Permalänk
Medlem

Laptops och maximalt med RAM

Hej!

Det är dags för mig att köpa ny Laptop snart. Jag har bra koll på vad jag vill ha men en sak jag har funderat över länge är den angivna maximala mängden RAM man kan plugga i. Många laptops har 2 SO-DIMM DDR4 men kan i manualen ibland ange max 16GB RAM, andra 32GB eftersom det finns 16GB-stickor numera.

Hur ligger det till egentligen, anger man max som en hård begränsning i hårdvaran (chipset, minneskontroller, bios?) eller har man angett det bara för att det inte fanns exempelvis 16GB-moduler när manualen skrevs. Jag frågar därför att den laptop jag tittat på har bara 1 SO-DIMM och i dagens läge finns inte 32GB-stickor. Men man vill ju i framtiden ha möjlighet att uppgradera när dessa kommer.

Mvh Daniel

Permalänk
Medlem

@dlq84:
Max RAM en dator kan ha, är beroende av processorn's minnes modul (eller vad det nu heter) & moderkortets chipset.
Så ja, det är en hårdvara begränsning.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem

Ok, tack för svaret! Då är det mer eller mindre uteslutet att köpa just den jag tittade på.

Permalänk
Inaktiv

Det behöver nödvändigtvis inte heller finnas en fysisk begränsning som ej går lösa genom ny firmware, det innebär dock inte att man ska ta med detta i valet av vlaptop för framtida bruk.
Att få 32GB stickor att fungera skulle jag tro är en mjukvarubgränsning, som kanske ingen väljer att uppdatera så att datorn får stöd av stickorna.

Dock laptops med en ram-slot väldigt udda och det måste vara en väldigt kompakt maskin du kollar på när bättre laptops får in 4st ramslot på en 15,6".

Min åsikt angående ram är att 32GB räcker på de flesta laptops, det som idag behöver mer är nog framförallt de som jobbar fel, men så finns det undantag.
-Med arbeta fel, skaffa en server och lägg lasten där.