Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2008

Trasig pump?

Hej,

Datorn strulade lite (fick blå skräm) och tror det beror på för lite ram så satte i mer ram och när jag ändå höll på så tänkte jag göra rent den på damm.

Har en gamal antec kuhler 620 och plockade bort båda fläktarna för att få bort allt damm i kylaren. När jag sen sätter tillbaka och startar upp datorn låter pumpen som en mixer full men sten. (Rasslar som satan)
Tempen på min CPU rusa även de upp i ca 100 ganska så fort.
Kan verkligen pumpen ha gått sönder av att jag tog bort fläktarna? Rörde knappt på slangarna.

Någon som har några idéer? Ny kylare?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kinna
Registrerad
Jan 2012

Ny kylare definitivt, att du har en såpass gammal kylare som höll så länge är otroligt. Antec kuhler hade problem med deras pumpar. Minns du vad du fick för felkod när du fick BSOD? flyttade du på radiatorn eller satt den fast i chassit hela tiden?

8600K @ 1.035V Ghost Louqe S1
Citera för svar
Instagram

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gävle
Registrerad
Jan 2011

Det är väl snarare troligt att pumpen redan var trasig, blåskärmen kanske kom ifrån av att CPUn slog i nödstoppet då den blev för varm. Man får inte blåskärm helt plötsligt p.g.a. för lite minne.

Mobo MSI Z97 Gaming 5 CPU Intel i7 4790k: 4,6 Ghz @ 1,26v RAM Corsair Vengange Pro 16GB @ 2400MHZ
GPU MSI GTX 1080 ti Gaming X Skärm Acer X34A

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2008

Tog loss radiatorn för att få bort allt damm som samlats där. Pumpen fick heller inte någon ström om man kopplade den direkt på nätaggregatet, då gick den inte alls men koppla man den på CPU_FAN så lät det som stenar i den.
Och absolut BSOD kan komma från att CPUn blev för varm där av att jag ville få bort allt damm.

Blev en ny kylare idag och jag är själv förvånad över att den hållit så länge, har bara gått och väntat på att den skall ge upp.
Hade gärna gått tillbaka till ren luftkylning om jag fått plats med det men fick bli en ny vattenkylare. Så nu får vi se hur länge denna klarar sig.