Grillclockers - För oss som älskar att grilla kött!

Permalänk
Medlem
Skrivet av smygolf:

Inget ont om Kamodo för dom är Ytterst effektiva !

Annars är det inte röken det handlar om utan temp vs fett/vävnader
Allt ska få smälta i sitt eget tempo, sveper man in biten vid stall så kan man även avsluta i ugnen inne
Men ytan man får av att köra vidare på grillen är oslagbar och jag sveper 10-15° under måltemp

Normalt kör jag långkok minst 3ggr per månad men vedeldat så jag har inte "kol problemet"

Du kommer få den ytan av att dra upp till 150 grader med och allt kommer smälta i lagom tempo.
Tittar du på amerikanska BBQ-sidor ser du att de i regel rekommenderar 130-150 snarare än de 100-120 folk fått för sig här.

Man får såklart göra som man vill

Inlägget jag svarade på handlade dock om ekonomin för kol/briketter, inte hur länge man ska röka för bästa resultat

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Du kommer få den ytan av att dra upp till 150 grader med och allt kommer smälta i lagom tempo.
Tittar du på amerikanska BBQ-sidor ser du att de i regel rekommenderar 130-150 snarare än de 100-120 folk fått för sig här.

Man får såklart göra som man vill

Inlägget jag svarade på handlade dock om ekonomin för kol/briketter, inte hur länge man ska röka för bästa resultat

Det är just det det inte gör spec på Karré/högrev som ganska mycket hinnor förutom fettet
Och Amerikanarna har rejäla grillar vilket tar emot/sprider värme långt bättre än dom flesta man kan få tag på i Svea rike
Går jag över 140° blir det oftast åt det torrare hållet, efter stall när det stiger igen då är det oftast inga probs att öka 10°

Och som klargörande, jag mäter uteslutande temp precis vid köttet, ingen locksittandes prob som är 20cm över maten
Och att använda egen kol, tillverkar man samtidigt som man grillar tar maten ett par steg närmare vedeldat
Ett mindre uppsågat fat med passande galler i botten - ved - Klart

Visa signatur

Är det här man ska skriva upp vilken dator man använder?
Ballongmoddat hopkok som kyls med vatten och kopplat till ett gäng skärmar med en massa pixlar.
Duger det??

Permalänk
Medlem
Skrivet av smygolf:

Det är just det det inte gör spec på Karré/högrev som ganska mycket hinnor förutom fettet
Och Amerikanarna har rejäla grillar vilket tar emot/sprider värme långt bättre än dom flesta man kan få tag på i Svea rike
Går jag över 140° blir det oftast åt det torrare hållet, efter stall när det stiger igen då är det oftast inga probs att öka 10°

Och som klargörande, jag mäter uteslutande temp precis vid köttet, ingen locksittandes prob som är 20cm över maten
Och att använda egen kol, tillverkar man samtidigt som man grillar tar maten ett par steg närmare vedeldat
Ett mindre uppsågat fat med passande galler i botten - ved - Klart

Då har vi helt klart olika erfarenheter.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Utan att tittat på de specifika modellerna så brukar siffrorna betyda om det är sidobrännare och/eller extra brännare under gallret.
Den största skillnaden på en weber för 4-6k och en för 10k+ är grillytan.
Jag hade undvikit de minsta modellerna med bara en brännare, finns ingen plats för indirekt yta.

Okej det låter ju bra.
Grillytan räcker nog för mig på dom med två eller tre brännare.

Permalänk
Medlem

För dom som känner att en Gasol är bra komplement så säljer iaf Ica Maxi i mellersta Skåne ut sina Weber Genesis som utgår och ersätts av en ny modell.

7999 för 310 kändes ok.

Permalänk
Medlem

Vad är era tankar och erfarenheter om det här med tunn blå rök?

Jag upplever mest att det inte alls fungerar och/eller är väldigt temperaturberoende. ~100c så är det lättare att få till, men det känns inte som att hela chunken antänder heller, så efter flera timmar kan den smutsiga röken "blossa upp" igen. Och kör man högre, ~120c så riskerar chunken att brinna upp om man väntar för länge.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

Vad är era tankar och erfarenheter om det här med tunn blå rök?

Jag upplever mest att det inte alls fungerar och/eller är väldigt temperaturberoende. ~100c så är det lättare att få till, men det känns inte som att hela chunken antänder heller, så efter flera timmar kan den smutsiga röken "blossa upp" igen. Och kör man högre, ~120c så riskerar chunken att brinna upp om man väntar för länge.

"Smutsig" rök borde tyda mer på att chunksen inte är torra än temperaturen.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

"Smutsig" rök borde tyda mer på att chunksen inte är torra än temperaturen.

Enligt den här killen är det mycket mer än så:

Förövrigt är chunksen absolut torra.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

Att det lätt blir smutsig rök i en Kamado är ganska logiskt
Hela paketet är en kolmila och det kommer aldrig brinna med öppen låga
Tipsen i klippet ovan är ganska bra, vill lägga till att typ träslag påverkar också Väldigt mycket
Ek är en klassiker inom bbq men den är också svårtänd o då kan det börja bolma rök
Bok är ganska lik Ek

Visa signatur

Är det här man ska skriva upp vilken dator man använder?
Ballongmoddat hopkok som kyls med vatten och kopplat till ett gäng skärmar med en massa pixlar.
Duger det??

Permalänk
Medlem
Skrivet av smygolf:

Att det lätt blir smutsig rök i en Kamado är ganska logiskt
Hela paketet är en kolmila och det kommer aldrig brinna med öppen låga
Tipsen i klippet ovan är ganska bra, vill lägga till att typ träslag påverkar också Väldigt mycket
Ek är en klassiker inom bbq men den är också svårtänd o då kan det börja bolma rök
Bok är ganska lik Ek

Jag gillar ju ibland att köra rätt låg temp i kamadon för att röka saltat kött som inte ska serveras varmt och det är främst där det blir problematiskt med att chunks inte tänder helt.

Gjorde ett par bitar hjort igår med hickory och whiskey-tunna (ek) som blev fantastiskt gott. Dessvärre borde innertempen varit högre, så större delen av köttet blev inte som tänkt. Ska försöka rädda det i ugnen, men vi får se hur det går.

Idag tänkte jag köra ett nötytterlår i stekpanna på grillen med grönsaker och nötbuljong. Blir lite högre temp på det, ~130C kanske. Ska också bli spännande.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

Jag gillar ju ibland att köra rätt låg temp i kamadon för att röka saltat kött som inte ska serveras varmt och det är främst där det blir problematiskt med att chunks inte tänder helt.

Gjorde ett par bitar hjort igår med hickory och whiskey-tunna (ek) som blev fantastiskt gott. Dessvärre borde innertempen varit högre, så större delen av köttet blev inte som tänkt. Ska försöka rädda det i ugnen, men vi får se hur det går.

Idag tänkte jag köra ett nötytterlår i stekpanna på grillen med grönsaker och nötbuljong. Blir lite högre temp på det, ~130C kanske. Ska också bli spännande.

Låter synnerligen smaskigt )
Du kanske ska se efter något som inte håller värme så bra för rökning av det saltade köttet

Visa signatur

Är det här man ska skriva upp vilken dator man använder?
Ballongmoddat hopkok som kyls med vatten och kopplat till ett gäng skärmar med en massa pixlar.
Duger det??

Permalänk
Skrivet av Json_81:

Köp en kamado om du ska köra så, du kommer räkna hem den rätt fort.
Fundera också på om du verkligen behöver köra 16+ timmar, det är lite gimmick i att köra så länge som möjligt, men tillför oftast inget i praktiken. I regel räcker 6-8 timmar gott.

Göra eget kol står på min att göra lista med, men man ska ju ha tid

Kamadon e fin, lite dyr bara + att jag måste bygga om lite i uteköket om den ska få plats. Jag har kört divierse offsets och vedeldat också förut, men tycker det är mer meck än med WSM:en och resultatet är oftast ojämnare också.

Det jag gillar med WSM:en är ju att den är sjukt stabil. Får samma resultat varje gång med rätt mängd briketter/kol och justering på spjälen osv. Dessutom sväljer den sjuka mängder mat när det är lite större tillställningar.

Mina 16+ timmar är oftast kareé som får gå över natten på runt 100 hela tiden.

Jag har inge emot små kolbitar heller, allt har sin nytta, t.ex. när vi wokar, behövs bara sjukt hög temp en kort stund, sen är maten klar, då behövs inga stora kolbitar.

Jag försöker ju laga hela måltiden på grillen oftast går ju båda klotgrillarna samtidigt, ena med rotesseri å lite grönsaker, andra med någon gratäng eller liknande osv.

Men briketter/kol för runt 10-15kr /kg har jag än så länge haft bra resultat med. Webers briketter ä ju oslagbara generellt, men de blir ju dyrare å dyrare för varje dag som går nu.

Visa signatur

PG279Q - EVGA GTX 1080 Ti FTW3 ELITE GAMING WHITE SLI - 2600K - 16GB HyperX - 265GB HyperX - Formula IV E-Z - Seasonic X-1050

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rincewind:

Kamadon e fin, lite dyr bara + att jag måste bygga om lite i uteköket om den ska få plats.

Dyr i inköp, billig i drift.
Jag har Rösles motsvarighet till WSM, min kamado drar kanske en tredjedel vid samma temperatur.
Ungefär samma galleryta med två våningar, men man har förstås inte samma höjd så fördel plåtburkarna om man ska köra mycket hela skinkor, bog, etc

https://www.bauhaus.se/grillbriketter-rosle-nature-premium-br...

Har du testat dem? De var likvärdiga webers förr iaf.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Dagens (sena) lunch. Icas St Louis cut pork ribs, som de tagit fram i samarbete med Holy Smoke BBQ. Körde med följande rub innan de landade på pelletsgrillen. Gick 3-4h på Traegern i 105 grader, sedan på 120 grader i drygt 2h och sista timmen på 135 grader. Sprayade med äppeljuice och äppelcidervinäger var 30 min första timmarna och sedan glaze ett par gånger sista timmen.
Det var riktigt gott!

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk

Måste tipsa om detta. Koreansk steak sallad som vi gjorde härförleden var riktigt fräscht och en trevlig avstickare från de traditionella svenska grillsmakerna.

https://www.koket.se/koreansk-sallad-med-grillad-entrecote

Permalänk
Medlem

Vad är era bästa styckdetaljer att röka low ’n slow? Vart brukar ni hitta bra bringa att röka?

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

Vad är era bästa styckdetaljer att röka low ’n slow? Vart brukar ni hitta bra bringa att röka?

Det mesta som går att köra i större bitar får gå på lägre temp.
Bringa, Karré, Rostbiff osv
Har börjat med olika form av kallrökning med innan jag drar på värmen.

En direkt höjdare att kallröka är burgare, 1-2h kallrökning sedan low and slow upp till 50° sedan bryner jag dom.

Bringa beställer jag hos lokala slaktaren så kan man designa biten efter eget tycke.

Visa signatur

Är det här man ska skriva upp vilken dator man använder?
Ballongmoddat hopkok som kyls med vatten och kopplat till ett gäng skärmar med en massa pixlar.
Duger det??

Permalänk
Medlem
Skrivet av scienta:

Vad är era bästa styckdetaljer att röka low ’n slow? Vart brukar ni hitta bra bringa att röka?

Shortribs, alltså nötrevben.

För bringa, hör med charken i närliggande butiker om de kan ta hem, eller ännu bättre om du har någon form av saluhall i närheten.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Shortribs, alltså nötrevben.

För bringa, hör med charken i närliggande butiker om de kan ta hem, eller ännu bättre om du har någon form av saluhall i närheten.

Bra tips, ska kolla hos charken!

Jag har kört lite av varje, högrev är väl något som varit hyfsat bra. Revben är ju riktigt fint såklart!

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

En T-bena från Sashi skall sitta gott i magen.

Visa signatur

System: i5 10600K, Asus Z490-F, Corsair Vengeance 16GB 3200MHz, SSD 256GB Samsung 830 & 1TB 860 EVO, ASUS TUF 3080, Noctua NH-U14S, Corsair RM850Xv2, Fractal Design Meshify C, LG 34GK950F.

Permalänk
Medlem

Vad säger medlemmar här om pelletsgrillar?
T.ex Weber SmokeFire ex4?

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

Vad säger medlemmar här om pelletsgrillar?
T.ex Weber SmokeFire ex4?

Kör med en Traeger Timberline 850 som komplement till min gasolgrill sedan knappt ett år tillbaka. Otroligt nöjd!
Kör mycket olika grejer på grillen, min gasolgrill får mest leverera yta, snygga ränder och smashburgare.
Exempelvis, körde plums som jag rubbade och lät gå på Traegern till 60 grader och sedan fick biten en frasig yta på gasolgrillen och nådde sluttemperaturen.

Undrar du något specifikt?

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SH]:

Kör med en Traeger Timberline 850 som komplement till min gasolgrill sedan knappt ett år tillbaka. Otroligt nöjd!
Kör mycket olika grejer på grillen, min gasolgrill får mest leverera yta, snygga ränder och smashburgare.
Exempelvis, körde plums som jag rubbade och lät gå på Traegern till 60 grader och sedan fick biten en frasig yta på gasolgrillen och nådde sluttemperaturen.

Undrar du något specifikt?

Mera allmänt.
Är i tankarna att bygga en uteplats för grill/outdoor kitchen.

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

Mera allmänt.
Är i tankarna att bygga en uteplats för grill/outdoor kitchen.

Ok, en pelletsgrill kan iaf varmt rekommenderas.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

Vad säger medlemmar här om pelletsgrillar?
T.ex Weber SmokeFire ex4?

Min egen uppfattning är att kvalisorten på pellets har störtdykt dom senaste 3 åren
Pellets grillar är överlag helt ok och tar man enkelheten med i beaktning så är det en Perfekt lösning
Nu vet jag inte mycket om smoke fire men Treager har ofta ett läge för extra rök på lägre temp
Mer är att man ska vara medveten om att dom med tiden kan behöva lite mekanisk kärlek
Och lägg inte maten över eldkärlet utan ute på sidorna

Visa signatur

Är det här man ska skriva upp vilken dator man använder?
Ballongmoddat hopkok som kyls med vatten och kopplat till ett gäng skärmar med en massa pixlar.
Duger det??

Permalänk
Medlem
Skrivet av smygolf:

Min egen uppfattning är att kvalisorten på pellets har störtdykt dom senaste 3 åren
Pellets grillar är överlag helt ok och tar man enkelheten med i beaktning så är det en Perfekt lösning
Nu vet jag inte mycket om smoke fire men Treager har ofta ett läge för extra rök på lägre temp
Mer är att man ska vara medveten om att dom med tiden kan behöva lite mekanisk kärlek
Och lägg inte maten över eldkärlet utan ute på sidorna

Vad använder du för pellets?
Problemet i pelletsindustrin är ju att det har varit brist en längre tid.

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

Vad använder du för pellets?
Problemet i pelletsindustrin är ju att det har varit brist en längre tid.

Traeger, Weber och lite andra blandade märken
För 3-4 år sedan såg Traegers påsar annorlunda ut o även pelletsen hade en annan storlek o uppbyggnad
Sen kom det påsar med annat utseende, pelletsen var mindre o direkt mjöliga
Det var då jag testade andra märken men det var same same

Dom få gånger jag kör med Traegern idag så blandar jag ut pelletsen med mindre flis/grov spån av en, äpple eller ek
Då blir det riktigt bra för low and slow

Visa signatur

Är det här man ska skriva upp vilken dator man använder?
Ballongmoddat hopkok som kyls med vatten och kopplat till ett gäng skärmar med en massa pixlar.
Duger det??