Permalänk
Medlem

Hjälp med val av monitor

Hej!

Jag har haft störst fokus senaste åren på foto och redigering, just nu ligger foto lite på is och tv-spel har tagit större del av fritiden.
Jag vloggar så även videoredigering men dock inte på någon "pro" nivå.

Jag använder en macbook pro 15" late 2015 och spelar på en PS4 PRO.
Jag har bytt ut mina 2 Asus 23" monitorer va dom nu hette mer minns jag inte, typ PB23Q eller något sådant.

Jag köpte mig istället en Samsung c27*** och tyckte den var så sjukt najs första dagen men sen började jag märka massa konstiga ränder å skit över monitorn där de borde varit smooth grading i spel / redigering osv. Sen dök de upp massa sönderfrätta högdagar där de inte ens varit i närheten av utbränt, så jag har nu retunerat monitorn och tänkte att det bara var ett måndags ex.

Tyckte även om kurvan i monitorn och den gick att pressa upp i 4k i PS4 pro´n fast de bara är en 1440p monitor? Vet inte hur men de gick även i macbooken. Älskade även HDR i de få spel de stödjer på ps4, tyckte dock att jag nu kunde köra på den lite större monitor Samsung c32*** men jag läste precis recensionen av SweClockers https://www.sweclockers.com/test/25622-samsung-c32hg70qq-32-t... och fick lite smått panik över hur dåliga dessa monitorer faktiskt verkar vara så jag ber nu om tips på någon annan monitor för de jag tänkt använda till

Lite av de jag känner att jag skulle vilja ha

* Minst 27" (helst 32)
* Gärna 4k (Minst 1440p)
* 144Hz är skit sak samma då ps4an inte går i mer än 60 och jag inte har några jätte stora planer på en gaming pc inom en snar framtid, men skadar ju inte om de finns där för "framtidsförsäkring" om jag skulle få för mig att bygga en pc
* Gärna kurvad - Absolut inte ett krav
* Pris - Max 7500
* IPS är ju att föredra för bild/video jobb men absolut inget krav så länge en annan panel har bra föråtergivning vilket jag tyckte samsung monitorn hade

Så, vad föreslår ni som är betydligt mer insatta än mig?

Permalänk
Medlem

@Spuute: Detta är en skärm jag själv har kollat på https://cdon.se/hemelektronik/asus-pb328q-p39728765

Permalänk
Medlem
Skrivet av Axel95:

@Spuute: Detta är en skärm jag själv har kollat på https://cdon.se/hemelektronik/asus-pb328q-p39728765

Tack för tipset!
Har själv kikat lite på den, men jag vet inte riktigt då det "bara" är 1440p och som jag kan se ingen HDR och då tycker jag personligen att prislappen är en aning hög, får kolla närmare på specs när jag vaknat till för de känns som jag missat något där

Permalänk
Bildexpert 📺

HDR på datorskärm är en två-tre år efter TV-sidan. Det börjar dyka upp modeller som är bättre men den egenskapen tål att avvaktas ifall HDR är kritiskt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

HDR på datorskärm är en två-tre år efter TV-sidan. Det börjar dyka upp modeller som är bättre men den egenskapen tål att avvaktas ifall HDR är kritiskt.

Nej det är absolut inget måste, tyckte de var lite läckart i vissa spel bara. Kan mycket väl vara att man skärmen "överklockade" sig själv till 2160p som gjorde mycket för upplevelsen också

Permalänk

Jag hade nog rekommenderat denna, https://www.inet.se/produkt/2341230/benq-27-bl2711u.

Den har allt du ber om förutom att den inte är kurvad. 1440P skärmar är inte att rekommendera om du ska använda den till din PS4 Pro då den inte stödjer den upplösningen så du får 1080P istället vilket inte ser bra ut på en sådan skärm.

Permalänk
Medlem

LG 32GK850G är ju ett bra alternativ i så fall!

Recension:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/lg_32gk850g.htm

Visa signatur

7800X3D - 4090 FE

Permalänk
Medlem

Ska kika på era länkar, men kan inte hjälpa att trots ett redigt måndagsex fortfarande vara sugen på c32 monitorn då bilden när den fungerade (Eller om de var jag som inte ställt in allt rätt) var magisk

Permalänk
Bildexpert 📺

@Spuute: Ditt beslut förstås. Men jag skulle säga att ifall C32HG70QQ såg magiskt bra ut så behöver du nog egentligen bara bekanta dig med lite fler skärmar. Min första reaktion, första minuten, är att något är märkligt med den här skärmen.

Har man dock en tydligt snävt, nischat behov av en stor VA-panel med minimalt eftersläp (för att vara VA-teknik) och kör den rakt upp och ned i 144 Hz, ingen Freesync och med hög ljusstyrka för att slippa PWM-flimmer så är den kanske den bästa att svara mot just de specifika kraven.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding:

Ja, alltså jag har tidigare kört med 2st Asus PB23Q (tror jag dom heter) och trots att jag köpte kalibreringsmodul till monitorer så gick det inte att få båda att se ens i närheten av lika dana ut. Så jag misstänker också att jag fick wow upplevelse pga att jag kommer från två totalt katastrofala monitorer innan.

Av de videos jag sett så verkar du extremt kunnig inom monitorvärlden, så har du några tips på det jag frågar om i huvudinlägget?
Med tanke på att jag redigerar bild / film så hade kanske IPS varit att föredra, men jag är inte längre speciellt seriöst inom det så det är ju inget krav. Och högre än 60hz är ju bara en bonus, inget krav då jag spelar på ps4 pro.

Men tillbaka till den monitor jag hade och retunerade, det var 27" modellen.
Både på PS4an och på Macbooken kunde jag trycka upp skärmupplösningen i 4k, trots att det bara är en 1440p monitor, hur är det ens möjligt? Kom upp en ruta nere i högra hörnet av monitorn att den inte körs i optimal upplösning när man hade den i 4k.

Sen massa konstiga effekter där ansikten kunde se helt utbrända ut fast dom inte var i närheten av det, och bytte man då från exempelvis full brightness till sRGB och tillbaka direkt så försvann det, sen gick de ett tag och de kom tillbaka igen. Och gradings i spel osv var inte smooth över huvudtaget utan det vara så sjukt tydligt med ränder etc. Ska bifoga bilder på hur detta såg ut.

Allting var jätte konstigt med gradients och högdagar osv.

bild
Detta var överallt, just denna är från ps4an men även via macbooken så hade jag detta

Ljusstyrkan körde jag dock på max och stördes inte alls av att den skulle vara för ljus, just nu tycker jag de e sjukt jobbigt med mina gamla asus skärmar att dom är så sjukt mörka på max brightness däremot

Permalänk
Bildexpert 📺

@Spuute: Många frågor omöjligt att svara i detalj.

Att det ser olika ut med utbrända ansikten beror på kombinationer av inställningar där några uppenbarligen gör fel. Det kan vara färgprofilerna i datorn, signalformatet ut från grafikkortet, programvaran man kör och sedan hur olika inställningar i skärmen påverkar bilden. Så det blir många kombinationer med alla inställningar som kan samverka. Därför måste man utgå från testbilder och börja i rätt ände där man ankrar svart och vitt i bildsignalen mot rätt nivåer av ljus i skärmen. Från en dator rekommenderas

http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php
http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php

Med kontroll av http://www.lagom.nl/lcd-test/gradient.php för att se om någon inställning/kombo ger mer färgskiftningar och posterisering än andra kombinationer.

Att du kan trycka in en 4K-signal som sedan skalas ned till panelens 2560x1440 är ovanligt men inte fel på något sätt. Behovet kan finnas av olika skäl. Dock kommer skalningen leda till godtycklig förändring av bilden så det är inget som rekommenderas för att arbeta med. Man vet inte vad som är den faktiska bilden och vad som är skalning i skärm.

Bilden du länkar ser ut att vara en kombination av båda situationerna.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding:

Ah precis, men hade även fel med att jag fick starta om monitorn flera gånger innan jag fick fram signal så man kunde visa datorn osv så måste varit något måndags ex vilket även webhallen trodde.

Jag tyckte de var konstigt, för kollade man i skärmens info så visade den 3840 x 2160 samma i ps4an men det är väl som du säger att den pressar ut den upplösningen och sedan skalar ner ned.

Får nog helt enkelt leta efter en 4k native skärm, med HDR

*Och göra mer research innan jag köper något då jag såg din video lite för sent

Permalänk
Medlem

BenQ EW3270U

Är det någon här som har testat BenQ EW3270U?
Den tycker jag ser lovande ut så jag är nyfiken på om någon här faktiskt äger / testat den?

@laxpudding ?

Permalänk
Bildexpert 📺

Står faktiskt på kö i testlabbet. Lär dock dröja flera veckor minst innan test är klart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Står faktiskt på kö i testlabbet. Lär dock dröja flera veckor minst innan test är klart.

Blev det något test av denna? Intresserad!

Permalänk
Bildexpert 📺

@airley: Nej, kan ha missuppfattat eller så ändrades planen. I vilket fall blev det EX3203R, VA, 2560x1440 med 144 Hz, som kom från Benq: https://www.sweclockers.com/test/26341