Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012

Fruktansvärt dålig dag

Allt började för två veckor sedan när ovädret var över mig. Inga dundersmällar utan mest muller på avstånd. Spelade klart gamet sen drog jag ur datorn ur väggen och trodde jag var safe. Dagen efter kopplade jag i den igen och det är inte ett liv i den. Konstaterade omgående att det var nätagget och att det kan vart så att jag drog ur den innan den var helt avstängd även om windows var helt avslutat. Skickade in nätagget på felsökning och sen dess har burken stått.

Nu till dagens bravader. Fick tag i ett nätagg (750w, det räcker gott) från en kompis som blivit ratat av honom vid nybygge för något år sedan, som jag får låna tills mitt är tillbaka. När jag kom hem var jag lite väl ivrig när jag skulle koppla i det så när jag skulle välta datorn så att jag lättare skulle kunna koppla in alla kontakter så tog jag ett dåligt grepp med endast pekfingret. När datorn hade 10-15 cm kvar till att ligga platt på sidan så började datorn att glida lite vilket gjorde att jag slant med fingret och datorn åkte ner sista biten med en duns. Satte i alla kontakter och drog igång datorn, var inga konstigheter till en början, men sen blev den segare och segare innan den var helt uppstartad så jag beslutade mig för att starta om den. Då fick jag blåskärm. Startar direkt och går in i bios. Väl där ser jag att processorn ligger på 233 grader och utbrister i tanken, HELVETE VATTENPUMPEN! Stängde snabbt av den och kopplade in pumpen. Direkt in i bios och tillbaka till snitt 47 grader.

Det är nu de svåra problemen börjar. Tar ca 10 min från att man trycker på knappen tills att alla program som startas med windows har startat, efter ca 5 skriver jag in lösenordet och sen tar det ytterligare 5 efter det. Efter 2 otåliga omstarter låter jag den jobba klart och då får jag ett meddelande att den försöker att installera drivrutiner för min hdd, som den såklart inte lyckas med. Taskbaren på windows försvinner (krashar?), och kommer tillbaka först när jag loggar ut och in igen eller när jag startat om datorn. Gör något i startmenyn och den slutar svara. Allt detta trots att windows är installerat på ssdn.

Har min hdd krashat?
Gick mitt moderkort möjligtvis sönder i "fallet"?
Har jag brutit mot grillförbudet och förstört min processor i samband med överhettningen?

Datorgurus, använd era kunskaper!
Tack på förhand. /// Kalle klantarsel

FML

NZXT Phantom Spec.Edit. Red Stripes | MSI Z77A-GD65 | i5 3570K 4.2 GHz | Corsair H100 | Corsair Vengeance LP 1600 MHz 8 GB | R9 290 MSI Twin Frozr 4 | Samsung 830 SSD 128 GB | Western Digital Caviar Blue 1 TB | Corsair RM1000 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Där min VPN visar att jag är såklart
Registrerad
Jan 2005
Citat:

Konstaterade omgående att det var nätagget och att det kan vart så att jag drog ur den innan den var helt avstängd även om windows var helt avslutat.

Exakt detta hände mig med ett SFX nätagg som väl inte höll högsta kvalité men skulle inte säga att det var budget heller, men visst dog det likväl.

EDIT: Skrev visst lite snabbt och glömde bort dina övriga frågor.
Vad säger hårddiskens SMART-data?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Fjugesta
Registrerad
Aug 2005

Om du han bryta störmen innan datorn stängdes av ordentligt så kan ju hårddiskens läs huvuden ha varit ute vid skivorna (dvs ej parkerat) och då strömen bröts så stannar det ju där.
Sen när du välde datorn så kanske huvudena kraschade in i skivorna vilket är väldigt lätt att göra då skivorna ej snurrar och bildar den skyddande luftkudden mellan huvud/skiva.

Och OM detta hände och skivan/orna fick skador så är det ju rätt troligt att dessa skador finns där kritiska windows/etc filer/drivrutiner finns då det är där huvudena borde vara som mest under avstängningen.
Att windows letar druvrutiner förstärker ju bara den teorin, även att det tar lång tid att starta upp är ju ett hd problem tecken, dvs widnows försöker att läsa filer men har problem och provar många gånger innan lyckas/misslyckas.

Den ABSOLUT viktigaste delen i en dator är NÄTDELEN varför spara 200-300:- och ta en chans på att dina nya dator delar för x antal tusen ska hålla?????????
Den hemliga polisens anfader, Armand Jean du Plessis de Richelieu a.k.a. Cardinal-Duc de Richelieu, sa en gång så här om sitt arbete... "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012

Testa helt sonika att starta datorn utan hdd:n inkopplad

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

@griszzly66

Det var länge sedan hårddiskar lät huvudena landa på samma ställe som sista sökningens position när strömmen gick - förmodligen har det högst varit enstaka modeller runt 1984 som de gjorde så.

I stort sett alla diskar jag har haft inklusive stegmotordrivna ST506-HD på hela 7 och 11 MB har haft autoparkering där huvudet drivs till centrumnavet vid plötslig strömlöshet - skälet var enkel, är läshuvudena ute nära ytterkant så orkade inte spindelmotorn att starta igen och det fans heller ingen smörjmedel på diskytan som vid parkerings-zonen för att det skulle glida lättare och man såg noga till att parkera huvudena rätt! - man använder endera en fjäder på stegmotorn eller senare spindelmotor som generator för energiförsörjningen och räckte mer än väl för att flytta huvudet från perferi till centrumnavet utan att varvtalet han sjunka speciellt mycket även vid stegmotordrift. - det enda som lämnade huvudena där det läste sist var floppydiskar typ.

På moderna diskar med ramp så används spindelmotorn även där som generator för att skicka ut huvuden upp på rampen vid förlorad ström - här är det ännu viktigare att huvudena aldrig landar på ytan då det är så stor ytjämnhet både på glidskon och diskytan att det fäster sig mot ytan på samma sätt som snabblim häftar och sådana huvuden får man nästan bryta loss från diskytan om huvudena väl hamnat på skivan för att de tex. blivit utslagna från sin parkering (tappa disken i golvet etc. och magnetiska hållningen i ändläget räcker inte till att hålla armen på plats) och ofta är huvudena mer eller mindre förstörda i och med detta.

Problemet som TS skriver behöver inte ha samband med åska även om det råkade tidsmässigt sammanfalla med just åska.

första är att säkra innehållet på disken och tex. på en annan dator med diskdocka göra en diskimage av disken med tex. macriumreflect (betalvara) eller clonezilla mfl. program (i linux ddrescue)

nästa steg föratt kolla disken så bör man göra ett läsprov via tex. en diskdocka (och på annan dator som en laptop) från första till sista sektorn gärna med diagram utritad över läshastigheten typ som hdtune gör - se till att den läser alla sektorer och inte bara stripes. Läses det igenom med högsta fart utan stora hack i hastigheten (lutande kurva till ca halva hastigheten om det är snurrdisk) så är det inte fysisk läsproblem på disken - däremot kan det vara logiska skador på filsystemet om datorn stoppades med plötslig sladdutdrag.

För att kolla om själva datorn är startbar så kan man prova med en linux-distrubition startad på en USB-sticka - fungerar det där och tex kan surfa med firefox på ubuntu live-CD utan problem så är eventuella problem senare när man skall ha igång windows på den kollade och felfri HD:m förmodligen av logiska orsaker...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012

Har testat lite grejer nu och gått på era spår.

Hddn mekaniskt sett startar som vanligt.
En wmic diskdrive get status i cmd säger ok på bägge diskarna och ok på ssd när jag kopplat ur hddn. Har inte vågat att försöka använda någon fil som finns på hddn då datorn endast hittar disken utan att kunna se volym. T.ex. på Computer/Den här datorn syns disken som en enhet utan volym. Den startar en process som jag tror är att läsa av diskarna, som tar vääääldigt lång tid, troligtvis slutar det att svara innan den slutförs och får fram all info.

Gällande att starta utan hdd så upplever jag datorn aningen kvickare än innan problemen uppstod. Kan va färre processer att starta upp, kan va jag som glömt hur snabbt det var. Som ni säkert förstår flyter den på som innan problemen med bara ssd ikopplad.

Kört ett antal games league of legends helt utan problem, så antar att cpu klarat sig även om den kanske tappat ett år eller två i livslängd.

Mobo låter jag vara osagt, men inget jag trodde riktigt på från början heller.

NZXT Phantom Spec.Edit. Red Stripes | MSI Z77A-GD65 | i5 3570K 4.2 GHz | Corsair H100 | Corsair Vengeance LP 1600 MHz 8 GB | R9 290 MSI Twin Frozr 4 | Samsung 830 SSD 128 GB | Western Digital Caviar Blue 1 TB | Corsair RM1000 80+ Gold