SSD samsung evo 850 500GB hänger sig

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2013

SSD samsung evo 850 500GB hänger sig

Hej, jag har haft SSDn i några månader nu och den har börjat bete sig väldigt märkligt.

Det händer att applikationer slutar att svara men man kan röra på musen och skärmen rör sig fortfarande.

När jag sätter på aktivitetshanteraren och efter att den har hängt sig i några minuter kan man se på prestanda att disken har varit 100% aktiv medans disköverföringshastigheten ligger på 0Mb/s.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Mar 2015
Skrivet av shuhia:

Hej, jag har haft SSDn i några månader nu och den har börjat bete sig väldigt märkligt.

Det händer att applikationer slutar att svara men man kan röra på musen och skärmen rör sig fortfarande.

När jag sätter på aktivitetshanteraren och efter att den har hängt sig i några minuter kan man se på prestanda att disken har varit 100% aktiv medans disköverföringshastigheten ligger på 0Mb/s.

Om jag förstår beskrivningen korrekt, så låter det som den kan vara skadad. Ladda ner Samsung Magician och se vad en diagnostik säger.

ASUS ROG STRIX Z370-H GAMING | 8700K @ Stock | NH-D15 [Push/Pull] | 32GB DDR4 2133mhz | GigaByte GTX 1080Ti 11GB
Samsung 960 nvme 500GB | 4TB blandad lagring | Corsair Gaming Sabre RGB | AOC AGON AG271QG 1440p @ 144hz
Windows 10 X64 Enterprise LTSB

Dark Grove Journal

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2013

@Tasticonia: Har kört diagnostics och den säger att hårddisken är i gott skick.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011

Ser du ifall det även ser ut som att disken är full när detta händer? Prova isf att installera nya drivrutiner för disken.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av shuhia:

@Tasticonia: Har kört diagnostics och den säger att hårddisken är i gott skick.

Har varit med om detta kan ske om nätaggregatet har instabil/dålig 5V också, alt om SATA kabeln är dålig.
Om du kan, testa byt sata kabel iaf, om du har en annan liggande.
Har du ibland problem med möss/USB tillbehör som inte fungerar korrekt?

Där finns en S.M.A.R.T. knapp uppe till höger, kan du ta en skärmbild på den rutan som poppar upp med massa koder och rader? Du kan lägga upp den tex på https://postimages.org/ eller http://forumbilder.se/ och länka in här. (bör se ut något som detta:)

På så sätt kan vi se om disken har angett någon info om ev fel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2013

@Paddanx:

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2013
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014

Okej, ser inga fel i överföringen.

Jag ser dock en relativt stor mängd POR recovery. Detta är diskens återställning av meta data efter en osäker (kraschad) nerstängning. Denna kan ske om disken har glappande ström, inte stängs av korrekt när man stänger av datorn, eller dålig 5V lina.

Du kan ju testa byta SATA strömkontakt (inte data) om du har en annan på nätaggregatet nära, och se om det kanske är glapp.

Hur gammal är ditt nätaggregat? Samt vad är det för märke/modell?

Har du en multimeter hemma? (behöver kunna mäta <20V likspänning bara)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2013

XFX core edition 750w ca 5år. Har en multimeter men satakablarnas kontakter är alldeles för små.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av shuhia:

XFX core edition 750w ca 5år. Har en multimeter men satakablarnas kontakter är alldeles för små.

Hmm...
Är lite svårt att hitta exakt info om den, då det verkar finnas lite olika modeller.
Jag tror dock det är ett relativt okej agg, med 5 års garanti... problemet är, det är just 5 år gammalt. Så det kan mao vara att kondensatorer eller annat i den har åldrats till nivån där de inte ge bra spänning.

Du borde väl ha några molex kontakter att mäta på? (Svart vs gul ska vara 12V +-5% och röd ska vara 5V+-5%) Dessa kan man ofta sticka ner multimeter kontakter i relativt enkelt, och du kan skifta svart mellan testerna så du enklare får plats med dem.

Alt kan du mäta på 24-pin kontakten mellan svart och samma färger, men du får då göra det live när kontakten sitter på moderkortet vilket är svårare, men det brukar gå att få ner probes där. Testa gärna både med last och utan på GPU/CPU, då det är variationerna i dessa som kan uppstå när kondensatorer i aggen åldras, och det är detta som kan krascha andra komponenter som inte själv transformerar.

Det borde dock vara en 12V huvud designat agg, dvs den gör primärt 12V DC, sen tar den det och omvandlar vidare till 5V och 3.3V. Så du kan ha fungerande 12V, men kass 5V (om 5V delen är defekt), men om 12V delen är dålig, kommer båda vara dåliga.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2013

@Paddanx: Får ut rätt spänning på alla molex kontakter.

Antingen så är det moderkortet eller ssdn.

Minns att jag allt det här började hända när jag aktiverade hotplugg.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2013

@Paddanx: Märkte att något konstigt hade hänt med mina filer.

Text har börjat försvinna och när jag öppnar steam så finns det inte en enda rad av text.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2013

Det visade sig vara moderkortet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kryptan/Lund
Registrerad
Nov 2004

@shuhia: Förklara.

CPU: I7 2600k @ 4.4ghz med Noctua NH-D14 @2 cf-v12hp hydro dynamic. GPU: GTX 1070 med Accelero Xtreme III @skitsnabbt. MODERKORT: Gigabyte GA-Z77X-UD3H. RAM: 16GB DDR3 PC19200/2400MHz@2133MHz. HÅRDDISK: Samsung 850 EVO 250GB SSD, Intel SSD 320 Series 160GB , 4 Mekaniska. MONITOR:1 Samsung S27A950D 3D" MONITOR:2 Samsung 2693HM 25,5" MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av shuhia:

Det visade sig vara moderkortet.

Skrivet av SCORPIUS:

Japp, nu är vi nyfikna !
Gammalt P67 moderkort som inte bytts till B3 version ?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jan 2013

Bytte från: Gigabyte 970A-DS3P till ASRock H81 Pro BTC.

Sen dess har jag inte haft några problem med ssdn.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av shuhia:

Bytte från: Gigabyte 970A-DS3P till ASRock H81 Pro BTC.

Sen dess har jag inte haft några problem med ssdn.

Kul att du hitta felet iaf.

Lite ovanligt att det är moderkort, men det är klart, när de åldras kan alla möjliga saker gå sönder.