EdgeRouter X - hjälp med sista pusselbiten

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

EdgeRouter X - hjälp med sista pusselbiten

Hej!

Jag har försökt att illustrera mitt problem med en liten bild. Som ni ser är WAN in i eth0 i EdgeRoutern, som är VLAN 1 (röd färg). Eth4 är också VLAN1 eftersom detta krävs för att IPTV från BBB/Telenor ska fungera. Resterade portar (eth 1,2,3 (blå färg)) är mitt lokala LAN som är VLAN 100.

Mitt problem är då att hela Netgear switchen får min WAN-ip och därför kan ju inte "PC 1" och "PC 2" kommunicera.

Då är min fråga, är det ens möjligt att få till så att t.ex. port 2 och 3 på Netgear switchen kör på LAN (blå) medan IPTV fortfarande kör på WAN (röd)?

Jag kan ju få det att fungera genom att dra en kabel till, men det hade varit skönt att slippa och ser detta som en sista utväg.

Ska tilläggas att just det här fungerade perfekt med min förra ASUS-router.

Tack!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2007

Då måste du nog ha en inställningsbar switch, räcker inte med en vanlig dumswitch väl?

Skickades från m.sweclockers.com

Ryzen 1700x @ Corsair 16gb 3200mhz lpx @ 512gb M2 pcie @ Gigabyte 7950 @ Msi x370 plus @ Evga 650 80+gold modulärt @ Fractal r5 @ Corsair hydro 110i @ Benq 144hz 1920-1080 24tum
i5 4670k @ Asus z-87a @ Corsair vx450 @ Corsair 16gb 1600mhz @ Fractal r3 @ 256gb Kingston
c2d e4400 @ 4gb noname @ 10tb+ @ noname chassi @ 128gb Kingston ssd

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av sleepyoh:

Då måste du nog ha en inställningsbar switch, räcker inte med en vanlig dumswitch väl?

Skickades från m.sweclockers.com

Precis

På en unmanaged switch är alla portar native vlan. Eller vlan 1.
Förslag : https://new.webhallen.com/se/product/204784-Netgear-GS105E-v2...

Bosna u <3

I7-6700K :-: 16gb DDR4 :-: ASUS 1080TI :-: MSI Gaming Carbon :-: NH-U14S :-: FD R5 :-: Seasonic X 760W

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2013

Du har numrerat fel i bilden så det blir förvirrande. Edgerouter har eth 0 - 4. I bilden har du angett 1 - 5.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2013

@Jepqe: Om jag har förstått ditt problem rätt så tror jag att switchen och pc2 ligger på två olika subnät och det är därför de inte kan kommunicera med varandra. Du måste brygga eth 3 och 4.

https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/205223350-EdgeRouter-...

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 980 | 32GiB | 950 Pro 512GB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | AMD 6970 | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 32GiB | UnRAID 6.5.0 | 62TB
HTPC: i7 2600k | GTX 1050ti | 8GiB
Smartphone: Huawei Mate 10 Pro | Android 8.0 | root | Shure SE535

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av zeleni:

Precis

På en unmanaged switch är alla portar native vlan. Eller vlan 1.
Förslag : https://new.webhallen.com/se/product/204784-Netgear-GS105E-v2...

Okej så kan det kanske vara, min switch är väldigt gammal. Får kika på det!

Skrivet av Hubertus:

Du har numrerat fel i bilden så det blir förvirrande. Edgerouter har eth 0 - 4. I bilden har du angett 1 - 5.

Jag orkade inte göra om bilden, antog att ni skulle förstå

Skrivet av LudvigLindell:

@Jepqe: Om jag har förstått ditt problem rätt så tror jag att switchen och pc2 ligger på två olika subnät och det är därför de inte kan kommunicera med varandra. Du måste brygga eth 3 och 4.

https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/205223350-EdgeRouter-...

Hm okej, kan jag slippa handla en ny switch är det ju i för sig bra.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av zeleni:

Precis

På en unmanaged switch är alla portar native vlan. Eller vlan 1.
Förslag : https://new.webhallen.com/se/product/204784-Netgear-GS105E-v2...

Köpte en TP-link TL-SG105E som ska fungera med VLAN, men får ändå inte riktigt till det. Hur ska edgeroutern konfas för att kunna skicka WAN och LAN från samma port?

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011

@Jepqe:

Kolla hur du kan konfigurera trunk port, eller tagga vlan på edgerouter.

Du får in vlan 1 från telenor.
På edgerouteren och switchen kan du skapa ett vlan till, t.ex 10.
Vlan 1 och vlan 10 taggar du på porten där du har kopplat switch och edgerouter tillsammans.

Då sprider du lan och wan på samma port.

Sen kör du vlan 10 untagged mot datorena, och då skall dom kunna kommunicera.

Bosna u <3

I7-6700K :-: 16gb DDR4 :-: ASUS 1080TI :-: MSI Gaming Carbon :-: NH-U14S :-: FD R5 :-: Seasonic X 760W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mitt i Skåne
Registrerad
Okt 2001
Skrivet av Jepqe:

Köpte en TP-link TL-SG105E som ska fungera med VLAN, men får ändå inte riktigt till det. Hur ska edgeroutern konfas för att kunna skicka WAN och LAN från samma port?

Skickades från m.sweclockers.com

På ER-X sätter du PVID 1 och VID 100 på eth5.
På switchen sätter du PVID 1 och VID 100 på eth1, PVID 100 på eth3 och PVID 1 på eth 4.

PVID och VID kan heta annat på switchen.

/Knight

Idag kom Athlon64

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av Knightmare:

På ER-X sätter du PVID 1 och VID 100 på eth5.
På switchen sätter du PVID 1 och VID 100 på eth1, PVID 100 på eth3 och PVID 1 på eth 4.

PVID och VID kan heta annat på switchen.

/Knight

Tack, jag har försökt följa ditt tips och det leder till att IPTV fungerar men alla andra portar i switchen verkar fortfarande få WAN-IP istället för LAN. Kanske lite lättare att se om jag bifogar några bilder på config i både ER-X och TP-link switchen, så kan ni proffs kanske se vad jag gör för fel

PS. Om jag i ER-X har PVID 1 och VID 100 kommer jag inte längre åt att confa TP-switchen, men sätter jag tvärt om går det.
PS2. Ska DHCP vara aktiverat på TP-switchen?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Nu har jag fått det att fungera(!). Jag testade runt lite och plötsligt fungerade allt precis som jag ville

Om någon annan skulle ramla in i tråden och behöver samma hjälp så kommer mina inställningar här:

EdgeRouter X:

TP-Link TL-SG105E:

Tack för alla svar, thread closed!