Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2004

Bygga dator av gammal träradio

Hej!

Jag har en gammal radio jag tycker är fin, och då min nuvarande laptop börjat sjunga på sista versen tänkte jag det är dags för någonting nytt. Jag har i princip noll egen erfarenhet av att bygga datorer, men jag är sugen på en lite kraftigare dator än laptop, och tänkte därmed att jag kan försöka ge mig på att bygga en stationär dator av den gamla radion. Jag fick idén från en kompis som gjort något liknande.

Men jag behöver då hjälp! Tanken är att datorn mest ska användas till gaming, och eftersom det inte blir i ett vanligt chassi förstår jag att det kanske inte kan bli den mest kraftfulla datorn, men målet är väl att den ska vara kraftfullare än en laptop och stå sig ett tag. Budget runt 10-15k, mer skulle väl vara möjligt, men känns väl inte riktigt nödvändigt för mitt datorbruk.

Så här ser radion ut:

Innandömet mäter 41 cm lång, 26 cm hög, och 10 cm djup. Då är inte den böjda framsidan medräknad, där är höjden 19 cm, och djupet 17 cm.

Jag har börjat kolla på detta med komponenter hit och dit, men det är verkligen en djungel, och behöver därmed all hjälp jag kan få. Själva byggandet ska väl gå att lösa, men det här med att hitta "rätt" komponenter känns i dagsläget rätt övermäktigt, hah. Det viktigaste är väl att hitta moderkort och resterande delar som för det första ens passar i själva lådan, och sen ska det ju även vara för gaming, så då blir det ytterligare aspekter att ha i åtanke. Behöver inte någon DVD-läsare eller så. Tänker mig en SSD på typ 256gb, tror inte jag behöver någon ytterligare hårddisk för lagring.

Om ingen vänlig själ skulle kunna sätta ihop en lista på komponenter som nog skulle kunna fungera ihop för mitt ändamål, så ber jag åtminstone om riktlinjer i hur jag ska tänka. Om vi börjar med moderkort, ett vanligt ATX kanske blir tajt, så ska jag sikta på någon MATX, eller Mini Itx? Hur ska jag tänka?

Sen detta med att ens kunna fästa allt i själva lådan, finns det några inre "skelett" en kan hitta, eller blir det till att skapa något eget skelett/fästa allt bit för bit? Ta delar från ett gammalt chassi och montera inuti?

Trädvy Permalänk
Desk Master
Plats
Mariehamn
Registrerad
Jan 2013

Lär bli mest glädje i det om du tar ett m-atx och relativt klena komponenter och se till att du får det att funka som du vill

Rekomenderar att du skapar ett eget skelett elr gamar från nån annan burk ett moderkortsfäste osv. så du får komponenterna fast

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Aug 2012

Försök även få tag i en gammal tv med träram som du monterar skärmen i.

i7 8086K
R5 1600X @ 4.3GHz https://valid.x86.fr/g5aaif

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2016

Såna här projekt är superintressanta! Det här ska följas

Skickades från m.sweclockers.com

Autokorrekt kan inte stava...
Trädvy Permalänk
zoyadog 🥐
SweClockers
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2012

Kul idé! Finns en medlem som gjort ett liknande projekt här om du behöver inspiration eller tips!

https://www.sweclockers.com/galleri/13346-vintage-reborn

“Do you feel it? Do you feel the power of the dark side? The only real power! The only thing worth living for!”

-Darth Bane

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tornedalen
Registrerad
Apr 2009

Main: i7-8700K, ASUS Z370-F, NH-U14S, 16GB 3200MHz, GTX 1080Ti FE, Define C TG, Dell U3417W, Razer Deathadder Elite, Diverse tangentbord, Beyerdynamic DT770 Pro
UnRAID Server: Ryzen 1700X, 8 GB ECC, ~20 TB (1 Parity disk)
Macbook: Retina Mid-2014, i5 2.6 GHz, 8GB RAM, 250GB SSD
TV-spel: PS4 Pro, Switch, N64, Super NT, Hi-Def NES, m.m.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2014

Mycket roligt projekt!

Hur mycket går den att plocka isär? Skulle det kunna gå att få loss bottenplattan och bygga nått bare bone-liknande på den och sedan trä resten av chassit över den?

Övriga tankar är väl hitta en sff-psu vilket annars är rätt skrymmande samt, som redan nämnts, m-atx mobo för att få ner storleken.

Fronten där högtalarna varit passar ju bra för att sätta fläktar, du kanske kan modda baksidan till att fungera för utsläpp av luften. Att du sätter led för att lysa upp fönstret där man ser frekvenserna är ett måste!

Snälla ge inte upp denna idé!!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2014

Hur går det @tippen ?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2004
Skrivet av Panzerfister:

Hur går det @tippen ?

Har inte kommit längre än att tömma den, och har börjat kolla lite smått på vad för delar som kanske skulle kunna få plats. En vän har sagt att hon ska sätta ihop någon komponentlista som kan fungera, så får väl se om det dyker upp något sådant.

Tack för alla tips och intresset ni visar! Det kanske kommer ta lite tid, men det kommer absolut bli av.

Ryggplattan ser ut så här:

Så det går inte riktigt att montera på den, utan jag kommer sannolikt behöva skapa en egen ryggplatta.

För er som är intresserade av vad som var i den från början:

Har faktiskt tillsvidare ställt innandömet i sin helhet som prydnad på en hylla i vardagsrummet, då jag efter att ha dammat av det tyckte det var rätt fint, heh.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2004

Kul projekt. Följer med spänning

mITX mobo och sff format på nätagg borde göra det lite lättare att bygga.

Vore toppen om du får till någon funktion på de befintliga knapparna/vreden.

Skickades från m.sweclockers.com