Bilder på internet är suddiga!

Permalänk

Bilder på internet är suddiga!

Hej! Jag har ett mega-stort problem, och jag skulle uppskatta lite hjälp. Det är så att jag precis har köpt en ny dator, eller ja, för andra gången. Jag köpte en Lenovo från början, men då bilder på internet var suddiga så lämnade jag tillbaka den och köpte en ny (den jag är inne på just nu), men eftersom det är precis likadant på den här så handlar det väl kanske inte om just datorn, utan något annat.
Datorn jag är inne på just nu är en HP 250 G6 (Intel Core i5 8GB 256GB SSD 15.6").
Nu till själva problemet. Jag håller på mycket med foton och redigering, så därför är det givetvis viktigt för mig att jag ska kunna ladda upp bilderna på min blogg osv, I BRA KVALITÉ. Men de flesta bilderna på internet är av någon konstig anledning suddiga? Jag har givetvis 100% på själva webbläsaren (har även provat med olika webbläsare, Chrome, Explorer och Firefox, det är lika på alla), men bilderna är suddiga. Däremot om jag zoomar ut till 80% i webbläsaren så blir det bra kvalité på bilderna, men då är det ju mindre storlek än det "ska vara".
Och det handlar inte om att bilden förminskas när den laddas upp, för jag är väldigt noga med att förminska bilderna innan jag laddar upp dem, så att de inte ska förminskas automatiskt. När jag kollar på exakt samma bild på min gamla dator (alltså, verkligen GAMLA dator...) så är bilderna i bra kvalité och så de ska vara helt enkelt.
Jag har även provat greja med själva datorns inställningar, och kvalitén på bilderna på internet blir även bra om jag zoomar ut datorn (ändrar skalan på datorn), men då blir som sagt allting väldigt väldigt litet då också.
Och det handlar ju inte om att det bara "känns" mindre för att skärmen är större eller liknande, för då ska ju bilden ändå vara 600px bred om den är gjord så att den ska vara 600px bred. Jag kan fixa bilder (prt sc) om det är enklare att se skillnaden?
SNÄLLA SNÄLLA SNÄLLA hjälp!

Permalänk
Medlem

Windows 10 scaling på 125%?

Permalänk
Permalänk
Medlem

Så det ser normalt ut om du ändrat till 100% eller?

Permalänk

@MarcusHuddinge: Ja, eller alltså bättre iaf, men då blir ju allting mindre än det egentligen borde vara.. Det blir liksom så litet att det jag måste anstränga mig för att se typ text osv haha och det har alltså inte något med min syn att göra haha!

Permalänk
Medlem

När det är på 100% blir allt precis som det "borde" vara, varken mer eller mindre, sen hur man uppfattar det beror på vilken upplösning på vilken skärmstorlek.

Visa signatur

Intel Core i7-11700K / Asus ROG Strix Z590-F / Asus 1070 Dual OC / G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8) 3200MHz CL14 / Corsair RM750x / Samsung 980 PRO 1TB / Lian Li PC-O11 Dynamic EVO / custom loop 3x360 / Asus ROG Swift PG278Q / Ducky Shine 5 RGB MX Red / Sennheiser HD660S / FiiO E10K / Audio-Technica AT2020USB+

Permalänk
Medlem
Skrivet av lizalizalizaj:

@MarcusHuddinge: Ja, eller alltså bättre iaf, men då blir ju allting mindre än det egentligen borde vara.. Det blir liksom så litet att det jag måste anstränga mig för att se typ text osv haha och det har alltså inte något med min syn att göra haha!

Mja, det _ska_ vara 100%, men Windows har inbyggt stöd för att köra på andra förstoringar genom vektorgrafik/mer högupplösta assets/ikoner osv. Genom att Microsoft har byggt in det så märks det inte när man förstorar på samma sätt då operativsystemet helt enkelt ersätter den mindre varianten med en större, fast med högre upplösning. På så vis bibehåller man kvalitén fast man får större ikoner och menyer osv osv. Samma visa när det kommer till text.

Men det här fungerar inte riktigt när det kommer till bilder då, som du märkt, man inte kan zooma in på en bild utan att man förlorar upplevd kvalité. Detta i kombination med att hemsidor i ett försök att spara på datamängder bara laddar in det lägsta de kan komma undan med gör att det till skillnad från Windows inbyggda stöd inte finns någon mer högupplöst version att hämta. (Sidenote, det finns ofta en mer högupplöst version att hämta men det är sällan det sker automatiskt)

Resultatet blir som att du har en lågupplöst bild och sedan förstorar den, den blir större men det är samma antal pixlar i grunden. Så din dator gör vad den kan och försöker jämna ut och approximera för att få det att se bra ut, men man kan inte skapa information (i det här fallet pixlar) ur ingenting, så resultatet blir en grumlighet.

Problemet du upplever med att allt blir för litet kan du kanske råda bot på genom att skaffa en dator med en mer lågupplöst skärm, även om detta kan vara lite knepigt att hitta nuförtiden. Alternativet annars är ju att skaffa en skärm som är lite större.

Har själv en ännu mer högupplöst skärm av samma storlek och jag skulle tipsa om att testa 100% ett tag, man vänjer sig ganska snabbt.