Varför "fryser" win10?

Permalänk
Medlem

Varför "fryser" win10?

Skumt problem som kan hända precis när jag har startat datorn går in i utforskaren högerklickar på en fil för att välja vilket program jag ska öppna den med då fryser sig menyn och win knappen slutar att fungera så jag ej kan starta om. Får gå in via ctrl alt delete logga ut och sen starta om. Vad kan detta beror på?

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Medlem

Det kan vara väldigt många olika orsaker.
Som tex virus/malware/progam/drivrutiner/inställningar som stör men även en dålig/skadad hd/ssd kan skapa en hel del olika problem.

Ladda ner tex https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/ och kolla S.M.A.R.T datan hur hd/ssd´n mår.
Lägg in en bild här om du ej vet hur du ska tolka datan.

Nåt som stör!
Explorers högerklicks meny lägger ju åt helvete för många program till skit i som tex winzip/winrar/7zip/osv dvs lägger till packa upp här/packa filer/osv/osv.
Om nån/några filer till hklick menyn från ett av dom prg som ligger där ligger på ett skadat område på hd/ssd så finns det risk att windows försöker i all oändlighjet att läsa filen och därmed låser explorer.
Om du trycker ctrl+alt+del och öppnar Aktivitetshanteraren och tvingar avstängning av explorer (startmeny/etc försvinner) (finns även restart men detta funkar oftas rätt dåligt dom gånger jag provat) ibland startar explorer om av sig självt men oftas inte då startar du explorer igen genom att trycka på (har eng win10 så vet ej exakt svenska namnet) file (längst upp till vänster) run new task (antar starta ny nånting) sen skriver i explorer.exe och trycker ok så startar explorer igen (dvs starmeny/etc kommer tillbaks).

Funkar detta så vet du ju att det är nåt med explorer i alla fall och då troligen hklick menyn.
Du kan även prova att avinstallera alla prg som lägger till nåt i hklick menyn i alla fall tillfälligt för o se om det hjälper.

Sen hur/när låser sig skiten?
Är det direkt efter du högerklickar på filen heller är det när du markerat programet du ska starta med och vänsterklickar?
Om ja på vklick på prg händer det med alla prg helelr bara ett/några få?
Funkar programet i övrigt om du startar det manuellt från skrivbord/starmeny/prg mappen/etc och drar/öppnar filen genom programet?

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!