Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Mar 2017

4x8Gb @3200Cl14

Tja, sitter och funderar på att uppgradera till 32Gb RAM (for the lols mest, men man vet aldrig när man behöver det).
Sitter idag på 2x8Gb Ripjaws V som utan problem kör i 3200MHz CL14, tittar på att köpa ett par Trident Z RGB 3200MHz CL14, men undrar hur minnes-kompatibiliteten ser ut för ryzen nu; är det någon som vet om det går att köra fyra stickor i 3200MHz nu, eller är det fortfarande lika kört?

CPU: R7 1700 @3.8GHz | GPU: EVGA 1080 Ti SC Black Hybrid(2x SilentWings 3 Highspeed)(core: 1627 MHz, Mem: 11208 MHz) | MB: MSI X370 Gaming Pro Carbon| RAM: 2x8 GB G.Skill Ripjaws V @3200MHz CL14|Cooling: Fractal Design Celsius S24 (Corsair ML120)|PSU: EVGA Supernova G3 750W|SSD: Samsung 960 EVO 500GB + Samsung 950 pro 512GB + Samsung 850 EVO 500GB + Intel DC S3510 480 GB + 850 EVO 2TB|HDD: WD Black 1TB|FANS: Corsair ML140 x2|CASE: Fractal Design Meshify C|RGB: 4x Phanteks Halo + LED-slinga + GPU-holder

Trädvy Permalänk
Festpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av sweisdapro:

Tja, sitter och funderar på att uppgradera till 32Gb RAM (for the lols mest, men man vet aldrig när man behöver det).
Sitter idag på 2x8Gb Ripjaws V som utan problem kör i 3200MHz CL14, tittar på att köpa ett par Trident Z RGB 3200MHz CL14, men undrar hur minnes-kompatibiliteten ser ut för ryzen nu; är det någon som vet om det går att köra fyra stickor i 3200MHz nu, eller är det fortfarande lika kört?

Om din ryzen inte klarade 4 stickor i 3200 MHz tidigare så kommer den inte göra det nu. Problemet är att IMC:n i processorn inte är spec:ad för mer än en viss minneshastighet vid två stickor och generellt lägre vid fyra stickor. Det är en fysisk begränsning som sitter i chippet, inte i mjukvara eller moderkort.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Officiella Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Mar 2017

@DavidtheDoom: har inte provat än, köpte bara 16Gb med datorn.
Så bästa är trial and error?

CPU: R7 1700 @3.8GHz | GPU: EVGA 1080 Ti SC Black Hybrid(2x SilentWings 3 Highspeed)(core: 1627 MHz, Mem: 11208 MHz) | MB: MSI X370 Gaming Pro Carbon| RAM: 2x8 GB G.Skill Ripjaws V @3200MHz CL14|Cooling: Fractal Design Celsius S24 (Corsair ML120)|PSU: EVGA Supernova G3 750W|SSD: Samsung 960 EVO 500GB + Samsung 950 pro 512GB + Samsung 850 EVO 500GB + Intel DC S3510 480 GB + 850 EVO 2TB|HDD: WD Black 1TB|FANS: Corsair ML140 x2|CASE: Fractal Design Meshify C|RGB: 4x Phanteks Halo + LED-slinga + GPU-holder

Trädvy Permalänk
Festpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av sweisdapro:

@DavidtheDoom: har inte provat än, köpte bara 16Gb med datorn.
Så bästa är trial and error?

Utgå ifrån att 3200 MHz på fyra stickor inte fungerar på Ryzen 1.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Officiella Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Mar 2017
Skrivet av DavidtheDoom:

Utgå ifrån att 3200 MHz på fyra stickor inte fungerar på Ryzen 1.

så med en Ryzen+ kommer minnes-kompatibiliteten öka?

CPU: R7 1700 @3.8GHz | GPU: EVGA 1080 Ti SC Black Hybrid(2x SilentWings 3 Highspeed)(core: 1627 MHz, Mem: 11208 MHz) | MB: MSI X370 Gaming Pro Carbon| RAM: 2x8 GB G.Skill Ripjaws V @3200MHz CL14|Cooling: Fractal Design Celsius S24 (Corsair ML120)|PSU: EVGA Supernova G3 750W|SSD: Samsung 960 EVO 500GB + Samsung 950 pro 512GB + Samsung 850 EVO 500GB + Intel DC S3510 480 GB + 850 EVO 2TB|HDD: WD Black 1TB|FANS: Corsair ML140 x2|CASE: Fractal Design Meshify C|RGB: 4x Phanteks Halo + LED-slinga + GPU-holder

Trädvy Permalänk
Festpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av sweisdapro:

så med en Ryzen+ kommer minnes-kompatibiliteten öka?

En Ryzen 2XXX har bättre IMC och presterar bättre. Finns fortfarande inga garantier och det är exemplarsskillnadern i IMC mellan två annars identiska processorer då 3200 MHz klassas som överklockning. Jag tror det är svårt att lösa 3200 MHz i refreshen men har ingen egen personlig erfarenhet.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Officiella Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jun 2004

Det är möjligt att få 4x8gb att fungera i 3200 men man kan inte räkna med att nå det utan att pilla med en del inställningar utöver timings för att nå stabilitet. Det finns som sagt inga garantier men jag har sett en del som nått 3200 eller högre med 4 stickor och jag själv har fått mina till 3466.

Jag kan rekommendera Ryzen DRAM Calculator då den kan dig bra förslag om inställningar utöver vilka timings du ska köra med om du vill göra ett försök.

i9 9900k | Maximus X Hero | 2x16GB Trident Z RGB 3200CL14 2x16GB | GTX 1080Ti Strix | Samsung 960 Pro 512GB + 960 Evo 500GB + 850 Evo 1TBx2 | Corsair H115i Pro | AX1200i | P400S TG
R7 1800x | Crosshair VI hero | 4x8GB Dominator Platinum 2400CL10 | Radeon RX 560 | Samsung 850 Pro 512GB + 840 Evo 240GB + Corsair Force 360GB | Corsair H110i | HX850 | Define R6

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Mar 2017
Skrivet av smd:

Det är möjligt att få 4x8gb att fungera i 3200 men man kan inte räkna med att nå det utan att pilla med en del inställningar utöver timings för att nå stabilitet. Det finns som sagt inga garantier men jag har sett en del som nått 3200 eller högre med 4 stickor och jag själv har fått mina till 3466.

Jag kan rekommendera Ryzen DRAM Calculator då den kan dig bra förslag om inställningar utöver vilka timings du ska köra med om du vill göra ett försök.

Ska kolla på det!

Skickades från m.sweclockers.com

CPU: R7 1700 @3.8GHz | GPU: EVGA 1080 Ti SC Black Hybrid(2x SilentWings 3 Highspeed)(core: 1627 MHz, Mem: 11208 MHz) | MB: MSI X370 Gaming Pro Carbon| RAM: 2x8 GB G.Skill Ripjaws V @3200MHz CL14|Cooling: Fractal Design Celsius S24 (Corsair ML120)|PSU: EVGA Supernova G3 750W|SSD: Samsung 960 EVO 500GB + Samsung 950 pro 512GB + Samsung 850 EVO 500GB + Intel DC S3510 480 GB + 850 EVO 2TB|HDD: WD Black 1TB|FANS: Corsair ML140 x2|CASE: Fractal Design Meshify C|RGB: 4x Phanteks Halo + LED-slinga + GPU-holder

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Mar 2010

Ska du försöka dig på det där så rekommenderar jag att du ser över möjlighet att uppdatera BIOS, RAM-stödet har blivit bättre i senare revisioner.

Dator: ASUS Prime 470x PRO - AMD R7-2700 @4.1GHz - ASUS Vega 56 ROG - EVGA SuperNova G3 650W - Fractal Design Define R5 - Noctua NH-D15 - ASUS Xonar DGX. Kringutrustning: Corsair M65 Pro - Qpad MK-90 - Sennheiser 350 SE. ASUS MG279Q.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Solna
Registrerad
Aug 2005

Min 2700X med ASUS X370 Prime pro klarar max 2666mhz CL16 stabilt på mina 4x8gb Corsair Vengance led 3000mhz cl15 minnen.
Provat massa olika kombinationer men lyckas inte få 3000mhz stabilt.
3000+ postar inte ens.

Ryzen 2700X - Asus X370 Prime - 32gb 2800mhz - 1080TI - 960 Evo 1tb
Asus Strix GL502VM - i7 7700HQ - 24 gb - GTX 1060 6gb - 512gb M.2
Lenovo Thinkpad T470p - i7 7820HQ - 32gb - 512gb M.2

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2003

Sett massor av BIOS-uppdateringar som lovat bättre kompatibilitet med minnen men varken min bräda från MSI eller polarens B350 Prime plus visade minsta förbättring efter 1 års BIOS-uppdateringar.
Båda får köra 200-300MHz under spec, handlar nog mer on CPU än moderkortet, och vi kör bara 2x 8GB...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006
Skrivet av sweisdapro:

Tja, sitter och funderar på att uppgradera till 32Gb RAM (for the lols mest, men man vet aldrig när man behöver det).
Sitter idag på 2x8Gb Ripjaws V som utan problem kör i 3200MHz CL14, tittar på att köpa ett par Trident Z RGB 3200MHz CL14, men undrar hur minnes-kompatibiliteten ser ut för ryzen nu; är det någon som vet om det går att köra fyra stickor i 3200MHz nu, eller är det fortfarande lika kört?

Bästa är att du gör dig av med dina befintliga minnen och skaffar 2x16GB istället, och även Intel med typ z170, z270, z370 kan få problem med 4 stickor + höga hastigheter och tighta timmings

Dock hitta stickor med 16GB + 3200 + cl14 är jag osäker på om det ens finns.

Hursom om du skaffar 2x8GB till så är det nästan garanterat att du måste köra antingen lägre hastighet eller slappare timings kanske bägge..

För tillfället en sketen Acer gaming laptop

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skövde
Registrerad
Jan 2004

Ska nog gå om du hittar rätt minen till rätt moderkort.

Vissa moderkort klarar bara inte av höga minneshastigheter alls.
Som exempel Asus X370 Prime Pro är usel ser man generelt på nätet, 3000+ ingen bra.

Mitt simpla gigabyte B350 Gaming 3 klarar 3600Mhz utan problem 4x8Gb SS.

AMD Ryzen 7 1700@4040Mhz, Gigabyte GA-AB350-Gaming 3, 4x8Gb Kingston HX434C19FB2K2/16 3466C19@3666Mhz 14.(14).25.17.33.65 2T 1.530V, RX 480 RS 4Gb, Crucial MX300 525Gb, 2x500Gb 2x320Gb HDD, LG L245WP-BN 24",Samsung C27F390 27", HX620W, Logitech MX Master, Logitech G610 Orion Brown.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Styrkretsar i 4 familjen innebär även att det ställs hårdare krav på bandragningen på moderkortet så att välja ett 4 kort bör innebära större chans till högre överklockningar av minnet, officiellt så stöds väl inget över 2600 MHz med 4 minnen utan allt över det är överklockning och resultaten lär spreta.

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.