För oss som älskar att grilla kött!!!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåneland
Registrerad
Aug 2005

För oss som älskar att grilla kött!!!

Hej alla grillsugna.
Jag älskar att grilla och då främst kött i alla dess olika sorter. Tänkte det kunde va kul att höra med er på detta forum vad ni tycker om och kanske dela lite tips på bra grilloljor och liknande.
Jag själv grillar med en kolgrill av märket Grillstar " Rostfri " som jag har ägt i 15år. " Rektangulär "
Jag har testat att grilla med gasolgrill , men jag tyckte inte att det blev samma känsla även om köttet smaka väldigt gott. Oftast blir det färdigköpt grillolja då frugan och barnen tycker om det
Men ibland blandar jag själv ihop nått som jag lägger mitt kött i , senast testa jag ett Japanskt recept som va riktigt gott. Dock har jag slarvat bort lappen med receptet.
Jag äter allt i köttväg , men en saftig karré och en kall öl är väl det jag uppskattar mest och till det föredrar jag en kryddig potatissallad.
Frugan och barnen äter mest grillad kyckling och fläskytterfilé men personligen tycker jag att det blir lite för torrt.
Så dela gärna med er av recept , grillar , kött och allt inom grillningens värld.
Mvh / Mangee

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2006

Karré är helt klart det bästa som går att grilla enligt mig. Helst tillsammans med klyftpotatis, vitlökssmör och en god bearnaise.

Brukar oftast köra en färdig BBQ-rub strax innan jag lägger på köttet.

i5 3570k @ 4,4 // Hyper 212 EVO // Zotac 980ti Amp Edition // 16GB HyperX DDR3 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2014

Kör mest benfri karré eller kyckling innerfilé på grillen, som är en liten koleldad klotgrill.

Startar kolen med skorsten, enormt bra tillbehör!

Marinaden brukar i 95% av fallen vara Kaj P allround, marinerade i minst ett dygn innan (även fast vissa vill göra gällande att det inte gör nån skillnad efter 2 h).

Egengjord bea på egengrillat kött med ett liten hög sallad till, gudagott! Våga skippa potatistillbehör!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falkenberg
Registrerad
Mar 2013

Helgrillad karre med en god rub grillad i låg temperatur till runt 70grader, serverat med ugnsrostad färskpotatis och en tsatsiki och barbeque-sås, fisatan va gott det skulle vara.
Annars är kycklingspett riktigt gott, att grilla matrierat med sweetchili-sås och ris till.

Längtar tills jag får villa och stor grill.

Hette något annat förut, men kom fram till att det är dumt att ha samma namn på 78 miljoner sidor...
citera, svara osv. osv...
hot tip - ctrl + shift T öppnar senast stängda flik i vissa webbläsare

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2010

Brukar köra benfria karrér i en Caj P Marinad & Grillolja ALLROUND i vakummarinator i minst 15 minuter, sen grilla 4 minuter på varje sida på högsta värme i en gasolgrill med stängt lock. Sen servera med ugnsbakad potatis och City Gross chilibearnaise. Riktigt gott blir det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2008

Har upptäckt att fläskytterfilé är bland det godaste att grilla faktiskt, visst en redigt god entrecote eller liknande är aldrig fel. Men har mer och mer emigrerat över till fläsk, kör en fräsch sallad och antingen tunna pommes till, alternativt potatisgratäng

☢ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 1TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
🎥 Intel 2500k • Asus P8P67 Pro • AMD Radeon HD5850 • be quiet! Pure Power L8 530w • Samsung EVO 850 120GB • 1 + 3TB
📞 HTC U11+
🎧 Cowon Plenue J • Audio Technica ATH-M50X

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Testat att "marinera" i en vacuumförpackning ?
Nästan allt fungerar då, Vitlöksklyftor, grenar av favoritkryddan, hackad chili, äppelklyftor etc.
Marinad i kvadrat kan man säga.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008

Mina bästa tips: Aldrig kylskåpskalla råvaror på grillen. Eller i stekpannan för den delen heller. Karré eller entrecote tycker jag funkar bäst. Föredrar kolgrillning framför El/gasol. Marinera i Coca Cola, torka av med papper och sen en torr Smokey Rub.

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: MSI Gaming M7, GPU: Asus 1080 Ti
CPU: Intel i7 6700@4.5Ghz, Ram: 2x8GB Corsair DDR4
Chassi: Fraktal design R5, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: Samsung 850, 500GB, Disk 2: Crucial mx, 500GB,PSU: EVGA G2 750w

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Narnia
Registrerad
Nov 2004
Skrivet av Bruce Wayne:

Har upptäckt att fläskytterfilé är bland det godaste att grilla faktiskt, visst en redigt god entrecote eller liknande är aldrig fel. Men har mer och mer emigrerat över till fläsk, kör en fräsch sallad och antingen tunna pommes till, alternativt potatisgratäng

Snälla, skippa det där skällsordet "fläskytterfile" för det finns inte

För de som envisas http://www.svensktkott.se/om-kott/stall-en-fraga/faq-laga-mat... , det är bara en vanlig jädra kotlettrad så som det hette förr i tiden (uppvuxen med självslaktade grisar/kor och avskyr det där^^)

Men, håller med, det är gott som tusan oavsett med en fin bit fläskkött

fanns inte plats för alla mina leksaker här:(

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Luleå
Registrerad
Mar 2004

Skorsten/sedjel är favoritverktyget vid grilning, en varm och jämn glöd av briketter är grunden till allt.

Kör ett Weber klot och kör för det mest indirekt värme, dvs kol på sidorna och köttet i mitten med lock på och stektermometer. 1-2 vändningar på en fläskytterfilé så är det fixed

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Aug 2012

Korv med bröd och heinz ketchup på.

Annars kotlettrad med torr rubbing.
Klyftpotatis och persiljesmör är gott.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tranås
Registrerad
Dec 2009

Jag bryr mig inte så mycket om vad jag lägger på grillen utan mer om grillen i sig.
Just nu håller jag på att övertala mig själv att jag verkligen behöver en Big Green Egg.
https://bagarenochkocken.se/grillar/big-green-egg/big-green-e...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2008
Skrivet av godspeed:

Snälla, skippa det där skällsordet "fläskytterfile" för det finns inte

För de som envisas http://www.svensktkott.se/om-kott/stall-en-fraga/faq-laga-mat... , det är bara en vanlig jädra kotlettrad så som det hette förr i tiden (uppvuxen med självslaktade grisar/kor och avskyr det där^^)

Men, håller med, det är gott som tusan oavsett med en fin bit fläskkött

Haha!
Jag går bara på vad som står på förpackningen
Skyller på det, men jag håller med dig...är lite fulskrivet men orkade inte gå in så detaljerat som du gjorde

Skickades från m.sweclockers.com

☢ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 1TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
🎥 Intel 2500k • Asus P8P67 Pro • AMD Radeon HD5850 • be quiet! Pure Power L8 530w • Samsung EVO 850 120GB • 1 + 3TB
📞 HTC U11+
🎧 Cowon Plenue J • Audio Technica ATH-M50X

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Romelanda
Registrerad
Nov 2009

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Aug 2007

Det mesta kan hamna på grillen, bara man har lite grillöl. Dock är en favorit att hälsa på bror som har en Smoker Grill, indirekt grillning. Svårt att slå det i mitt tycke.

Chassi: Fractal Design S / Systemdisk Samsung 850 PRO SSD: Corsair Force GT 2x120GB (RAID0) / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: i7 4790K @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: Gigabyte 1070 ROCK 8GB / PSU: Corsair RM1000i / MB: ASUS z97-A / RAM: HyperX Fury 4x8GB 1866 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G703 / TB: Logitech G710 / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-5, Blue Yeti , Philips Fidelio X2, Skärm: Acer Predator 27", Acer Predator 1440p 27", Acer XF240H

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av Nautilus011:

Mina bästa tips: Aldrig kylskåpskalla råvaror på grillen. Eller i stekpannan för den delen heller.

Detta har även jag förespråkat. Och förespråkar fortfarande i grund och botten men kommer testa raka motsatsen någon gång. Johan Jureskog hävdade på Instagram nyligen att som hemmagrillare kunde man faktiskt testa att köra nötkött kylskåpskallt på riktigt hett galler. Vitsen skulle vara att du kan få en ordentligt tillagad yta innan innertemperaturern passerat medium rare. Hemmagrillar når inte de riktigt höga temperaturer som restauranggrillar når och då kan en kallare kärntemp på köttet motverka överstekt kött.

Resonemanget tycks funka i teorin och jag är villig att testa.

Annars är helgrillad entrecote mycket gott, detta recept är otroligt enkelt men det blir riktigt gott. Brukar sikta på 55 grader i kärnan.

En annan köttbit jag vill slå ett slag för är njurtapp. Grillas snabbt till rare eller medium rar och låt det vila. Fantastiskt fin och kraftfull köttsmak.

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | PowerColor HD6850 SCS3 | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 510 SSD 120GB | Seagate Barracuda Green 2 TB] HTPC: [Streacom FC8 EVO | i3 4340 | Gigabyte GA-H87N-WIFI | Streacom Nano150 | Kingston HyperX Blu 2x4 GB | 120 GB SSD] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung Galaxy S8+]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Narnia
Registrerad
Nov 2004
Skrivet av Bruce Wayne:

Haha!
Jag går bara på vad som står på förpackningen
Skyller på det, men jag håller med dig...är lite fulskrivet men orkade inte gå in så detaljerat som du gjorde

Skickades från m.sweclockers.com

Hehe, det var inte direkt riktat mot dig utan mer för att sprida lite "kunskap" som lätt förloras hos andra när de inte vet vad det är de köper:)

För övrigt, att slänga sidfläsk på grillen, jösses vad gott, vi köpte en påse med chilimarinerad sådan på test förra sommaren och slutade med att vi satt o mumsade på det till o med morgonen efter kallt

fanns inte plats för alla mina leksaker här:(

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tystberga
Registrerad
Jul 2001

Personligen gillar jag också att äta grillad mat men drar min gräns vi karré och entrecote. Förstår helt enkelt inte förkärleken till framförallt karrén. För mig växer det bara i munnen vilken karré jag än smakat.
Själv grillar jag mycket kyckling som frugan marinerar. Riktigt gott dagen efter som kallskuret också.
Annars är alltid fläskfilé men framförallt oxfilé min favorit.

GAMLA KLENODER 486 DX266@80| P54CP75@90| P54C 150@188| P55C166@233| P2 Celeron 433@520| Dual celeron 366@550|Dual P3 Coppermine 650@880|Athlon 1700+@3200+|Athlon 3200+@4000+|Core2duo 8400@4,2| I7 860@3,8|CD2 7400@3,0|I3 2120|I7 2600k@4,7
AKTIVA SYSTEM4790K@4,85|HTPC I5 4670K@STOCK |Lenovo X1 Thinkpad|KID1 I7 860@STOCK |KID2 2500k@stock

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2008
Skrivet av godspeed:

Hehe, det var inte direkt riktat mot dig utan mer för att sprida lite "kunskap" som lätt förloras hos andra när de inte vet vad det är de köper:)

För övrigt, att slänga sidfläsk på grillen, jösses vad gott, vi köpte en påse med chilimarinerad sådan på test förra sommaren och slutade med att vi satt o mumsade på det till o med morgonen efter kallt

Nej jag förstod det
Håller med om att slänga på lite sidfläsk, blir otroligt gott.
Däremot är en personlig läxa jag lärt mig genom åren att inte använda marinad, körde nästan uteslutande med det förr i tiden, men blir ofta för himla kladdigt och stökigt till att börja med, sen tycker jag det blir godare och enklare att applicera smak på köttet när det är klart.

Detta är ju högst personligt dock, finns mycket kött som blir jättegott av marinad, men för min del får det räcka

Skickades från m.sweclockers.com

☢ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 1TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
🎥 Intel 2500k • Asus P8P67 Pro • AMD Radeon HD5850 • be quiet! Pure Power L8 530w • Samsung EVO 850 120GB • 1 + 3TB
📞 HTC U11+
🎧 Cowon Plenue J • Audio Technica ATH-M50X

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalix
Registrerad
Nov 2005

Blir kycklingen torr är det ju någon som behöver öva på att grilla bättre

Grillar dock nästan uteslutande kött och fisk så blir inga oljor eller rubs för min del. Lämnar sånt till fläsk och kyckling.

Liksom drar man igång grillen osv orkar man ju inte förstöra tillfället med att slänga på en karré på den. Sure som tonåring där färdigmarinerad karré och köpes bea är lördagsdrömmen för många men som vuxen? :7

Hellre en god köttbit från en lokal bonde eller göra egen burgare (alternativt en bit färsk lax).

Men svartvinbärssaft, chili, salt, vitlök, peppar är en fin marinad för fläsk.

i5 2500K: 4.4GHz||16GB 1600MHz||ASUS P8Z77-V PRO||Phanteks PH-TC14PE
MSI GTX 980 Gaming||Corsair Force 2 80GB|| Fractal Design Newton r2 650W M
Asus xonar essence STX|| Antec p280
Dell u2711, Sennheiser hd650, Logitech g502, fUnc f30r, KeyTronic kt2001 Ergoforce.
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2008

BTW, nån här inne som provat the famous beer can chicken?

☢ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 1TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
🎥 Intel 2500k • Asus P8P67 Pro • AMD Radeon HD5850 • be quiet! Pure Power L8 530w • Samsung EVO 850 120GB • 1 + 3TB
📞 HTC U11+
🎧 Cowon Plenue J • Audio Technica ATH-M50X

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Romelanda
Registrerad
Nov 2009
Skrivet av Peterboxy:

Jag bryr mig inte så mycket om vad jag lägger på grillen utan mer om grillen i sig.
Just nu håller jag på att övertala mig själv att jag verkligen behöver en Big Green Egg.
https://bagarenochkocken.se/grillar/big-green-egg/big-green-e...

Givetvis!
Jag är mer inne på Primo 400XL dock.
Ska bara ha råd

Skrivet av [SH]:

Vitsen skulle vara att du kan få en ordentligt tillagad yta innan innertemperaturern passerat medium rare. Hemmagrillar når inte de riktigt höga temperaturer som restauranggrillar når och då kan en kallare kärntemp på köttet motverka överstekt kött.

T o m sett tips på att frysa dem.

Inte testat dock.

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Romelanda
Registrerad
Nov 2009
Skrivet av Bruce Wayne:

BTW, nån här inne som provat the famous beer can chicken?

Inte testat, men folk jag känner rekommenderar spatchcock (klippa bort ryggraden och platta till fågeln för jämnare tillagning) istället vilket jag har testat och det blev bästa kycklingen jag ätit.

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jun 2008

@[SH]: Intressant, kan faktiskt också köpa resonemanget att om köttbiten är kall så hinner inte kärntempen bli så hög så man får nötköttet lättare rare-mediumrare men med en krispig yta.

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: MSI Gaming M7, GPU: Asus 1080 Ti
CPU: Intel i7 6700@4.5Ghz, Ram: 2x8GB Corsair DDR4
Chassi: Fraktal design R5, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: Samsung 850, 500GB, Disk 2: Crucial mx, 500GB,PSU: EVGA G2 750w

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlshamn
Registrerad
Aug 2008

Kamben är bäst! Efter grillning penslar man på honungglaze och serverar!

Gaming-PC > Intel 4770K > Asus Maximus VI Hero > EVGA 1080 FTW > 2x Samsung EVO 500gb
HTPC: > AMD Phenom II 965 > AMD HD6950 > Kingstone V300 240gb
Playstation 4 Network > TaunyTiger - Främst NHL 18
Garaget.org

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2008

Rekommenderar varmt att leta upp köttdetaljen som heter "flapsteak". Det är en bit av nöt som blir så sjukt bra på grillen! Behövs ej mer än salt och peppar.

ASUS ROG STRIX Z270H GAMING, i7 7700K, MSI GTX 1080 Ti 11 GB Gaming, Corsair HX 850W, Corsair 16GB, Samsung 850 500 GB, Samsung 830 256GB, WD Black 1TB, BenQ XL2420T

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåneland
Registrerad
Aug 2005

Härligt att se så många svar
Har fått tag i duvbröst av en jägare så det ska jag prova i helgen. Fick tips av han att man ska rulla in dom i bacon för annars kan dom lätt bli torra. Bacon bacon bacon detta fantastiska tilltugg , man blir sugen på en kall bara man hör ordet bacon
Big Green Egg såg riktigt häftig ut , men efter denna sommar ska jag göra en egen grill av ett oljefat.
Kul att så många kommer med olika kött tips
Mvh / Mangee

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
stockholm
Registrerad
Jun 2011
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåneland
Registrerad
Aug 2005

Hahahaha en klassiker

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Aug 2007

En väldigt positiv grej med en "Smoker" är att det blir lite mer som en grej man samlas runt, inte som med vanliga grillar där det snart är klart. En smoker kan ta flera timmar och det blir flera goa samtal mellan folk på gräsmattan.

Chassi: Fractal Design S / Systemdisk Samsung 850 PRO SSD: Corsair Force GT 2x120GB (RAID0) / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: i7 4790K @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: Gigabyte 1070 ROCK 8GB / PSU: Corsair RM1000i / MB: ASUS z97-A / RAM: HyperX Fury 4x8GB 1866 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G703 / TB: Logitech G710 / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-5, Blue Yeti , Philips Fidelio X2, Skärm: Acer Predator 27", Acer Predator 1440p 27", Acer XF240H