Hur man överlever värmen i brist på bordsfläkt

Permalänk
Medlem

Fan vad glad jag är att jag kom över en fläkt från teknikmagasinet igår, hade inte klarat mig annars

Permalänk

Ett gäng isbitar invirade i en kökshandduk eller liknande gör underverk att ha som kylande mössa. Den formar sig efter huvudet också efter ett tag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nästrimmarmannen:

Ett gäng isbitar invirade i en kökshandduk eller liknande gör underverk att ha som kylande mössa. Den formar sig efter huvudet också efter ett tag.

och "Get Your Ass To Mars "

Visa signatur

XripperX

Permalänk
Medlem

Som någon/några sagt, täck för fönstren. Om ni inte får sätta upp något på utsidan dra för guds skull igen persienner eller något på insidan av fönster på solsidan.

Vi har det ganska behagligt nu igen här i norr, tror inte vi haft >30 på en vecka nu.

Permalänk
Medlem

Jag skaffade en som liknande denna för 2-3 år sedan, perfekt att köra med på natten för att trycka in lite svalare luft

Idag står den dock i källaren då jag nöjer mig att använda ACn.

https://www.vidaxl.se/e/5904542922491/master-byggflakt-blm-48...

Permalänk
Medlem

Som nämnt minska inflödet av värme genom fönstren - om möjligt på utsidan av fönstren i första hand (markiser) och om det inte går - insidan och av ett material som _inte_ strålar IR-värme...

Till exempel aluminium-folie, ungsfolie, matfolie - är den plastarmerad, vänd plastsidan mot den instrålande varma sidan - inte in mot rummet.

Den tunna lagret plast som finns på utsidan/ena sidan av en förstärkt aluminium-folie ökar värmemissionen mycket medans rena blanka aluminiumytan i sig är näst intill osynlig rent IR-mässigt även om själva metallen är rejält varm (dvs. visar låg temperatur med IR-termometer fast metallen är het - emissionsfaktorn kan vara så låg som 0.05 för blank aluminiumyta medans även vit målad yta kan ligga på 0.95).

Det här gäller också om man måste förlänga eller ersätta utblås-slangar till portabla AC - skaffa de varianter med utdragbara aluminium-ventilationsrör/slangar - dom strålar i princip ingen värme alls fast de är 60 - 70 grader C varma av utblåsande luften medans dito (inklusive medföljande) i plast är rena infrastrålande värmelement hela vägen.

Det är viktigt att det inte finns målarfärg, plastlager etc. på den blanka metallytan ut mot rummet då när dessa värms så börja de stråla IR - fundera heller inte på extraisolering som bubbelplast eller annat på utsidan av slangen - skall man ha sådant så skall det vara på insidan av röret (och i verkligheten inte värt besväret och ökar bara blåsmotståndet för den portabla AC:n) - en ren blank aluminium-yta mot sidan som är svalare är det viktigaste!.

Om man vill så kan man med termometer kolla hur mycket värmen sjunker i temp från utblåset precis från portabla AC och i andra ändan av slangen som blåser ut mot det fria - man kommer att finna att med aluminium-rör kommer att tappa betydligt mindre i temperaturen på vägen ut och därmed mindre värme som läcker tillbaka in i lägenheten än när man försöker med samma arrangemang med plaströr/plastslangar

Permalänk
Medlem

@fesen
Håll koll på luften bara, för stort luftflöde ger sämre effekt ett lite mindre har jag upptäckt. Luften behöver lite tid för att avge värmen till flaskorna.

@Kalium Det mesta fryser jag in nattetid när alla fönster står öppna och frysen påverkar minimalt, förutom elkostnaden då.

Skrivet av Xeraton:

Snyggt byggt! Men varför har du saltvatten i flaskorna? Fungerar det bättre än vanligt kranvatten?

Skickades från m.sweclockers.com

tackar.

Kort svar, ja, men som frugan brukar påpeka, du kan aldrig svara kort...
så, is är inte särskilt bra på att ta upp värme, när vattnet börjat tina och bli flytande tar det upp mer värme från luften.
Saltet sänker vattnets smältpunkt några grader, jag använder ~10 viktprocent salt, det ger en smältpunkt på strax under -6C, med mer salt går det sänka smältpunkten ytterligare, om jag inte minns helt fel nu så till runt -20C.

Visa signatur

Asus C6H | R9-3900XT | 4x8GB G-Skill Ripjaws V 3600@3466 CL14 | Asus Radeon RX 580 8GB Strix Gaming OC | Asus Strix Raid DLX | Corsair Obsidian 750D AE

Permalänk
Medlem

Mitt bidrag för att svalka.
Använde en massor av saker som jag spara för att de "är bra att ha"

Funkar klockrent!

Permalänk
Medlem

Finns ju inga fläktar att få tag på så det fick bli så här :/

Visa signatur

AMD 7800X3D | ASUS TUF X670E-PLUS | Corsair Vengeance DDR5 32GB EXPO | ASUS TUF 4090 OC 24GB |
Noctua NH-U12A | Corsair 4000D | Corsair AX1200W | Steelseries Apex 7 | Steelseries Sensei Ten | ASUS VG35VQ

https://github.com/Mariusz89B