CORSAIR HYDRO H75 + 2 st Noctua NF-S12A - AOC G2460PF
Citera/tagga för svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015

När min dator var nyinstallerad så fick jag microstutters pga min SSD, laddade ner Samsungs nyaste firmware och flashade, sedan var det bara tuta o' köra.
(960 evo 500gb)

Har jag uppgivit felaktig information? Rätta mig gärna, jag vet inte allt och kan ha fel.

Ha en bra dag (: !

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av phoenix96:

@pettiz: Påstod aldrig att dina delar var äldre

Nej, det var jag som i ren frustration över problemet svarade lite surt, ber om ursäkt.

Skrivet av Zeedarn:

När min dator var nyinstallerad så fick jag microstutters pga min SSD, laddade ner Samsungs nyaste firmware och flashade, sedan var det bara tuta o' köra.
(960 evo 500gb)

Använde du Samsungs egna programvara(Samsung Magician Software) för att flasha eller hur löste du det?
Tankade deras programvara, men har senaste firmware för min SSD(Samsung 850 EVO)...

Så frågan är vad som faktiskt gör att jag får dessa små stutters.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008

Nu har jag testat det mesta...
- Annat nätagg.
- Olika ram minnen.
- Olika grafikkort.

Nästa är moderkort samt cpu, men känns skumt att det kan påverka så pass mycket. I detta fall kommer jag att behöva köpa nya prylar, vilket känns lite sådär.

Ingen annan som har några svinbra idéer annars?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Motala
Registrerad
Apr 2018

Här finns en tråd med mycket tips och idéer. Inget som har löst problemet ännu dock.

#17157081

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008

Testat ett nytt moderkort nu, blev ett asus z370-a pro.
Stutters problemet kvarstår, nästa steg är ju ny CPU. Men känns sådär att slänga ut flera tusen på att köpa en processor som kanske inte går att lämna tillbaka..

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
nollan
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av pettiz:

Testat ett nytt moderkort nu, blev ett asus z370-a pro.
Stutters problemet kvarstår, nästa steg är ju ny CPU. Men känns sådär att slänga ut flera tusen på att köpa en processor som kanske inte går att lämna tillbaka..

Innan du byter till en annan cpu borde du ju prova hur den du har fungerar i olika lägen. Du har ju alltid turbo och dylikt. Moderkort oc...

Klocka den o kika om problem förändras

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008

Kan jag ju iofs göra

Återkommer!

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008

Nepp, överklockade till 4.8ghz@1.2vcore stabilt men stutters kvarstår.. Då är frågan om man bör testa andra ram minnen eller vart man ska börja den här gången...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av pettiz:

Nepp, överklockade till 4.8ghz@1.2vcore stabilt men stutters kvarstår.. Då är frågan om man bör testa andra ram minnen eller vart man ska börja den här gången...

Jag hade en stabil överklockning på min cpu enligt AIDA64 m.m. men fick ändå "microstuttering" i vissa spel.
Felsökning endel, till slut provade jag med att höja volten då slutade det. Så prova med att dra ner 4.5ghz @ 1.2v

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av b0tman:

Jag hade en stabil överklockning på min cpu enligt AIDA64 m.m. men fick ändå "microstuttering" i vissa spel.
Felsökning endel, till slut provade jag med att höja volten då slutade det. Så prova med att dra ner 4.5ghz @ 1.2v

Det kan jag ju definitivt pröva, men problemet med stutters var ju fortfarande även vid stockklock.