Permalänk
Medlem

PoE utomhus, skärmade kablar?

Har nyligen flyttat till hus, och listan är lång med saker att göra. En av sakerna på min lista är att fixa nätverket. Kommer med största sannolikhet bli 100% Ubiquiti-produkter.

När jag började min efterforskning trodde jag att det var en självklarhet att man skulle köra skärmade nätverkskablar, men det tog ju inte lång tid att få reda på att det ska man inte alls. Så UTP is fine! MEN... jag kommer ha 2 PoE enheter (kamera samt AP) utomhus, och då kan man läsa i Ubiquities dokument

Shielded Category 5 (or above) cabling should be used
for all outdoor wired Ethernet connections and should be
grounded through the AC ground of the PoE.

Någon här med erfarenhet? AP:n kommer sitta på den oisolerade vinden, och kameran på fasaden. Stämmer det då att man ska köra skärmade kablar?

Permalänk
Medlem

Det står ju i deras rekommendationer så det skulle jag följa.
Kom även ihåg att köpa kabel för utomhusbruk om den inte skyddas mot solen hela vägen.

Visa signatur

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Permalänk
Medlem

@pipen84:
Om du ska köpa utomhuskabel så kan jag rekommendera: https://www.proshop.se/Naetverkskabel/LAN-Outdoor-UTP-CAT-6-B...

Allt på bilden ingår. Bra pris för det man får köpte ett paket själv.

Visa signatur

.

Permalänk
Hedersmedlem

Finns ingen mening att köra skärmade kablar. Ubiuqiti skriver nog för sina företagskunder där man har annan kontroll på installationen. Risken är ju alltid att din utrustning blir strömförande om det blir stor jordpotentialskillnad mellan enheterna, vilket i sin tur kan störa annat på nätverket.

Ubiquiti har en hel del egna nätverkskablar på löpmeter om du inte redan visste det. Dock är det ju koppar med lite plast runt, så jag skulle nog köra första bästa.

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+

Permalänk
Medlem

Tänk på att du måste använda utomhuskabel, UV-resistent kabel, annars vittrar isoleringen sönder av solljuset, något jag fick lära mig den hårda vägen. Tyvärr har jag bara hittat svart UV-resistent kabel....

Permalänk
Sötast

Jag brukar vara tidig med att varna för potentialskillnad på skärmade kablar mellan byggnader men i ditt fall så låter det kanske inte relevant?

Om jag tolkar dig rätt så kommer du att köra POE switch i byggnad A och därifrån strömförsörja både kamera och accespointen som monteras på byggnad B?

Isåfall finns det ingen potentialskillnad då enheterna aldrig ansluts till elnätet i byggnad B.

Permalänk
Medlem

Oskärmad utomhuskabel kommer funka jättebra. Ett stort plus ifall du får tag i gel-fylld kabel, dom icke-gelfyllda kablarna håller inte lika länge. Är nog svårt att få tag i som privatperson men om du hör med något lokalt nätverksföretag kan dom ha så du får köpa av dom om du bara kör på vanlig utomhuskabel kan du ju vara beredd på att det inte håller för evigt, även om det skulle hålla betydligt längre än vanlig för inomhusbruk.

Permalänk
Medlem

@Allexz: Till och med ännu enklare än så. PoE switchen sitter i byggnad A, det gör även kamera och AP.

Permalänk
Medlem

Fick svar från Ubiquiti, så postar det här om någon undrar detsamma.

Hi Erik thanks for your patience - the recommendation is more in line with outside deployments that are exposed to the elements. If running in attic and not exposed to extremes, you should not have any issues with other cabling. For more help, jump to community.ubnt.com Thanks