static pressure fläkt vid insug/HDD - bäst eller fluga/myt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2010

static pressure fläkt vid insug/HDD - bäst eller fluga/myt?

Generellt har det ju hetat att "static pressure-fläktar" används till cpu-kylare med mycket trånga utrymmen mellan flänsarna medan "airflow-fläktar" används till chassi. Men allt oftare ser jag förespråkare av att sätta static pressure-fläktar även vid insugsplatser framför HDD-vaggor då det kan vara lite trångt där.

Har någon sett tester på om det verkligen spelar roll? Eller är skillnaderna i uppnådd temperaturminskning på HDD:arna så försvinnande liten att det egentligen inte spelar någon roll i verkligheten bortom teorin?

(Airflow tenderar ju att vara lite tystare...)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
\\Localhost
Registrerad
Mar 2006

sålänge fläktarna flyttar samma mängd luft så kommer det inte göra nån skillnad oavsett fläkt.

Asus Z97-A, I7 4790K @4.8GHz 1.29V, 24Gb ram, 2x GIGABYTE GTX 970 WindForce 3X OC @ 1511Mhz/7246Mhz.
[Lista] De bästa gratisprogrammen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborgsområdet
Registrerad
Okt 2003

@guermantes:
Problemet är ju att "Static Pressure" mäts när det inte finns något luftflöde (alltså i ett statiskt läge), medans luftflöde mäts när fläkten är helt friblåsande utan någon som helst begränsning. Detta gör att inget av värdena egentligen inte ger någon som helst indikation om hur bra fläkten presterar i något reell applikation, då kurvan mellan dessa två punkter inte är linjär. Det vill säga att bara för att en fläkt har bättre tryck och flödesvärden än en annan betyder inte att den är bättre när man använder den i verkligheten.
Se mer här: https://martinsliquidlab.wordpress.com/2013/02/18/why-static-...

Dock så föredrar jag fläktar som är dimensionerade för högre statiskt tryck då de bör kunna trycka igenom mer luft i ett chassi då ett chassi inte är friblåsande utan det är ju ett flödesdämpande system. Vilket gör att du bör kunna köra dem med ett lägre varvtal för att uppnå samma luftflöde än en som är mer optimerad för luftflöde istället.

Skrivet av Rouge of Darkness:

sålänge fläktarna flyttar samma mängd luft så kommer det inte göra nån skillnad oavsett fläkt.

Jo det är sant, men tyvärr kan man inte gå efter värdet som tillverkarna ger, då de gäller friblåsande och inte i ett chassi.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Mar 2017

Kör som @Ioefet också fläkt dimensionerad för statiskt tryck. Som ensam chassifläkt(utblås) presterar Fractal Design HP-14 bättre än HF-14, trots på pappret lägre luftflöde. Ligger i load konsekvent 3-4 grader lägre i temperatur oavsett ambient. Faktum är att HF-14 är likvärdig med medföljande GP-14 i mitt Core 500 chassi. Utan dammfilter och annat som utgör motstånd för luftflöde kanske resultatet hade varit det omvända.