Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

Ryzen 2200g - krashar

Tjena!

just köpt nytt,
detta har jag:

Ryzen 2200g STOCK
Asrock AB350 pro4
Ballistix crucial 2666 STOCK 8GB
Nvidia 960
500W Cooler master PSU
Cooler master hyper 212 evo

och datorn fungerar fint men så fort jag startar ett spel, tex overwatch som jag btw spelat på min tidigare maskin så startar datorn om. Ingen blåskärm eller nå den startar bara om.

Det jag tänkte först var PSU/Överhettnings problem men verkar inte vara något av de. och har testat att installerat om drivrutinerna flera gånger. HJÄLP SNÄLLA!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jul 2007

Uppdatera bios

delid 7700k @5ghz | Z170i | Gigabyte 970 G1
I väntan på ett Louqe Ghost S1....

Asus UX303LN - i7 4510U | 840m | 8gb | 128gb | 1080p IPS

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

@erssn: Gjort de, har den nyaste versionen

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av Lord_fahrim:

@erssn: Gjort de, har den nyaste versionen

Senaste windows + senaste drivrutiner till din CPU/GPU?

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av Lord_fahrim:

Tjena!

just köpt nytt,
detta har jag:

Ryzen 2200g STOCK
Asrock AB350 pro4
Ballistix crucial 2666 STOCK 8GB
Nvidia 960
500W Cooler master PSU
Cooler master hyper 212 evo

och datorn fungerar fint men så fort jag startar ett spel, tex overwatch som jag btw spelat på min tidigare maskin så startar datorn om. Ingen blåskärm eller nå den startar bara om.

Det jag tänkte först var PSU/Överhettnings problem men verkar inte vara något av de. och har testat att installerat om drivrutinerna flera gånger. HJÄLP SNÄLLA!

Nätdelen skulle kunna vara orsaken.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2012

Hade problem med spontana omstarter på min burk fram till nyligen. Ingen blåskärm, den bara bootade om. Först någon gång då och då, sedan allt mer ofta, både i idle och under load. Till slut kunde den starta om flera ggr på raken även i BIOS. Efter byte av nätagg har den skött sig.

Edit: Du skriver att du uteslutit PSU, innebär det att du provat med ett annat eller mätt upp det under last?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

@Jalle64: Laddade ner 1709 windows 10, hörde att folk hade lyckats bra med det och ja nya drivrutiner till båda cpu och gpu

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

@DerpMcDerp: Japp men det konstiga är att den endast re-bootar när du spelar. körde en stresstest via AIDA 64 i en timme och stressade då hela systemet och aldrig något fel. När jag skrev det ang nätagget så menar jag att jag har använt mig av en kalkylator online och att det är samma PSU som satt i förra systemet vilket de krävde betydligt mer kräm pga en högt klockat processor och aldrig något fel där

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2012

När du skriver "samma PSU som satt i förra systemet" - menar du det bokstavligt eller är det en ny av samma modell?

Att agget, när det fungerar som det ska, klarar att leverera en viss effekt är en sak. Men det ska klara av att hålla spänningen stabil även under snabba svängningar i belastningen. Stresstest lägger en rätt konstant last på maskinen, det kanske hanteras bättre än spel där lasten går upp och ner?

Min gamla PSU var en 80+ Guld-klassad kloss på 1kW, det nya ligger på 750W, båda är overkill för min maskin i dagsläget. Har du möjlighet att testa med en annan PSU så kan du vara säker. En kalkylator på nätet ger ingen fingervisning om det är något fel på just ditt exemplar.

När mina problem började så var det som du beskriver under ganska lång tid, men när det väl började gå utför ordentligt, då gick det rätt fort.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
#Archlinux
Registrerad
Jun 2007

Har du kört memtest?

Stresstestet må stressa men fyller den minnet?

Arch - Makepkg, not war -||- Asus Crosshair Hero VI -||- GSkill 16GiB DDR4 15-15-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 1600x @ 4.1GHz -||- nVidia MSI 970 Gaming -||- Samsung 850 Pro -||- EVEGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- Asus Xonar Essence STX -||- Sennheiser HD-650 -||
Arch Linux, one hell of a distribution.

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av Lord_fahrim:

@Jalle64: Laddade ner 1709 windows 10, hörde att folk hade lyckats bra med det och ja nya drivrutiner till båda cpu och gpu

Vad jag hört och själv upplevt är att denna CPU körs ännu bättre med det senaste 18/03 W10 och har själv ett sådant system igång här hemma. Lite nya optimeringar för Ryzen tydligen.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
GBG
Registrerad
Jul 2003

Som ovan nämnt, bara att köra Memtest omedelbums, går snabbt att sätta igång och eliminera en (ganska vanlig felorsak i dylika fall) sak ur felsökningen.

Speldator : 3570K OC - mItx i ett Node- 16GB fläskig ram - MSI 750ti
HTPC : i5 3450S - 8GB G.Skill - Streacom F8

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

@DerpMcDerp: Japp bokstavligen samma, hmm jag det låter som att det skulle kunna ha något med det att göra. Vi kan ha fått det att fungera nu, har fungerat en hel dag nu utan några som helst fel ifall det fortsätter som det gör nu tills imorgon postar jag då vad som vi gjorde

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

@Commander: Stresstesten fyllde minnen också och ja har kört memtest

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

@Jalle64: Okej, ja ifall inget annat fungerar blir det en sista utväg att uppdatera Windows igen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Partille
Registrerad
Jul 2008

Står det något i Event Viewer (vet inte vad den heter på svenska)?

» AMD Ryzen 5 1500X » 16 Gb DDR4 » ASUS GTX 1060 6 Gb OC » 256 Gb M.2 PCIe
Fraktfritt från Inet för Sweclockersmedlemmar
Vänligen citera om du pratar med mig

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2015
Skrivet av Lord_fahrim:

@Jalle64: Laddade ner 1709 windows 10, hörde att folk hade lyckats bra med det och ja nya drivrutiner till båda cpu och gpu

Hade liknande fel på en maskin med en AMD Phenom X4 2.5 GHz. Hittade efter ett tag att den dog på ett visst ställe i 3DMARK. En kompis som köpt samma CPU + MK hade samma problem.

Visade sig att VRM:en på moderkortet gav spänningsspikar när lasten försvann/minskade, så kunde avhjälpa problemet genom att skruva ned cpu-core spänningen några snäpp.

Efter uppgradering till en Phenom-II X6 1090T så kunde jag köra stock, men spikarna var kvar.

Skulle rekommendera du kör nåt program som kan logga spänningarna och sen köra cinebench mm och se vad som händer.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västra Aros
Registrerad
Apr 2004
Skrivet av Lord_fahrim:

Gjort de, har den nyaste versionen

Är det senaste officiella v4.70 bioset du flashat med?, finns nyare beta bios också.

[Beta] 4.83 2018/5/11 7.26MB

1.Update AMD PinnaclePI-AM4_1.0.0.2a
2.Improve NVIDIA VGA card compatibility when CSM is disabled.

i7-7700K, Pentium G4560, Ryzen 1600X, Ryzen 1200, Geforce 1080

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

@Bebben: Japp har kollat på det och hade något med LAN att göra men osäker ifall felet ligger där då det även händer vid offline spel

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

@SAFA: Hmm ja det låter faktiskt som att det skulle kunna vara något att kicka på

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

@ArKAN: Yes 4.70

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2018

a